Guvern nou, program de guvernare nou. Care sunt promisiunile Executivului Dancila

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 22:35
8630 citiri
Guvern nou, program de guvernare nou. Care sunt promisiunile Executivului Dancila
Foto: Hepta.ro

PSD si-a prezentat azi noul Guvern si, odata cu el, a anuntat si un alt program de guvernare ce trebuie respectat de Cabinetul Dancila.

Documentul de 278 de pagini a fost postat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Iata lista de ministri anuntata oficial vineri de premierul desemnat Viorica Dancila, dar si filmul zilei deciziilor de la PSD

Masuri economice si fiscale

La acest capitol, coalitia PSD ALDE promite, printre altele:

  • TVA redus la 18% din 2019
  • salariul minim net va creste anual cu 100 de lei, 150 pentru studii superioare
  • salariul mediu brut va ajunge peste 1000 de euro in 2020
  • indemnizatia sociala minima creste la 640 lei de la 1 iulie 2018
  • credite fara dobanda pentru tinerii pana in 26 de ani
  • punctul de pensie va creste anual
  • medicii vor fi scutiti de impozit din 2019 (masura era promisa inca de anul acesta, dar nu s-a aplicat)
  • alocatia copilului creste la 1.600 de lei pe an (acum e 960 de lei pe an - 80 de lei pe luna)
  • majorarea plafonului pentru plata TVA de la 220.000 lei, in prezent, la 300.000 lei
  • impozitul pe venit va reveni integral bugetelor administratiilor publice locale din 2019

Iata si alte masuri economice si fiscale prevazute de noul program de guvernare

Justitie

In ceea ce priveste Justitia, un domeniu arzator in prezent, tinand cont de avertizarile venite de la Comisia Europeana in legatura cu Legile Justitiei si Codurile Penale, Guvernul Dancila isi propune sa modernizeze legislatia privind sistemul judiciar, pentru a impiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului".

Totodata, un alt obiectiv prevazut in noul program de guvernare este ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in actualul mandat al Comisiei Europene.

Guvernul Dancila mai promite si imbunatatirea conditiilor din penitenciare.

De asemenea, Guvernul vrea sa instituie un mecanism de dialog permanent intre reprezentantii celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, iar pentru indeplinirea acestei masuri va fi semnat un memorandum "cu forme concrete de lucru".

Vezi ce isi mai propune Guvernul Dancila la capitolul Justitie

Sanatate

La capitolul Sanatate, Guverul Dancila promite sa construiasca 8 spitale regionale si un spital republican la Bucuresti.

Acesta din urma va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare, pe toate specialitatile, ar urma sa aiba peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultima generatie.

Executivul se mai angajeaza sa modernizeze majoritatea spitalelor judetene, ambulatoriile de specialitate si unitatilor de primiri-urgenta, sa doteze fiecare comuna cu ambulante si sa adopte o noua Lege a sanatatii cel tarziu la 31 decembrie.

Documentul mai prevede un program national prin care, pentru fiecare boala, fiecare pacient va avea la dispozitie un medicament gratuit pentru afectiunea sa.

Iata si alte promisiuni din noul program de guvernate in ceea ce priveste Sanatatea

Educatie

Guvernul Dancila se angajeaza, prin programul de guvernare, sa modifice Legea Educatiei pana cel tarziu la 1 ianuarie 2019.

Ne mai promite Executivul ca va creste prestigiul international al Romaniei, prin valorificarea potentialului domeniului educatiei si cercetarii, spre exemplu, prin sprijinirea tinerilor care pot face performanta, dar si prin internationalizarea universitatilor romanesti.

In program este prevazuta si constructia a 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school, dar si luarea unor masuri pentru formarea profesorilor.

Totodata, Guvernul Dancila se mai angajeaza sa reinfiinteze/modernizeze atelierele scolare pentru invatamantul profesional si tehnologic

Aparare

In noul program de guvernare se arata ca Romania va continua sa aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sectorul Apararii si va consolida parteneriatele strategice, in special cu Statele Unite ale Americii.

De asemenea, Romania are in vedere cresterea capacitatii operationale a fortelor armate prin modernizarea capabilitatilor operative ale Armatei si a infrastructurii militare, se mai arata in document, potrivit Agerpres.

Totodata, programul prevede "dezvoltarea capabilitatilor de aparare cibernetica ale Armatei Romaniei si integrarea acestora in sistemul national de aparare cibernetica".

Citeste si alte masuri prevazute in noul program de guvernare la acest capitol

Investitii in infrastructura si in fabrici noi

Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi, de aceea este nevoie de capacitati de productie noi, iar statul poate juca un rol alaturi de investitiile private, inclusiv prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, se arata in Programul de guvernare 2018 - 2020.

In domeniul politicilor economice, obiectivul strategic il constituie implementarea unui alt model de politica industriala, care sa genereze cresterea economica inteligenta a Romaniei, mai arata documentul.

Potrivit Programului de guvernare, este prioritar ca Romania sa treaca de la modelul bazat pe industrii intensive in forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare la industrii inovative, energie si industrii ecologice.

Iata ce mai prevede programul Guvernului Dancila la acest capitol

Administratie publica

In ceea ce priveste acest capitol, noul program de guvernare prevede continuarea proiectului descentralizarii dar si modificari legislative pentru administratia publica, informeaza Agerpres.

Executivul Dancila mai promite, pentru perioada 2018-2020:

continuarea asigurarii din bugetul de stat/ fonduri nerambursabile a sumelor necesare implementarii pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate - sanatate (dispensar medical rural, centru medical de permanenta), educatie (scoli, gradinite, crese), apa - canalizare, energie termica, electrica (iluminat public), transport, drumuri (modernizare/ reabilitare drumuri comunale, judetene, strazi, zone pietonale, poduri, pasaje, piste biciclete), salubrizare, cultura, camine culturale, culte (reabilitare lacas de cult), sport (constructie/ modernizare baze sportive pentru sport de masa si performanta), locuinte sociale, locuinte pentru tineri, locuinte de serviciu pentru specialisti, cladiri cu risc seismic.

Vezi, pe larg, promisiunile Guvernului Dancila in ceea ce priveste administratia publica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#nou program guvernare, #guvern Dancila program guvernare , #guvern