Guvernul Ungureanu, unul de tranzitie (Opinii)

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:49
4713 citiri
Guvernul Ungureanu, unul de tranzitie (Opinii)

Naivitatea politica impletita cu superficialitatea studierii datelor problemei, impreuna cu ignoranta si credulitatea caracteristica spiritului de turma, sunt ingredientele perfecte pentru o garantie ca Guvernul Ungureanu va face minuni, ba mai mult, ca va ramane pe picioare dupa alegerile din toamna.

Acest guvern este insa unul de tranzitie. Fie ca vrem sau nu, ca ne place sau nu, acest guvern nu va fi unul de durata. Aureola salvifica a noului prim-ministru cu un CV impresionant creaza iluzii, dand speranta ca acest guvern va face minunile de care guvernele precedente nu au avut parte. Chiar asa sa stea oare lucrurile?

Opozitia, frigul si protestele

Inghetul a paralizat nu numai soselele si miile de scoli, ci a patruns pana in Parlament in zona Opozitiei. Noul guvern prinde bine la imagine in contextul protestelor din strada, decimate de gerul iernii. Pana se aseaza lucrurile si se linistesc spiritele in tara, Cabinetul Ungureanu va face practica pe functiile "mostenite" de la Cabinetul Boc in asteptarea revenirii Opozitiei din "pauza" de iarna, a incalzirii vremii dupa care tanjeste tot romanul, pardon, tot europeanul si a uitarii cat mai mult a protestelor cu care a debutat noul an. Desi aceste trei lucruri sunt realizabile, un altul este privit cu scepticism, si anume, longevitatea acestui guvern.

Pana la alegeri

Nu se concepe ramanerea in umbra a greilor PDL in favoarea "copiilor" politicii romanesti prezentati de Mihai Razvan Ungureanu miercuri:

- Marko Bela (UDMR) - vicepremier

- Catalin Predoiu (independent) - ministrul Justitiei

- Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene

- Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei

- Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administratiei si Internelor

- Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului

- Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor

- Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii

- Catalin Baba (PDL) - ministrul Educatiei

- Razvan Mustea Serban (PDL) - ministrul Comunicatiilor

- Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii

- Bogdan Dragoi (PDL) - ministrul Finantelor

- Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii

- Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediulu

- Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sanatatii

- Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe

- Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apararii

Greii partidului PDL s-au retras in culise pentru a reface strategiile castigatoare in anticiparea momentului electoral din toamna. Se prea poate ca aceasta strategie de impingere in fata a tinerilor politicieni sa le fie fatala chiar celor ce au gandit-o, adica pedelistilor. Aplicata, aceasta strategie de transfer al puterii spre aripa tanara, s-a dovedit naucitoare in PSD, unde partidul s-a dezbinat si oameni de baza ai partidului au plecat. Poate ne vom trezi in toamna in plina campanie electorala cu o decimare si o faramitare fara precedent a PDL.

Mediul politic

La nivel national, mediul politic este aproape irecuperabil de corupt pentru a accepta reforma radicala venita din interiorul acestui mediu atat de blamat si de contestat, de care oamenii depind atat de mult, dar care a esuat in ochii oamenilor la capitolul incredere. Oxigenarea creierului politicii romanesti este stringent necesara, purificarea si improspatarea de durata a climatului politic sunt toate de dorit, insa va putea indeplini misiunea aceasta o echipa guvernamentala de care in mare parte nimeni n-a auzit? Intr-adevar nu notorietatea este garantia reusitei, insa intrebarea este: daca de la cap se strica (impute) pestele, este acest guvern capul sau altcineva coordoneaza viata politica?

Se poate sa se fi stricat intre timp "apa", mediul din care provin si se formeaza politicienii si-atunci care ar mai fi sansele de reusita? Sa fim condamnati la o eterna coruptie nationala alimentata masiv pe cale politica? Sa fie conducatorii alesi, de care ne dezgustam la fiecare patru ani (sau luni), cei pe care de fapt ii si meritam? Va putea face tanarul premier Ungureanu curatenie in ograda politicii noastre?

El afirma ca reusita acestui guvern depinde mult de sprijinul tuturor partidelor de pe scena politica romaneasca. Se poate oare astepta la sprijin din partea tuturor, cand sfidarea colegilor din alte partide escaladeaza cotele maxime ale nesimtirii inca de la investirea in functie a noului cabinet? In contextul politic actual poate Ungureanu ar trebui sa-si schimbe numele in Robin Hood, William Wallace sau Vlad Tepes sa lupte pentru drepturile celor napastuiti si nedreptatiti.

Ungureanu presedinte

Nu se exclude ramanerea in carti a actualului prim-ministru si dupa alegeri. Va fi in continuare prim-ministru, va deveni chiar presedintele Romaniei? Dezideratul continuitatii pe scena politica a numelui Ungureanu si a cat mai multor nume din actualul cabinet se va implini prin trecerea testului din urmatoarele luni in care pe umerii primului ministru apasa sarcini grele.

Ar fi vorba despre slabirea influentei "baronilor" partidului printr-o transparenta a cheltuirii banului public, prin accelerarea reformei sistemului juridic, prin atragerea investitorilor straini, crearea de noi locuri de munca si continuarea reformei in educatie. Gestionarea cu succes a acestui an electoral, de criza, extrem de complicat si de problematic va deschide usa continuitatii guvernarii actuale si a presidintiei pentru seful guvernului sau s-ar putea ca dupa alegeri sa fie condamnati anonimatului politic pentru totdeauna.

Daca unii considera ca toate aceste rationamente sunt premature si nepotrivite, intr-un final tot vor fi fost realiste, vorba Elenei Udrea "doar nu esti ministru pe viata". Daca viata acestui guvern va prinde iarna viitoare, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#guvern Ungureanu, #ministri guvern Ungureanu , #guvern