Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta intre profesionisti si politruci

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 22:44
4552 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta intre profesionisti si politruci
Foto: Arhiva

O singura sansa ar avea Victor Ponta pentru a iesi cu fata curata din aventura sinucigasa in care a intrat: sa se inconjoare de profesionisti in guvern si sa lase politrucii la munca de partid.

N-o va face, asa cum n-au facut nici alti premieri, cu exceptia lui MRU.

Si asta ii va aduce pierzania. Pe langa faptul ca sunt incompetenti, sunt obligati de clientela de partid sa inchida ochii la furturi, sa numeasca in functii, piramidal, tot politruci, mai mici. Si tot din clientela.

Asta ne-a adus si noua pierzania, de tremura izmenele pe noi privind evolutia economiei mondiale si europene. Vazand cum creste datoria tarii intr-un an cat la altii in 50.

Sa luam cazul Ecaterinei Andronescu, aproape sigur viitoarea ministresa la Educatie. Nu mai zicem de doua cazuri clare de plagiat, de faptul ca se afla in plin proces de incompatibilitate, care s-ar putea termina ca in cazul Mircea Diaconu. Ca nu-i retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, ceea ce o transforma in protectoarea hotilor.

Profesional insa, a distrus educatia si formarea profesionala din Romania. Este mama fabricilor de diplome din invatamantul superior, care fabrici au imbogatit universitatile private si au lasat economia romaneasca fara forta de munca mediu si superior calificata. Fara meseriasi.

A desfiintat scoala profesionala traditionala in 2003 si a inlocuit-o cu o struto- camila, scoala de arte si meserii, cu punct final tot bacalaureatul si invatamantul superior. A desfiintat-o si pe aceasta in 2009, facand din poporul roman un teren de experimente, o natie de cobai.

Este autoarea proiectului nastrusnic prin care elevii fara bacalaureat ar fi avut acces la facultate, si al celui referitor la bacalaureatul profesional, pe care il va pune in curand in opera.

In perioada in care a fost ministru aveam procente de promovare a bacalaureatului de 70-80%, o minciuna si mistificare, cum s-a vazut apoi la bacalaureatul ministrului Funeriu.

Curriculumul scolar este si acum in aceleasi tipare cu acela dinainte de 90, o explicatie a ineficientei si a locurilor codase pe care le ocupa Romania in clasamente internationale referitoare la educatie.

Acesta este exemplul de manual, al politrucilor care vor intra in Guvernul Ponta.

Daniel Chitoiu, PNL, va ocupa probabil Ministerul de Finante. Cel pe care l-a pacalit asta vara Dan Diaconescu, mai mai sa devina proprietarul Oltchim. Se aude ca nu stie cum se calculeaza TVA-ul.

Relu Fenechiu, PSD, trimis in judecata de catre DNA, ar putea fi ministru la Transporturi, cu mainile infipte pana la cot in bani europeni si bugetari.

Liviu Dragnea, cu un dosar greu in derulare la DNA, privind alegerile, cu grave probleme penale privind fondurile europene, cu un domeniu vizibil doar din elicopter, pentru care doar intretinerea costa vreo 10 salarii de ministru.

Varujan Vosganian, PNL, ministrul care a lasat o gaura bugetara de 5,5% in 2008, dupa o crestere de 8%, timp in care a facut 5 km de autostrada. A lasat doua miliarde euro arierate si, cel mai grav, salarii bugetare si pensii "duduite" la dublu, pe care urmau sa le plateasca urmatorii guvernanti. Sa-l vedem acum de unde va plati acum pensii si salarii bugetare.

Dan Sova, PSD, un jurist care va gestiona grosul banilor, la Ministerul Marilor Proiecte. Ce inseamna "Mari Proiecte" vom vedea, ca banii de la investitii deja au fost mutati la consum si nu prea mai exista. Vor fi proiecte mari ca la potemkiniada ruseasca.

Eugen Nicolaescu (PNL) - Sanatate, a mai fost, a lasat in urma praf si pulbere.

Liviu Pop (PSD) - Dialog Social, politrucul perfect, de incultura profunda, nu stia sa scrie corect nici numele liceului in care functiona, dar avea abilitati in operarea "xeroxului si scanerului".

Ramona Manescu (PNL) - Fonduri Europene, sotia lui Rares Manescu, mana dreapta a lui Crin Antonescu. Draguta, dar sa reuseasca unde a esuat Leonard Orban ar fi un miracol.

Iulian Iancu, PSD, energie. Inca un minister, ca bani sunt destui. Si el politrucul perfect, da din gura si stie economia socialista din vremea lui Ceausescu, a ramas incremenit acolo.

Si tot asa.

In concluzie, Victor Ponta va rata, cu buna stiinta, ultima sansa. Aceea de a se inconjura de profesionisti, nu de politruci.

Ca nu peste mult timp se va prabusi sub povara nestiintei ministrilor sai, e treaba lui.

Dar noi ce vina avem?

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#nou Guvern Ponta, #ministri nou guvern Ponta, #ministri Ponta doi , #guvern