Opinii: Guvernarea cu sabia

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 08:32
4149 citiri
Opinii: Guvernarea cu sabia

Oricat am ocoli acest adevar, pana la urma tot la el ajungem: in Romania este necesara o guvernare cu sabia.

Traim intr-o tara in care fiecare isi vede doar de propriul interes. Sa obtina foloase cat mai mari, indiferent de mijloace si metode, fara vreo tresarire si apasare legata de viitorul nostru comun. De societatea in care vor trai copiii si nepotii nostri.

Este aceasta o caracteristica genetica a poporului roman? Greu de spus. Mai degraba este de vina deformarea mentalului colectiv din perioada comunista, care ne-a abrutizat aproape total, ne-a anihilat gandirea prospectiva si de perspectiva.

Iluzia ca poti trai fericit intr-o tara nefericita este iarasi o eroare majora. De fapt, chiar cu buzunarele pline si conturi cu foarte multe zerouri, la iesirea din locuinta proprie poti primi in cap bastoane sau pietre de la multimi flamande, talazuind pe strazi. Cat de greu este sa pricepi acest lucru?

Oricat am iubi democratia, vedem, iata, ca n-am fost "copti" pentru acest sistem de organizare a societatii.

Democratie sa insemne praduirea, prin privatizare, a activelor economice ramase de la comunisti?

Democratie sa insemne devalizarea bugetului de stat, de catre clientele de partid si ocuparea functiilor publice de catre lipitorii de afise?

Democratie inseamna cand unele partide isi propun distrugerea si eliminarea (poate si fizica ?) a adversarilor politici, a Presedintelui tarii, alungarea, daramarea, actualului guvern, fara alternativa viabila in loc?

Democratie sa insemne criza economica profunda, in care am ajuns datorita miopiei si neghiobiei guvernelor succesive?

Democratie sa insemne mita electorala, cumpararea voturilor cu salarii si pensii dar si cu faina si cartofi, cu pretul stabilitatii economice si a bunastarii sociale?

As putea continua enumerarea, dar important e raspunsul la intrebarea: ce e de facut?

Nu, nu intoarcerea la dictatura. In niciun caz.

Ne trebuie insa o conducere de "mana forte", care sa aplice cadrul legal, democratic, existent.

Paradoxal, nu democratia ne-a adus unde suntem astazi ci lipsa de fermitate in aplicarea cadrului legislativ democratic.

Nu lipsa legilor este cauza prapastiei morale, economice, politice in care am cazut ci neaplicarea lor, intocmai si la termenele prevazute.

Combaterea evaziunii fiscale are suficiente legi, care insa nu se aplica, integral si la toata lumea. Inclusiv la clientela de partid.

Abia in ultimul timp DNA a prins curaj si-si face treaba. Iata, in eternul scandal legat de examenul de Bacalaureat, abia anul acesta avem cateva arestari, desi cazuri de fraudare sunt, probabil, mult mai multe.

De ce avem nevoie?

De un guvern condus de o mana forte. De exemplu, de Monica Macovei. Care sa taie in carne vie, fara mama, fara tata.

In procesul restructurarii personalului bugetar, abia ieri au picat cativa secretari de stat si cativa subprefecti. Si? Se micsoreaza cheltuielile bugetare cu cateva milioane de euro. Ajunge atat? Nici pe departe. Cand vor fi dati afara sutele de mii de functionari, care greveaza grav deficitele bugetare, care conduc la dezechilibre structurale majore, in continuare?

Daca actualii ministri n-au curaj sa faca un astfel de proces de restructurare masiv, sa plece.

Pana la urma cheia solutiei se afla in mana PD-L si a presedintelui Basescu.

Care trebuie sa gaseasca un guvern foarte bun la manuitul sabiei. Care sa stie sa elibereze fondurile atat de necesare investitiilor in infrastructura. Singurele capabile sa relanseze economia. Eventual, sa conduca la coborarea fiscalitatii.

Altfel, murim toti cu bugetarii de gat.

Prof. Stefan Vlaston, bugetar

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#guvernare Romania, #bugetar guvern Romania , #guvern
Comentarii
Poza RO.Tiger
RO.Tiger
rank 5
Poza Ghita_Bizonu
Ghita_Bizonu
rank 3
Mai trebuie si un Capitan calare pe un cal dalb care sa ne faca o Tara precum Soarele pe cer !!