Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe doua Coduri

Luni, 22 Iunie 2009, ora 16:47
1657 citiri
Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe doua Coduri

Guvernul Boc si-a angajat luni raspunderea pe doua dintre Codurile juridice, Codul Penal si Codul Civil, prin prezentarea formei finale a proiectelor in fata plenului reunit al Parlamentului.

PNL a cerut, in deschiderea sedintei Parlamentului eliminarea de pe ordinea de zi a acestui punct, deputatul liberal Ioan Timis sustinand ca "nu exista text constitutional adecvat si acoperitor" pentru asumarea raspunderii pe cele doua proiecte.

Propunerea a cazut la vot, dupa ce ordinea de zi a inregistrat doar 35 de voturi impotriva si 13 abtineri, din totalul de 361 de senatori si deputati prezenti in sala.

"In calitate de prim-ministru imi revine onoarea de a prezenta in fata dumneavoastra rezultatul unui demers pe cat de ambitions pe atat de util", si-a inceput discursul de prezentare a celor doua coduri premierul Romaniei.

Vrem o justitie mai rapida si cu costuri mai reduse

Acesta a prezentat principalele trei argumente care au condus la solutia de asumare a raspunderii in Parlament pe aceste doua proiecte de lege.

"In primul rand, vorbim de reforma profunda a sistemului judiciar romanesc. Codul Civil este din 1865, Codul Penal din 1969 iar in cadrul Codului Penal exista alte 250 de legi speciale cu modificari si adnotari facute de-a lungul timpului. (...) Trebuiau facute modificari pentru a le pune in acord cu dezvoltarea societarii romanesti", a declarat premierul in fata plenului Parlamentului.

In al doilea rand, prim-ministrul a explicat ca s-a avut in vedere punerea in aplicare a principiului constitutional "nimeni nu este mai presus de lege". "Aceste doua coduri ca si cele doua care urmeaza, vor conduce la o justitie mai rapida si cu costuri mai reduse pentru cetatean", a mai afirmat premierul.

Trebuie sa ne respectam cuvantul dat in spatiul european

Si nu il ultimul rand, acesta a explicat ca a fost vorba si de o respectare a cuvantului dat in fata autoritatilor europene. "Ne-am angajat pentru a adopta aceste coduri si trebuie sa ne tinem de cuvant iar prin ceea ce facem astazi ne asiguram ca Romania sa fie tratata in spatiul european ca un membru cu drepturi depline. Trebuie sa ne indeplinim si ultimele angajamente in domeniul justitiei", a mai declarat premierul.

Acesta a tinut sa multumeasca tuturor celor care au participat la finalizarea acestor doua proiecte de lege, incepand cu specialistii si profesorii universistari de drept, continuand cu parlamentarii din comisiile de specialitate aflate sub coordonarea lui Victor Ponda si a lui Daniel Buda, si incheind cu membrii societatii civile care prin amendamentele depuse si sublinierile facute au dus la imbunatatirea celor doua proiecte.

Executivul s-a reunit luni in sedinta pentru a discuta amendamentele aduse celor doua coduri juridice. Forma finala a codurilor a fost adoptata prin acceptarea a 18 din cele 42 de amendamente depuse la Codul Civil si a 5 din cele 10 amendamente depuse la Codul Penal.

Este pentru prima oara cand Guvernul Boc recurge la varianta angajarii raspunderii pe proiecte legislative.

Din acest moment, deputatii si senatorii au trei zile la dispozitie pentru a depune o motiune de cenzura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#guvern angajare raspundere, #guverjn coduri parlament, #angajare raspundere Parlament , #guvern