Tinte false

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 10:31
3015 citiri
Tinte false

La nivel politic, zbaterea asta continua spre devenire, grefata pe un fond de totala nepricepere, necunoastere sau nebagare de seama, ne tine captivi intr-un carusel al disperarii in care, cu cat ne agitam mai tare, cu atat ameteala este mai puternica.

Este trist ca alternanta conjuncturala la guvernare, in loc sa contureze si sa consolideze un model sustenabil de dezvoltare, bazat pe abordari tematice profunde, pe eficientizarea strategiilor si pe integrare europeana, legitimeaza o clica sau alta, in functie de greselile personale sau de grup, dosarele instrumentate si aparitiile la televizor.

In acest fel, speranta, asteptarea, increderea din preambulul schimbarii, se transforma rapid intr-un gust amar, deziluzie si chiar ura, in momentul producerii efectelor schimbarii, ajungind perpetuu la fatalista concluzie ca precedenta guvernare a fost mai buna.

Ne miscam haotic in limitele aceleiasi practici de guvernare depasite din punct de vedere al gasirii solutiilor la nivel politic, economic si social, dar din ce in ce mai profesionalizata in lupta impotriva celorlalti, in impartirea posturilor si oferirea sinecurilor.

Romania inca nu a ajuns la gradul de maturizare democratica pentru a fi capabila sa furnizeze singura o alta cale, cea a rigorii profesionale, a empatiei cu nevoile oamenilor si a facilitarii progresului. Asa se explica si dezgustul celor catorva milioane de romani care nu ies la vot. Cand acestia vor avea motiv sa voteze, schimbarea reala se va produce.

Constientizam astfel ca influenta sistemelor de gandire corupta este mai mare decat a sistemelor de gandire pozitiv-novatoare. Oameni care la un moment dat, prin varsta, aspiratii, cariera, aveau o imagine buna si pareau ca vor determina schimbarea reala a societatii atunci cand vor avea putere de decizie, ne arata ca ajungerea in pozitie de influenta, macina profilul conturat sau il demasca pe cel ascuns si se complac in a gusta noua perspectiva prin prisma modului de gandire al celora pe care i-au inlaturat.

Cei care s-au sculat mai tarziu sau nu au avut acces pe usa din fata, fie si in aceste retele de corupere a gandirii, dar care in ultimul timp flutura din ce in ce mai mult sloganul unei noi abordari, principial nedovedita a fi altfel, din start imbratiseaza un rationament corupt pentru ca isi doresc sa fie unde nu au competenta.

Practic asistam la o predare a stafetei. Nu oamenii sunt corupti - in cel mai rau caz pot fi nepoliticosi, inculti sau invidiosi - ci scaunele pe care se aseaza sunt corupte. Nu poti fi corupt in gandire daca nu ai interlocutor, daca nu faci parte din sistemul corupator sau daca nu incerci sa sari etape neacoperite de efort.

Prin urmare, gandirea corupta se instaleaza cand avem ca model un profil decadent sau cand dorim sa profitam de avantaje care fie nu ni se cuvin, fie nu le putem dobandi prin munca, adica profesia pe care o avem.

In actualul context, in politica din Romania, se preda lectia devenirii prin gandire corupta: vreau sa fiu presedinte pentru ca in vremuri tulburi voi inota in piscine cu apa cristalina, vreau sa fiu prim-ministru pentru ca pot sa schimb orice, oricind, dupa cum ma taie capul, vreau sa fiu sef cum a fost nenorocitul care m-a frecat pe mine, asta ca sa ma simt si eu bine.

Se pune intrebarea firesca: daca sunt un om care a trudit la construirea unei cariere solide, care are o profesie fundamentata pe pricepere si educatie, care gaseste in fiecare clipa noi si noi provocari in drumul ales, ei bine, de ce sa imi doresc sa fiu prim-ministru sau presedinte? Un raspuns trivial, demn de o gandire corupta, ar putea fi gasit in continutul declaratiilor de avere ale politicienilor romani, care are un trend contrar, ca viteza si directie, cu cel al oamenilor obisnuiti.

Acestea nu sunt pozitii pentru care se lupta din afara ci trebuie sa intri in sistemele de gandire corupta pentru a ajunge in varf. Pentru Romania bine ar fi ca oamenii din afara sistemelor de gandire corupta sa ajunga in pozitii de decizie la nivel politic, dar acest lucru nu se poate face decit prin emergenta.

Se pare ca mai tarziu decat mai devreme, vom ajunge acolo si abia atunci va incepe sa ne fie bine, dar pacatul cel mare este ca nu intelegem mai repede si tot trebuie sa ne lovim de pragul disperarii, ca lucrurile se intampla fara ca si noi sa avem parte de o viata mai buna.

La nivel strategic, gandirea corupta are alta agenda, alte simboluri de comunicare si alte tinte, fiind materializata in aspecte care vizeaza spoiala si nu esenta. In ceea ce priveste agenda si limbajul, aflam lucruri interesante mai ales din stenograme, dar deja decalajul in timp ingreuneaza o reactie prompta.

In ceea ce priveste tintele, aici situatia este mai usor de vizualizat deoarece gandirea corupta dicteaza o trambitare a acestora chiar daca se stie ca nu pot fi realizate. Problema nu e de a indeplini aceste obiective ci macar de a le stabili corect.

Gandirea corupta iti poate spune pe cine sa pui si unde sa-l pui, dar nu-ti poate oferi solutii de absorbtie mai mare la fonduri europene; iti poate spune ce lege sa promovezi si ce incompatibilitate sa o intarzii, dar nu-ti poate oferi variante de crestere a productivitatii; iti poate spune cu cine sa te aliezi ca sa-l strivesti pe cel care e acum la putere, dar nu-ti poate spune cum sa creezi bunastare pentru propriul popor.

In ziua in care sistemele de gandire corupta vor fi infrante de solutii pentru atingerea tintelor reale - absorbtia integrala a fondurilor europene, cresterea productivitatii muncii si crearea premiselor pentru asigurarea bunastarii cetatenilor tarii - atunci putem spune ca ne-am mantuit ca natie de mentalitatile gaunoase care astazi ne tin pe loc.

Pana atunci, ca raspuns individual la sistemul coplesitor de gandire corupta, fiecare lupta sa "se scoata" si multi chiar reusesc, dar sunt semeni de-ai nostri care nu au posibilitatea de a se apara, sunt vulnerabili la manipularile perverse la care ei insisi sunt folositi ca masa de manevra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#politica gandire corupta, #policienti guvernare coruptie , #guvern