"Guvernul face ce-i zicem noi!". Si-au luat tara inapoi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 06:15
9351 citiri
"Guvernul face ce-i zicem noi!". Si-au luat tara inapoi

Dupa caderea Guvernului Ponta, spuneam ca singura sansa ca revolta sa nu fie rapid confiscata si ca politicienii contestati sa nu-si ia rapid tara inapoi erau alegerile anticipate.

N-am crezut nicio clipa ca acest Parlament, partial penal, partial inept si majoritar ticalos, putea fi, cum sperau multi, dresat si pus cu boltul pe labe de teama strazii si urma sa sustina neconditionat reforme serioase.

Si iata ca, din nefericire, nu m-am inselat. Dupa cateva saptamani mai ezitante in care au incercat sa dea niste dovezi de bunavointa si au mimat ceva smerenie, iata-i pe parlamentari actionand exact la fel cum au facut-o si inainte de revolta Colectiv.

Ce dovada mai buna vreti decat votul sfidator pentru pensiile speciale ale alesilor locali, care vine imediat dupa cea a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Exista teoria, pe care o impartasesc de altfel, ca aceste pensii sunt moneda de schimb pentru retragerea in liniste a unor parlamentari si alesi locali pentru improspatarea listelor.

Faptul ca inteleg nu inseamna ca aprob. Cum sa fiu de acord cu aceasta forma de mita legala prin care noi impovaram generatiile viitoare? Pentru ca pensiile speciale nu le vom plati doar cei care am avut putina minte de a-i vota pe acesti parlamentari, ci si copiii nostri, indiferent cata minte vor dovedi ei.

In plus, nu toti alesii se vor retrage cuminti cu pensia in buzunar. Unii, care nu au inca trei mandate, sunt sigura ca se vor simti si mai motivati sa lupte la locale.

Si, foarte trist, in plenul Senatului, inainte votului final pe proiectul pensiilor alesilor, Guvernul nu a formulat un punct de vedere fara echivoc, nici da, ca sa nu supere poporul care vedea in executiv o mare speranta, nici nu, sa nu se supere majoritatea. Guvernul tehnocrat a mermelit-o.

Este o ultima dovada, in opinia mea, ca acest guvern independent, alcatuit majoritar din oameni de a caror buna credinta nu am motive sa ma indoiesc deocmadata, este nimic mai mult decat prizonierul acestui Parlament, degeaba isi facea cine isi facea iluzii ca au coborat tehnocratii pe Pamant.

Spuneti-mi o singura reforma declansata de acest guvern impotriva vointei politicului. E prea repede? Spuneti-mi atunci o asemenea reforma pe care sa o anunte bugetul pe 2016. Eu vad un buget care indeplineste cu sfintenie populismului Guvernului Ponta si ale Parlamentului. Pana si rezistenta la cresterea salariului minim se topeste in marea pace politica.

Si daca mai aveam cea mai mica speranta, mi-a destramat-o o recenta recenta discutie cu un parlamentar (nu ii voi da numele pentru ca respect confidentialitalitatea conversatiei off the record). Guvernul face ce ii zicem noi sa faca!, mi-a spus omul, culmea!, unul dintre cei mai onorabili dintre parlamentarii ultimilor ani. Daca el gandeste asa, cum or gandi varanii?

Cam asta este esenta: acelasi politic mizerabil a luat prizonier un guvern tehnocrat care intre moartea in picioare luptand pentru reforme autentice si supravietuirea cu coloana rupta pare sa fi ales varianta a doua. Guvernul acesta tehnocrat pare sa devina exact ceea ce ma temeam ca va deveni: paravanul onorabil in spatele caruia politicul isi regaseste suflul si tupeul un pic zdruncinate dupa Colectiv.

Spuneau optimistii dupa revolta din noiembrie ca, vezi Doamne, numai sa indrazneasca politicul sa mai calce stramb ca iar se vor umple strazile. Serios? Dupa sfidarea acestor noi pensii speciale nu vad aglomeratie decat in supermaket-uri. Cat nu e cu morti, nu iese nimeni in strada. Mamaliga explodeaza doar cand emotia depaseste o anumita intensitate.

Si, de aceea, revolutiile noastre, in strada sau la vot, sunt sistematic confiscate de 26 de ani. Si Revolutia Colectiv nu a facut exceptie. Si-au luat tara inapoi.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pensii speciale primari parlamentari , #guvern