Guvernul Boc - vorba multa, comunicare zero

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Iunie 2010, ora 12:42
3106 citiri
Guvernul Boc - vorba multa, comunicare zero
Foto: Gandul

Se vorbeste enorm despre remaniere, atat de mult incat, probabil, subiectul se va uza in viteza, iar ratarea oricaror modificari in componenta sau structura guvernului va trece neobservata.

Parlamentarii PD-L incearca sa forteze aceasta schimbare in primul rand din motive de imagine. "Noi am dat circ, voi sa dati sange", zicea unul dintre ei catre Palatul Victoria. Exista speranta ca acest sange ministerial ar stinge ceva din obida poporului, care socoteste ca plateste singur decontul crizei.

Dar componenta de imagine nu trebuie aruncata in derizoriu. Poporul are nevoie nu numai de bani, ci si de incredere in guvernanti. Cat timp aceasta legatura de incredere este intrerupta, tara este greu de guvernat, iar digerarea masurilor de austeritate e de-a dreptul imposibila.

Dar dincolo de aceste considerente de imagine, o schimbare la nivelul guvernului ar fi cu adevarat utila daca ar aduce cateva schimbari reale, de fond. Cea mai buna ar fi, desigur, o restructurare dupa modelul propus de Liviu Negoita, adica reducerea cabinetului la 8 ministere.

O astfel de restrangere ar aduce economii certe la buget. Daca am vorbi doar despre o remaniere, ar fi util ca noua echipa sa aduca o viziune noua in zona economica, competenta sporita sau, macar, onestitate impecabila. Deocamdata, din nefericire, nu prea sunt semne ca PD-L ar putea oferi asa ceva.

Dar mai exista o componenta foarte importanta a activitatii guvernamentale, in care o noua echipa ar trebui si n-ar fi chiar atat de greu sa aduca imbunatatiri esentiale. Este vorba despre comunicare.

E greu de imaginat un guvern care sa stea mai prost la acest capitol decat cabinetul Boc. In primul rand, atat premierul, cat si ministrii sai n-au prea auzit despre comunicarea institutionala. Purtatorul de cuvant este slab, sters, necarismatic, intr-un cuvant neconvingator. Este, de altfel, si foarte putin folosit.

Luni de zile, Emil Boc a cazut intr-o inflatie de vorbe in fata oricarui microfon intins si pe orice tema, demonetinzand importanta pe care, in mod normal, trebuie sa o aiba declaratia unui premier, rezervata numai comunicarilor de maxima importanta. Iar atunci cand ar fi trebuit, intr-adevar, sa fie extrem de prezent, adica dupa fatidica seara cand presedintele a anuntat masurile de austeritate, a cazut intr-o mutenie inexplicabila, mediul perfect pentru speculatii si zvonistica.

Dupa modelul sau haotic, ministrii vorbesc fiecare dupa cum si pe unde il taie capul. Ministrul Muncii anunta posibila anulare a alocatiei pentru copii in anumite cazuri. Frisoane la popor, retractare. Ministrul de Finante vorbeste despre impozitarea tuturor pensiilor, despre modelul argentinian, despre perenitatea masurilor de austeritate. Frisoane, retractare. Vasile Blaga anunta un nou acord cu FMI. Frisoane, retractare. Radu Berceanu recunoaste minciuna guvernamentala, prin omisiune. Soc, nuantare.

Vazand asa spectacol grandios, ce sa inteleaga poporul? Cum sa aiba incredere intr-un grup de oameni care vorbesc fara sa gandeasca, fara sa se fi consultat intre ei.

Pe de alta parte, daca-i asculti atent chiar si pe cei mai grei si mai contestati ministri, constati ca nu au facut nici ei chiar numai rele. Insa numai relele au iesit la iveala.

Sigur, in mare masura vinovata este presa cu cel mai mare impact, adica televiziunile de stiri, transformate in masini de propaganda si agitatie antiguvernamentale, dispuse sa recurga la orice mijloace, de la manipulare, la minciuna pura. Dar, sa ne fie cu iertare, li s-a si dat ocazie dupa ocazie.

Dupa ce si-a trimis in platouri cei mai slabi comunicatori, gen Gratiela Iordache sau atat de patatul Marcel Hoara, PD-L a incheiat apoteotic cu un boicot prin care nu a reusit decat sa-si faca singur rau. Tacerea democrat liberailor a parut lasa sau vinovata, a fost acoperita cu si mai multa manipulare, cu si mai multa minciuna si, se stie, absentii nu au niciodata dreptate.

Ceea ii trebuia guvernului nu era nici tacerea, nici comunicarea isterica si contradictorie. Ii trebuie comunicare inteligenta, unitara si profesionista, facuta cu persuasiune, carisma si mult calm, astfel incat indubitabila sa bucata de adevar sa ajunga la oameni, sa le dea incredre si sentimentul directiei certe.

Macar la acest capitol o noua echipa guvernamentala ar putea face modificari rapide, caci actuala echipa nu prea mai are cum sa redevina credibila dupa spectacolul oferit.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#comunicare Guvern Boc, #strategie comunicare guvern Boc, #gafe guvern Boc , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Ioana Ene se indeasa vartos in randul defaimatorilor PDL . Sa o deranjeze ca a fost citata de premier la tribuna Parlamentului !???? Observ ca va pozitionati definitiv .