Guvernul Ciolos taie din hartie: amenzi si taxe platite online, mai putine copii legalizate. Dispar si unele taxe de timbru

Luni, 20 Iunie 2016, ora 00:26
5175 citiri
Guvernul Ciolos taie din hartie: amenzi si taxe platite online, mai putine copii legalizate. Dispar si unele taxe de timbru
Foto: gov.ro

Guvernul a elaborat un proiect de OUG care prevede masuri menite sa duca la debirocratizarea institutiilor, cum ar fi reducerea situatiilor in care se cer copii legalizate dupa documente, obligatia sa se primeasca copii si in format electronic, plata online a amenzilor si taxelor de timbru.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta elaborat ca urmare a propunerilor venite prin intermediul proiectului cunoscut sub denumirea de "Comisia de taiat hartii", care se afla in faza de avizare si consultare, institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale care solicita copia in format fizic pe hartie dupa actul de identitate ca si conditie pentru furnizarea unui serviciu public vor elimina aceasta cerinta acolo unde exista tehnologia pentru a scana sau pentru a primi si procesa o copie in format electronic.

De asemenea, institutiile publice vor fi obligate sa reduca situatiile in care se solicita depunerea copiilor legalizate dupa documente, inlocuindu-le cu declaratii pe propria raspundere sau cu certificari cu originalul de catre functionar.

"Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia sa isi dezvolte pana cel tarziu la finalul anului 2018 capacitatea tehnica, astfel incat comunicarea de date, informatii sau documente intre acestea sa se faca in format electronic", se mai arata in proiectul de OUG.

Proiectul se refera si la modalitatile de plata a serviciilor furnizate de institutii.

"Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice locale au obligatia de a oferi metode alternative de plata a serviciilor publice furnizate contra cost, amenzilor contraventionale si a taxelor si impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemului electronic national de plata, fie prin intermediul altor sisteme de plata, pana cel tarziu la finalul anului 2018", se mai arata in documentul Executivului.

Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale vor fi obligate, dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, sa foloseasca cu precadere mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are si este de acord sa isi furnizeze o adresa de posta electronica.

In acest sens, institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale sunt obligate sa isi dezvolte capacitatea de furnizare a serviciilor publice electronice si sa isi elaboreze un plan de dezvoltare al serviciilor electronice in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, precizandu-se ca orice serviciu public furnizat electronic trebuie adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilitati.

Mai mult, institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a publica, din oficiu, informatii si modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, in format electronic, atat pe website-ul propriu, cat si pe punctul de contact unic electronic, in varianta actualizata si intr-un format tehnic care sa permita descarcarea si editarea lor in scopul completarii pe calculator de catre beneficiar.

Guvernul introduce facilitati si in privinta taxelor extrajudiciare de timbru

Astfel, prin OUG sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru eliberarea cazierului judiciar si examinarea conducatorilor de autovehicule in vederea obtinerii permisului de conducere, o serie de taxe de timbru de valoare mica fiind eliminate.

Totodata, potrivit proiectului, taxele extrajudiciare de timbru ramase in vigoare se vor plati prin mijloace electronice, ordin de plata sau numerar, cu exceptia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite in baza legii 18/1991, pentru taxele de pana la 50.000 lei. Taxele extrajudiciare de timbru vor fi incasate in aceeasi locatie in care se incaseaza contravaloarea pentru serviciile supuse acestor taxe.

Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate prin intermediul instrumentelor de plata electronica in cadrul Ghiseului virtual de plati.

De asemenea, Executivul modifica si legea privind cazierul judiciar astfel incat autoritatile si institutiile publice, altele decat cele din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, sa obtina certificatul de cazier judiciar in mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetateanul de obtinerea acestuia, caz in care taxa de eliberare si taxa extrajudiciara de timbru vor fi eliminate.

Astfel, orice alta institutie publica, cu exceptia celor prevazute deja in lege, va solicita electronic unitatilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, in baza consimtamantului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectueaza verificari specifice. Unitatile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate intr-un termen de 24 de ore de la primirea solicitarii, iar persoana pentru care se efectueaza verificari specifice este scutita de plata serviciului.

