Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Remanierea guvernamentala, inca o hiba a actualei Constitutii

Duminica, 09 Martie 2014, ora 15:19
3161 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Remanierea guvernamentala, inca o hiba a actualei Constitutii

Decizia CCR de sambata, prin care a respins ca "inadmisibila" sesizarea privind validarea de catre Parlament a guvernului Ponta III, nici nu putea fi alta, in contextul prevederilor actualei Constitutii.

Mai mentioneaza CCR: "Sesizarea este inadmisibila deoarece CCR nu se poate pronunta pe o problema ce are la baza un acord politic".

Remanierea guvernamentala este prevazuta in Constitutie la art 85, alin 2,3:

Articolul 85

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Din aceasta prevedere rezulta ca indiferent cum se schimba majoritatile parlamentare, dupa castigarea alegerilor, daca premierul negociaza o majoritate, diferita de aceea care a castigat alegerile, poate ramane premier, bine mersi, 4 ani.

Chiar daca majoritatile parlamentare basculeaza de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, de la centru la extrema stanga sau dreapta, indiferent de o noua orientare, premierul ramane in functie, sprijinit de interese si functiile pe care le are de oferit noii majoritati.

Nu mai conteaza ce a votat electoratul, pentru ca art. 85 nu mentioneaza ceva despre programul de guvernare, dupa bascularea majoritatii parlamentare. Poate fi acelasi sau unul complet opus, sau paralel cu promisiunile cuprinse in programul care a castigat alegerile.

Asa este construita acum Constitutia noastra. Dupa ce si-au exprimat votul, alegatorii asista neputinciosi, siderati, la toate piruetele si volutele alesilor, fara sa poata interveni, sa le bata obrazul, ca nu se mai tin de programul de guvernare si compozitia politica cu care au castigat alegerile.

La limita, premierul poate pierde chiar sustinerea partidului care l-a propulsat, (Victor Ponta ar putea pierde sustinerea PSD), dar tot premier ramane, daca are o majoritate parlamentara agregata oricum, care sa-i aprobe remanierea si noua compozitia politica a guvernului, indiferent cu ce program continua guvernarea.

Ca nu e in regula o astfel de arhitectura constitutionala este evident.

Cetatenii, alegatorii, ar trebui sa aiba instrumentele necesare sa traga de urechi pe alesii care le inseala asteptarile si promisiunile pentru care au fost votati, nu sa astepte neputinciosi patru ani.

Inclusiv acela de a-si revoca alesul prin referendum local, daca apreciaza ca nu mai respecta mandatul cu care a fost trimis in Parlament.

O alta prevedere normala ar fi ca la schimbarea structurii sau compozitiei politice a Guvernului sa demisioneze si primul ministru, iar urmatorul premier, acelasi sau altul, sa prezinte spre aprobare Parlamentului, spre validare, si programul politic al noului guvern si al noului premier.

De aceasta hiba a Constitutiei s-a profitat la recenta remaniere a Guvernului Romaniei.

Desi USL obtinuse votul electoratului, acum avem un alt guvern, format de USD plus UDMR.

Este bine ca actualul guvern isi asuma raspunderea pe un nou program (care nu este program de guvernare), conform art. 114 din Constitutie:

Articolul 114

(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Doar ca art. 114 nu are legatura cu art. 85, care prevede remanierea. Este o solutie de avarie, un acord intre presedinte si premier.

Dar tot e bine si asa, acordul cu alte partide, (UDMR), sa fie aprobat oficial de Parlament, nu o intelegere pe sub masa.

Din pacate, nici in propunerile de modificare ale actualei Constitutii lucrurile nu stau mai bine. Se mentin actualele prevederi care conduc la situatiile aberante pe care le-am vazut mai sus.

Chiar si Victor Ponta isi da seama cat a pierdut electoral prin ruperea USL. Partea liberala a bazinului electoral care a dus la castigarea alegerilor de catre USL nu-l mai sustine, iar incercarea nereusita de a-l inlocui pe Antonescu cu Tariceanu la conducerea PNL, cu momeli de genul presedintia Senatului sau candidatura la prezidentiale, din aceasta temere pleaca.

Este clar ca electoratul va taxa virajele si bascularile majoritatii parlamentare, care o indeparteaza de optiunea initiala a alegatorilor.

Iar primul test il vom avea la alegerile europarlamentare, care vor masura costurile spargerii USL, pentru toti actorii politici.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#remaniere guvernamentala Constitutie, #Guvern 3 Victor Ponta , #guvern