In ceata, pe marginea abisului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 12:37
3083 citiri
In ceata, pe marginea abisului (Opinii)

Nu doar scena politica, ci intreaga dezbatere publica este complet polarizata. Nu mai exista nuante, a fost abolit dreptul la dubiu si justa masura. Trebuie sa fii pro sau contra, trebuie sa fii cu trup si suflet intr-o tabara. Daca vrei sa iti pastrezi mintea libera, esti mitraliat ca un dusman al poporului. Al poporului pontist, al poporului antonist sau al poporului basist.

Intram in cea mai adanca ceata psihologica, intr-un dialog al surzilor din care a fost alungat argumentul rational. Visceralul da in clocot, ocupa violent spatiul public si confisca atentia. Si in spatele acestei demente, care anunta un an electoral nevrotic, se intampla nenorocirile.

Daca nu va fi oprita de CCR, descentralizarea va trece prin focul si sabia uniformizarii politice in toate localitatile din Romania. Primarii de alta culoare decat presedintele CJ vor avea de facut o alegere simpla - se supun sau se sinucid financiar? Nimeni nu va mai controla abuzurile autoritatilor locale pentru ca institutiile de control vor trece in subordinea lor. Puterea baronilor locali va deveni practic incontrolabila.

Bugetul pe anul viitor e o catastrofa, construita astfel incat sa finanteze doua campanii grele. In timp ce majoreaza fiscalitatea, Guvernul Ponta isi fixeaza incasari de doar 32%. Este clar ca evazionstii cei mai mari vor ajunge instalatorul care monteaza robinetul fara sa emita factura si cizmarul care pune flec fara chitanta. Guvernul nici macar nu-si mai propune sa atace marea evaziune. De ce? V-am spus, pentru ca vin doua randuri de alegeri scumpe, iar evaziunea le va finanta masiv.

Credeati ca majorarile de fiscalitate se vor rezuma la acciza pe carburanti sau ca vor fi taxate numai constructiile speciale. Ce dulce iluzie!

Gabriel Biris explica exact ce ne astepta: noul impozit de 1,5% din valoarea constructiilor "se aplica tuturor mijloacele fixe din grupa 1, mai putin cladirilor pentru care se datoreaza impozitul pe cladiri, teraselor agricole, pomicole sau viticole. Ce ramane? Toate celelalte constructii! Adica inclusiv toata reteaua nationala de drumuri, de cale ferata, aeroporturi, metrou. Plus toate hidrocentralele, termocentralele, reteaua nationala de transport electricitate. Plus toate canalele de irigatii, iazuri, statii de epurare. Cine va plati toate astea? Cred ca asta este lovitura de gratie data economiei romanesti! Pe langa asta, majorarea accizei este un mizilic...".

Toate acestea in timp de numarul intrarilor in insolventa creste in fiecare zi in Romania. 18 mii de la inceputul anului, 77 de mii de locuri de munca pierdute. Se duc nu numai firme mici, ci si firme mijlocii si chiar mari. Cei care supravietuiesc nu ma investesc nimic, nu mai risca nimic, nu creeaza locuri de munca suplimentare. Strainii nu au de ce sa vina intr-o tara cu legislatie absolut impredictibila pentru a se lupta cu coruptia si un hatis de legi aberante si contradictorii imposibil de aplicat.

Extinderea dreptului de preemtiune in cazul vanzarii terenurilor agricole va permite clientilor politici agreati de autoritale locale sa puna mana pe toate terenurile, sa blocheze toate tranzactiile, sa se extinda nelimitat, dupa cat si cum doresc.

Mii de tineri cu studii si dorinta de munca, ambitiosi si capabili pleaca din tara unde vad cu ochii. Prefera si slujbe sub calificarea lor, doar pentru a scapa dintr-o Romanie care nu le ofera nicio perspectiva. Multi dintre ei sunt medici. Cei ramasi se pregatesc sa intre in greva. Spitalele romanesti nu au bani, pacientii sunt hraniti ca in lagarele de concentrare, cazurile cele mai grave nici in strainatate nu isi mai gasesc o sansa pentru ca spitalele de acolo nu mai primesc romani din cauza datoriilor imense ale Casei Nationale de Sanatate. Nimeni nu lucreaza pe gratis.

Vine iarna si pentru jumatate dintre drumuri nu exista contracte de deszapezire. Se vor face dupa primul viscol, in conditii de urgenta, adica fara licitatie, la preturi exorbitante. Iar vom avea preturi cu mult peste cele din Finlanda sau Suedia, in timp ce oamenii vor sta cu zilele pe sub nameti. Asta in timp ce ministrul Sova reinaugureaza drumuri ca sa nu se plictiseasca, pentru ca marile proiecte le-a terminat.

Majoritatea tacuta intelege, dar nu are ce face, eventual pleaca. Minoritatea se hraneste cu scandal, sudalma si isterie. Suntem in ceata totala, pe marginea prapastiei.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#impozit constructii, #salarii medici, #descentralizare primari, #acciza benzina , #guvern