Lucrurile se vor simplifica si in privinta cererii-tip de obtinere a cazierului. Aceasta, cu datele complete de stare civila si motivata, se va depune de catre persoana fizica electronic sau personal la unitatea de politie de la locul de nastere, domiciliu sau resedinta. Cererea-tip, cu datele complete de identificare si motivata, se depune de catre persoana juridica electronic sau prin reprezentant legal, care trebuie sa isi dovedeasca calitatea, la unitatea de politie pe raza careia isi are sediul social sucursala, filiala sau punctul de lucru persoana juridica. Depunerea insa a solicitarii in format electronic se va realiza odata cu dezvoltarea capacitatii tehnice a unitatilor de politie, acest lucru fiind anuntat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne.

Obtinerea pasaportului

Un alt capitol avut in vedere de Guvern se refera la simplificarea obtinerii pasaportului, taxa specifica urmand a fi platita si online sau prin conventii cu institutii de credit.

De asemenea, procedurile de obtinere a indemnizatiei pentru cresterea copilului, a stimulentului de insertie si a alocatiei de stat vor fi simplificate, potrivit Executivului. Astfel, se elimina cerinta de legalizare a copiilor dupa documentele justificative; in cazul copiilor nascuti in strainatate certificatul sau extrasul de nastere, dupa caz, se va solicita in traducere autorizata nu si prin legalizare; in situatiile in care exista posibilitatea tehnica, primaria va transmite agentiei pentru plati si inspectie sociala documentele de solicitare a dreptului si in format electronic (scanate) ; se va introduce posibilitatea de certificare a cererii de catre primar sau persoana desemnata de acesta, prin semnatura electronica; se simplifica procedura de solicitare a unui nou drept in cazurile de suprapunere a drepturilor pentru copii nascuti in perioada de concediu, prin depunerea cererii si prezentarea numai a documentelor suplimentare care atesta noua situatie, respectiv certificatul de nastere a urmatorului copil sau actele care atesta situatia juridica a acestuia fata de solicitant, precum si, daca este cazul actele care atesta realizarea de venituri.

Ajutorul de somaj

Totodata, printr-un Proiect de Hotarare de Guvern privind simplificarea procedurilor de obtinere a ajutorului de somaj Guvernul vrea sa simplifice procedurile in aceasta privinta prin reglementarea posibilitatii obtinerii de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a informatiilor cu privire la veniturile persoanelor solicitante prin intermediul spatiului virtual, precum si din sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice, prin sistemul informatic al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

De asemenea, se instituie posibilitatea persoanelor care doresc sa se asigure in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj de a atesta calitatea de asigurati in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate atat cu contractul de sanatate, cat si cu orice alt document justificativ privind dobandirea calitatii de asigurat in cadrul acestor sisteme de asigurari sociale, eliberat de institutiile competente potrivit legii, in format electronic cu semnatura electronica extinsa, in baza unui certificat calificat sau in format pe hartie in original.

Este reglementata si posibilitatea transmiterii unor documente sau cereri necesare in vederea stabilirii si acordarii drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prin fax, e-mail sau posta. Totodata, se elimina necesitatea prezentarii de catre persoanele fizice beneficiare ale masurilor prevazute de legea mentionata a unor documente in copie legalizata, acestea urmand a prezenta doar originalul respectivelor documente spre a fi certificate de conformitate cu originalul de functionarul public.

In acelasi timp, pentru acordarea masurilor destinate tinerilor cu risc de marginalizare sociala, se prevede posibilitatea preluarii unora dintre documentele necesare potrivit legii, direct de la autoritatile si institutiile competente, la solicitarea expresa a tinerilor cu risc de marginalizare sociala, fiind acceptate inclusiv documentele eliberate in format electronic cu semnatura electronica extinsa, in baza unui certificat calificat.

''Comisia de taiat hartii'' a primit in jur de 3.000 de propuneri din partea cetatenilor si a companiilor in 15 zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ciolos reducere birocratie, #Ciolos taxe impozite online, #Ciolos reducere copii legalizate , #guvern