Guvernul isi asuma raspunderea pe noul program de guvernare (Video)

Marti, 11 Martie 2014, ora 07:08
1562 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea pe noul program de guvernare (Video)

Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea, marti, asupra programului inaintat Parlamentului, sedinta Camerelor reunite fiind programata sa inceapa la ora 14.00.

Guvernul a trimis Parlamentului, saptamana trecuta, programul pe care isi va asuma raspunderea.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un program de prioritati pentru perioada urmatoare, document care nu reprezinta programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.

Ponta recunoaste ca exista erori in programul de guvernare

"Noul Guvern, in baza articolului 114 din Constitutia Romaniei, isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Asa spune Constitutia, asa facem! Este un program care va cuprinde principalele actiuni si principalele directii de actiune ale Guvernului in perioada urmatoare.

Evident ca nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape in totalitate din programul de guvernare aprobat in 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja si nu are rost sa ni le mai propunem inca o data si sunt si lucruri noi care au aparut intr-un an si jumatate si, evident ca acestea trebuie sa fie asumate de Guvern si aprobate de catre Parlament", a declarat atunci Ponta.

Programul Guvernului Ponta 3: Sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire

Unele dintre prevederile cuprinse in program vizeaza largirea bazei de impozitare, o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte la angajator in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite.

De asemenea, se stipuleaza ca Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.

Programul Guvernului Ponta 3: Guvernul Ponta 3 vrea revenirea la TVA de 19%

Limita maxima pana la care ar urma sa creasca, in etape, pana in 2016 salariul minim este in programul noului Guvern mai mica decat limita superioara asumata de Guvernul USL in decembrie 2012, fiind calculata acum la 1.100 lei, fata de tinta de 1.200 lei fixata atunci pentru acelasi interval.

Programul adoptat de Guvern mai prevede, intre altele, aplicarea noilor Coduri, aplicarea corecta si completa a legislatiei europene, adoptarea noului Cod al insolventei, a programului pentru stoparea criminalitatii, construirea de noi penitrenciare, implementarea conceptului de "Cartier pentru justitie".

Totodata, Guvernul isi propune, in programul aprobat, la capitolulul "Minoritati", crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne in structurile deconcentrate ale statului.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata, in sedinta comuna, prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

O motiune de cenzura este initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

PDL a decis luni sa initieze strangerea de semnaturi inclusiv de la PNL si PMP pentru depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta III, dupa cum a anuntat prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu. "Liderii de grup (ai PDL - n.r.) sunt autorizati sa mearga si sa stranga semnaturi inclusiv la PNL, inclusiv la PMP, lista cu semnaturi este deschisa oricarui membru al Parlamentului care intelege ca Guvernul Ponta III e ca o matrioshka", a aratat el.

Liberalii au anuntat ca urmeaza sa discute in sedinta Biroului Politic National al partidului de marti despre posibilitatea initierii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta III.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#guvern asumare raspundere, #program guvernare parlament , #guvern