Guvernul Ponta - socialism si lipsa de viziune (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:35
8353 citiri
Guvernul Ponta - socialism si lipsa de viziune (Opinii)

Guvernul Ponta ne-a anuntat luni seara cum va ingropa de tot economia si cum va adanci saracia. Cam acestea vor fi efectele anuntate de Victor Ponta si Daniel Chitoiu dupa incheierea negocierilor cu FMI.

Ce ne asteapta asadar? Inca o taxa in carburanti, care, pasamite, ar urma sa fie folosita pentru drumuri. Cred ca suntem singura tara din Europa care aduna bani pentru drumuri in toate felurile, si cu vigneta, si cu taxa in benzina, si cu statii de taxare. Toate tarile au cate o singura metoda.

Si totusi, Romania are cele mai proaste drumuri din Europa si cele mai putin autostrazi. Sunt gata sa pun gatul ca noua taxa nu va aduce sub nicio forma o imbunatatire a situatiei din exact aceleasi motive de pana acum. Banii sunt sifonati de firme clietelare, kilometrul de autostrada ajunge sa coste sume halucinanate si nimic nu se misca. Dar fapt este ca o noua taxa va mai cocosa putin romanii.

La fel cum apare si impozitul suplimentar pe cladirile speciale. Care sunt ele nu a explicat nimeni, asa ca ne putem astepta la orice. Cel mai probabil, ele nu sunt ale populatiei, ci ale firmelor. Adica mediul de afaceri, si asa chinuit, mai primeste o lovitura, mica sau mare vom vedea.

Asa cum o lovitura pentru mediul de afaceri este si cresterea salariului minim pe economie in doua etape, pana la 900 de lei in vara viitoare. Aceasta majorare asigura, teoretic, bugetului niste incasari certe, dar, pe de alta parte, daca angajatorul nu isi permite sa plateasca niste salarii, el nu le plateste. E simplu. Si atunci ori trece la munca la negru, ori renunta la unele posturi, adica trimite angajati in somaj. Asta vrem?

Cand iti intra zeci de firme in insolventa pe zi, e o prostie sa sporesti presiunea pe mediul privat. Aceasta crestere a salariului minim pare o masura sociala benefica, dar poate avea efecte perverse dramatice.

Teoretic, ar trebui sa fim multumiti ca scade CAS cu 5%. Teoretic. Ar trebui sa scada daca vor exista venituri pentru compensarea acestei scaderi. Sigur ca pot exista si minuni, nimeni nu zice nu, dar pana una alta vorbim despre o gaura bugetara de 4 miliarde, nu avem nicio masura de relansare economica, dimpotriva, deci e foarte greu de presupus un reviriment care sa permita aceasta scadere, pusa acolo mai mult ca sa indulceasca pilula amara a restului anunturilor.

Cresterea pensiilor, de 3,76%, va fi inghitita repede de inflatie. La fel majorarile ridicole pentru profesoriii debutanti si medicii rezidenti. Daca cineva isi imagineza ca exodul tinerilor doctori va fi oprit cu o crestere de salariu de 4%, este complet rupt de realitate. Nici praf in ochi nu este.

Una peste alta, va creste fiscalitatea, va creste presiunea pe mediul de afaceri, este foarte probabil sa creasca somajul, cel putin combustibilul se va scumpi, deci nivelul de trai se va degrada.

Este clar ca USL a gandit un buget de supravietuire, cu mici recompense pentru electoratul capitv al PSD, un buget care nu va aduce nici investitii, nici relansare si, evident, nici bunastare. Fiind an electoral, banii vor merge la clientela sponsor de campanie, despre evaziunea fiscala nicio soapta. Vor fi in continuare cautate pana la banut firmele mici, in timp ce marii evazionisti vor prospera pana cand ii va mai descoperi SRI.

Nu dati vina pe FMI. Treaba lui sunt echilibrele bugetare, deficitul, indeplinirea unor tinte precise, nu felul in care ele sunt atinse si nici cresterea economica. Guvernul ar trebui sa impace exigentele bugetare cu dezvoltarea Romaniei. Un guvern curajos si cu vizune, ceea ce sigur nu e cazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Guvern negocieri FMI, #crestere fiscalitate, #acciza carburanti, #salariu minim pe economie , #guvern