Glumele lui Tudose, doamna care-si cumpara cizme din mall si modelul grecesc care ameninta economia Romaniei

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 20:15
15541 citiri
Glumele lui Tudose, doamna care-si cumpara cizme din mall si modelul grecesc care ameninta economia Romaniei
Foto: Hepta.ro

Seful executivului a fost vineri intr-o "vizita de lucru" la Deva, unde, intamplator, in data de 5 noiembrie vor avea loc alegeri locale, iar PSD lupta pentru castigarea pozitiei de primar, vacanta in acest moment.

La conferinta de presa organizata cu ocazia evenimentului, un jurnalist l-a intrebat pe premier cum comenteaza articolul aparut cu o zi inainte, joi 19 octombrie, in cotidianul american NY Times.

Mihai Tudose s-a aratat deranjat de intrebare si a declarat: "Ce articol? Acela care prezinta o doamna care-si cumpara pantofi de la mall?", a incercat Tudose sa ridiculizeze in fata camerelor de luat vederi cele 1.500 de cuvinte publicate de unul dintre cele mai mari ziare din lume care descriu problemele economiei romanesti. "O doamna pensionara care cumpara pantofi si o parere a domnului Citu", a adaugat Mihai Tudose ironic, incercand sa inchida un subiect sensibil.

Conferinta de presa era pe sfarsite, iar episodul a trecut neobservat pentru ca toata lumea era concentrata pe noul-vechi impozit de doua procente din fondul de salarii pe care guvernul vrea sa-l treaca in contul companiilor din Romania.

E adevarat, articolul din New York Times incepe cu descrierea unei pensionare care se hotaraste sa-si cumpere cizme de iarna din AFI Cotroceni, dar nu e sigura ca ia cea mai buna decizie din cauza faptului ca, desi pensia i s-a marit la inceputul anului, scumpirile aduse de o economie care creste, bazandu-se pe consum, o pun in dificultate. Pana la urma, ia o decizie riscanta.

"Undeva in interiorul unui vast mall - sub serpentinele metalice ale unui roller-coaster, in vecinatatea IMAX si la capatul unui lung coridor dominat de intrarea intr-un cazino - Anca Mariana Petculescu probeaza o pereche de cizme din piele neagra. In minte are datoria de pe cardul de credit, dar si factura pe care trebuie s-o plateasca pentru repararea centralei termice. Apoi, pune in cealalta balanta cei 500 de lei - aproximativ 130 de dolari - pe care guvernul ii adaugase la pensia ei lunara. Decide sa cumpere cizmele", scrie Peter S. Goodman, in articolul intitulat "Economia cu cea mai rapida crestere din Europa ar putea da de greu", New York Times.

Desi, premierul Tudose a vrut sa bagatelizeze articolul, jurnalistul american descrie perfect situatia in care se afla multi romani ce se tem de viitor din cauza lipsei de coerenta a guvernarii.

Reprezentantii executivului stanjeniti de datele prezentate de ziarul american

NY Times are o influenta fantastica in intreaga lume. Site-ul cotidianului e vizitat de aproape 40 de milioane de ori pe parcursul unei luni si este pe locul doi in SUA in categoria News & Media, conform Similar Web, o platforma digitala de analiza a datelor de audienta din mediul online.

Mai mult, articolul publicat joi apare in contextul in care la Bucuresti se desfasura evenimentul Trade Winds, organizat anual de catre Departamentul american al Comertului si la care participau peste 100 de investitori din SUA.

"Initiativa Departamentului Comertului al SUA de a organiza cea de a zecea editie a Trade Winds in Romania si in alte patru state din Europa de Sud-Est - Bulgaria, Croatia, Grecia si Serbia - demonstreaza importanta pe care Administratia SUA o acorda acestei regiuni si, in mod special, tarii noastre. Guvernul Romaniei a abordat cu importanta cuvenita acest forum economic de amploare si impreuna cu echipa mea am raspuns pozitiv tuturor solicitarilor primite din partea Ambasadei SUA si a Departamentului de Comert", a declarat Mihai Tudose, premierul Romaniei, citat de Agerpres.

Deschiderea articolului publicat de New York Times care prezinta problemele de crestere ale economiei romanesti

Dar, mai multi reprezentanti ai executivului prezenti la eveniment s-au aratat deranjati de aparitia acestui articol exact in momentul in care autoritatile faceau eforturi sa-i convinga pe oamenii de afaceri americani ca economia romaneasca e in regula si merita investit in ea, au declarat mai multe persoane care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceeasi greseala pe care a facut-o si Grecia

Articolul publicat de cotidianul american nu face decat sa prezinte ceea ce orice student din primul an la ASE stie, ca PSD, prin cresterea excesiva a unor salarii din domeniul public (parlamentari, primari, functionari din administratia centrala si locala), a dezechilibrat balanta dintre veniturile si cheltuielile publice. Si astfel, executivul a ajuns in pericol de a nu avea suficiente resurse financiare pentru a-si achita obligatiile salariale si sociale (pensii).

Si aceasta deteriorare a echilibrului economic s-a intamplat in mai putin de zece luni, timp in care a fost schimbat si un prim-ministru.

In relatarea jurnalistului sunt citati experti financiari si oameni de afaceri din Romania care descriu provocarile la care trebuie sa raspunda pentru a-si dezvolta business-ul in conditiile in care, intr-adevar, asistam la o expansiune a cererii.

"Facem aceeasi greseala pe care a facut-o si Grecia. Crestem datoria publica intr-o perioada de boom economic", a declarat Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, citat de New York Times.

Sunt interesante si reactiile cititorilor la articolul publicat de cotidianul american. Au fost 20 de comentarii, multe ale unor romani care au emigrat in SUA.

"Unul din primele lucruri pe care le-am simtit atunci cand m-am intors sa-mi vizitez familia din Romania, locuiesc in SUA de cativa ani, a fost ca nu voi mai reusi niciodata sa conduc pe acele drumuri. Ele sunt pur si simplu oribile. Cu toate acestea, tara a inceput sa se ridice, mai ales Transilvania unde peisajele si patrimoniul istoric sunt uimitoare. De cand a venit Guvernul PSD, coruptia s-a agravat, iar multi prieteni vor sa emigreze...", a scris Ann in data de 19 octombrie pe site-ul publicatiei.

Romania va inregistra in acest an un avans economic de 5,8% in comparatie cu 2016, conform Institutului National de Statistica, cea mai mare crestere a unui stat membru al Uniunii Europene, dar acest progres nu se va regasi nici in dezvoltarea infrastructurii de transporturi, nici in ameliorarea sistemelor de sanatate si de educatie si nici in cresterea calitatii vietii. De fapt, cu o astfel de politica bugetara, Romania e mai aproape de modelul economic al Greciei, decat de cel al Germaniei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tudose probleme economie, #Tudose investitori americani, #Tudose articol New York Times , #guvern