Guvernul a modificat ordonanta de urgenta pe Codul administrativ, la o saptamana dupa ce a adoptat-o: Noi facilitati pentru minoritati

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 19:51
14577 citiri
Guvernul a modificat ordonanta de urgenta pe Codul administrativ, la o saptamana dupa ce a adoptat-o: Noi facilitati pentru minoritati
Foto: Guvernul Romaniei

Executivul a adoptat, miercuri, modificari la OUG privind Codul administrativ. Astfel, autoritatile locale pot decide, prin hotarari de consiliu, utilizarea limbii minoritatilor in unitatile administrativ teritoriale si in cazul in care nu este atinsa ponderea de peste 20% de reprezentare.

Codul administrativ a fost adoptat saptamana trecuta de Guvern, dar pana acum nu a fost publicat in Monitorul Oficial, asa ca nu a intrat in vigoare.

"Codul Administrativ pastreaza prevederea potrivit careia in unitatile administrativ teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor stabilit la ultimul recensamant, autoritatile Administratiei Publice Locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora precum si serviciile publice deconcentrate asigura folosirea in raportul cu acestia si a limbii minoritatii nationale respective in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale Codului Administrativ si ale tratatelor internationale la care Romania este parte, deci se mentine acea prevedere cu 20%.

Insa in baza principiilor autonomiei locale se acorda dreptul Autoritatilor Publice Locale de a decide prin hotarare de consiliu utilizarea limbii minoritatilor si in situatiile in care nu se atinge ponderea de 20% asa cum a decis Parlamentul", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei Executivului.

O alta modificare vizeaza inlocuirea sintagmei in forma "bilingv" cu sintagma "in limba romani si in limba minoritatilor", in cazul in care in comunitate traiesc mai multe minoritati.

"Se inlocuieste sintagma in forma bilingv cu sintagma in limba romana si in limba minoritatilor nationale pentru o mai multa claritate, cu titlul de exemplu: sa spunem ca exista o localitate in care potrivit recensamantului sunt etnici romani, etnici germani, etnici maghiari si se intrunesc conditiile prevazute in legislatie astfel incat sa poata fi utilizata limba minoritatilor nationale pe afisarea placutelor de identificare a localitatii.

Daca sunt indeplinite aceste conditii legale pentru afisarea numelui localitatii si in limba minoritatilor nationale, numele localitatii va fi afisat in limba romana, in limba germana si in limba maghiara.

Era necesara aceasta clarificare, pentru ca bilingv putea duce la o situatie in care sa spunem ca intr-o localitate aveam 40% etnici germani, 35% etnici maghiari si restul etnici romani, si atunci daca pastram bilingv ar fi fost primele doua, suntem totusi pe teritoriul Romaniei, este absolut normal ca in legislatie sa fie prevazut clar limba romana si limba minoritatilor nationale", a explicat Barbu.

De asemenea, au fost efectuate modificari pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului in cel al unitatilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot initia actul normativ pentru procedura mutarii bunului respectiv din domeniul public in cel al unitatilor administrativ teritoriale.

Purtatorul de cuvant al Executivului a completat ca "pana acum Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice era singurul minister care initia acest act normativ, de acum incolo fiecare minister care are in posesie bunul respectiv, pentru ca nu trebuie sa spuna ca este in proprietatea publica a statului, va initia respectivul act normativ, de exemplu: daca este un bun imobil aflat in posesia Ministerului Tineretului, Ministerul Tineretului si Sportului va fi cel care va initia acest act normativ, la fel daca e la Educatie si asa mai departe.

Se elimina acordarea statutului special pentru anumita categorie de functionari publici pentru a nu crea diferente in sistemul public central dintr-o eroare de formulare se intelegea in act ca functionarii MFP ar putea avea statut special, acum se clarifica acest aspect si nu se pune problema de asa natura".

O alta modificare clarifica statutul secretarului general al Guvernului.

"Printr-o alta prevedere este clarificat statutul secretarului general al guvernului in sensul ca acesta are rang de ministru si nu poate fi in acelasi timp si inalt functionar public, sunt chestiuni mai degraba tehnice ce trebuiau lamurite acolo in legislatie, potrivit prevederilor venite din avizul Consiliului Legislativ", a conchis Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dancila a avut, marti, o intrevedere la Guvern cu Kelemen Hunor. Liderul UDMR i-a cerut sefului Executivului revenirea la Codul administrativ aprobat de Parlament.

Intalnirea intre Viorica Dancila si Kelemen Hunor, a avut loc la Palatul Victoria, la solicitarea liderului Uniunii.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#modificari cod administrativ , #guvern