Guvernarea neincrederii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 13:24
2903 citiri
Guvernarea neincrederii (Opinii)

Specialistii au dat verdictul final in privinta cauzei cutremurelor din Galati, o cauza tectonica amplificata sonor de panza freatica in zona Izvoarele. Nu am caderea sa ii contrazic si nici motive sa o fac. Dar localnicii sunt convinsi ca sunt mintiti si dau in continuare vina pe exploatarea petroliera din zona. Si nu cred ca este o suspiciune punctuala.

Sigur ca la aceasta neincredere au contribuit decisiv si scandalul gazelor de sist, si demiterea intempestiva a directorului Institutului Geologic Roman, toate prea putin explicate, prea putin fundamentate, lasand loc nu numai pentru fisuri, ci pentru canioane de suspiciune. Dar e mai mult decat atat.

Suspiciunea e generalizata si neincrederea defineste relatia dintre cetatenii romani si institutiile, autoritatile care ii conduc. De la temperatura oficiala comunicata de INMH in zilele caniculare sau geroase, cand "sigur ne mint ca sa nu fie aplicata legea pentru temperaturi extreme", pana la increderea in calitata atestata a unor produse - "toate sunt la fel, numai ca unii au dat spaga sa fie declarate bio"- la aceea in rezultatul votului sau in justetea unor sentinte judecatoresti, orice act oficial, orice comunicare este pusa sub semnul intrebarii.

Este trist si grav ca romanii nu au incredere in verdictele oficiale, oricare ar fi ele, iar faptul ca li se supun tine mai mult de o natura comoda si mai degraba resemnata. Dar partea cea mai trista nu este neincrederea in sine, ci faptul ca ea este justificata, explicabila daca nu chiar intemeiata.

Pe de-o parte exista o mostenire comunista, obisnuinta istorica de a pune la indoiala orice decizie publica. Minciuna propagandistica definea regimul comunist menita sa sustina "succesul" regimului.

De 23 de ani minciuna a ramas in linii mari aceeasi, dar ea acopera cu mult mai mult decat falimentul istoric al unui regim politic. Acopera coruptie, acopera incompetenta, acopera prostie si ticalosie.

Cand vad ca actul de guvernare este clientelar cand nu este incompetent si invers, cand vad ajunsi la putere in primul rand inepti, cand ca reglementarile sunt in marea lor majoritate cu dedicatie, daca una pozitiva, atunci macar una negativa, cand vad ca in desemnarea in pozitii de maxima importanta ultimul criteriu care conteaza este competenta, ca puterea politica isi continua asaltul asupra justitiei, cum sa aiba incredere, in ce sa aiba incredere romanii? In niste besmetici corupti?

Pe zi ce trece acest clivaj se adanceste si produce efecte tot mai grave. Pana la urma si criza gazelor de sist este tot o imensa criza a neincrederii speculata de cei care au interesul sa sugereze apocalipsa. "Problema e insa ca nici una dintre puterile statului roman nu se bucura de incredere din partea societatii ca vor si pot sa apere interesul public. Pe scurt, problema este mai degraba una a slabei guvernari decat a riscurilor tehnologice ale exploatarii gazelor de sist.", spunea conferentiarul Radu Dudau, intr-un interviu acordat Ziare.com, punand practic degetul pe mai mult decat problema gazelor de sist.

O guvernare slaba este o guvernare necredibila si o guvernare necredibila nu poate pune in pratica mari proiecte, nu poate trage natiunea intr-o directie buna, nu poate avea curaj, nu poate decat sa balteasca in propria necredibilitate. Acesta si este marele pericol: ca in clivajul dintre autoritati si popor se prabuseste insusi viitorul acestei tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvernare Ponta, #cutremure Izvoarele, #gazele de sist , #guvern