Nu vindeti guvernul, domnule Ponta?

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 09:54
3918 citiri
Nu vindeti guvernul, domnule Ponta?

Daca tot se muta la Ministerul Apararii Nationale, Victor Ponta ar putea sa faca in sfarsit o afacere transparenta, in concordanta cu rezultatele guvernantilor. Cei care ma cunosc stiu ca, de 20 de ani, am sediul in Piata Victoriei, vis-a-vis de Guvern si sunt cu ochii pe ei.

Ce rezultate financiare sunt in urma activitatii din Palatul Victoria in ultimii 23 de ani si 4 luni? O datorie de 100 miliarde de euro pentru Romania!

Politicienii care au administrat tara dupa Revolutie au preluat-o fara datorii. Ceausescu a avut grija sa infometeze bine poporul, dar macar si-a achitat datoriile. Numai in ultimii 2 ani, Romania s-a imprumutat in medie cu un miliard euro pe luna. O suma rotunda! Pensiile si salariile bugatarilor nu au putut fi acoperite decat din imprumuturi.

Ce a generat Guvernul permanent? Ordonante de urgenta. Toate guvernele care s-au perindat prin Piata Victoriei s-au intrecut in numarul de acte date in regim de urgenta pentru administrarea tarii, evitand motivat sau cu dedicatie legiferarea actelor respective in Parlament.

Cladirea Guvernului a ajuns uneori locatia coruptiei institutionalizate. A fost locul unde grupurile de interese si-au atins de multe ori obiectivele, facand trafic de influenta in toate partidele aflate la putere. Banii nu au miros si niciun partid nu a fost altfel!

Cine s-a perindat prin cea mai importanta cladire din Piata Victoriei? Direct sau indirect, alesii poporului! Aici politicienii nu au nici o vina. Din contra, au un alibi perfect. Daca au fost votati, reprezentantii poporului au fost pusi in situatia sa conduca destinele acestei tari. Si au facut-o cum s-au priceput ei. Jalnic!

Nu neaparat in interesul celor care i-au votat. Mai mult in interesul personal si al cercurilor de influenta din diferite sfere: politice sau de afaceri. Guvernantii, odata ajunsi in cladirea "magica", au intors de multe ori spatele poporului, uitand de promisiunile facute anterior.

Cum s-a administrat tara din cladirea Guvernului? Sunt extrem de rare povestile de succes cu societati de stat care au schimbat in bine destinul romanilor. Privatizarile efectuate de-a lungul ultimilor doua decenii nu au adus prosperitate romanilor.

De cele mai multe ori au adus datorii, stres, concedieri si, cel mai important, un exod de 2 milioane de concetateni. Umilinta traita de romanii plecati sa-si castige existenta pe alte meleaguri este cunoscuta numai de ei. Pentru Palatul Victoriei a fost o gura de oxigen. Somajul a fost declarat artificial mai mic, dar pribegia si abandonul familial au lasat in urma tragedii.

S-au facut lucruri bune la Guvern? Desigur! Pentru ca statea sa cada la primul cutremur mediu, cladirea care-i adapostea pe distinsii ministri si secretari de stat a fost reconsolidata in urma cu cativa ani. Desi trebuia sa se faca o extindere a suprafetei administrative a Guvernului prin construirea unui nou sediu chiar in spatele celui actual, acest lucru nu s-a mai intamplat. La fel si cu autostrazile promise in ultimele doua decenii.

Se spune ca: "schimbi locul, schimbi norocul!". Tin minte ca pe vremea Guvernului Nastase se punea problema relocarii sediului in actuala Biblioteca Nationala. Din pacate, Adrian Nastase nu a reusit aceasta mutare si nici noroc nu a avut dupa ce nu a mai fost prim-ministru.

Daca Victor Ponta face aceasta mutare, ar fi primul premier care-si incearca norocul in alt mod. Nu stiu daca este vreo diferenta de securitate intre Palatul Victoria si sediul MApN, dar sunt convins ca in niciuna dintre cladiri nu se intra decat chemat la ordin.

In aceste momente grele pentru tara din punct de vedere economic, eu, ca mic antreprenor pragmatic, imi pun problema simplu: cat costa lunar intretinerea sediului Guvernului? Mult! Avand in vedere ca Parlamentul Marii Britanii apartine unui fond de investitii strain, propun scoaterea la vanzare prin licitatie publica a acestui imobil nerentabil pentru Romania, care a adus multe prejudicii.

Daca tot a generat datorii de 100 de miliarde de euro, nu credeti ca sunt sute de alte imobile goale sau folosite ineficient, adecvate aceluiasi scop?

Asta ar fi o prima dovada ca suntem pe drumul cel bun! De altfel, un premier adevarat poate sa conduca tara si dintr-un cort.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sediu guvern Piata Victoriei, #Ponta muta sediu Guvern , #guvern