Iohannis mentine suspansul: Cine va fi noul premier, cine va forma guvernul, cand si cu ce partide se consulta

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 16:34
10572 citiri
Iohannis mentine suspansul: Cine va fi noul premier, cine va forma guvernul, cand si cu ce partide se consulta
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis prelungeste suspansul privind desemnarea noului premier, dupa ce Guvernul Dancila a picat, joi, prin motiune de cenzura.

Seful statului a anuntat, vineri, ca azi sau maine va avea noi consultari cu partidele parlamentare, intr-o formula mai restransa, in vederea formarii noului executiv, afirmand in declaratia de presa sustinuta, de mai multe ori chiar, ca e nevoie urgent de un nou guvern.

Totodata, Klaus Iohannis a precizat ca va desemna, cel tarziu marti, un prim-ministru.

"Consultarile vor fi continuate luni sau marti, intr-o formula mai restransa, pentru a clarifica ce trebuie facut. Insa vreau sa stie toata lumea ca vreau sa fac repede o desemnare. Luni, cel tarziu marti, voi desemna un premier", a declarat seful statului, vineri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare.

Cu toate astea, Administratia Prezidentiala nu a transmis pana in acest moment niciun comunicat oficial privind calendarul noilor consultari, iar pe agenda presedintelui, de pe site-ul Presedintiei, nu figureaza niciun aveniment nici azi, nici maine.

USR merge, oficial, maine la Cotroceni. Restul informatiilor...pe surse

Toata dimineata au aparut in presa, pe surse, diverse informatii despre intalnirile pe care Iohannis ar urma sa le aiba cu liderii partidelor parlamentare. Lucrurile nu stau diferit nici acum, majoritatea informatiilor fiind tot pe surse.

Singurul anunt oficial este ca USR va merge marti la Palatul Cotroceni, dupa cum a anuntat liderul formatiunii, Dan Barna. Acesta a precizat ca azi va avea o discutie cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili conditiile in care ar putea acorda un vot de investitura unui cabinet de tranzitie.

"Voi merge maine la inca o runda de consultari la Palatul Cotroceni. Pana la sfarsitul acestei zile voi avea o discutie cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili conditiile in care am putea sa acordam un vot de investitura unui cabinet de tranzitie.

Alianta USR PLUS a spus constant ca va intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare. Pozitia noastra ramane ferma: in actualul context politic orice formula guvernamentala ar fi instabila, incapabila sa faca reformele necesare si ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricarei strategii.

Putem insa sa acordam votul de investitura unui cabinet care isi asuma o durata de viata limitata pentru pregatirea alegerilor. Voi propune colegilor mei sa cerem maine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate", a scris Dan Barna pe Facebook.

In ceea ce ii priveste pe liberali, surse din PNL au declarat pentru Ziare.com ca acestia se vor intalni tot marti dimineata cu presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre formarea noului guvern.

Surse citate de televiziunile de stiri anunta ca alaturi de PNL si USR, marti vor discuta cu Iohannis si reprezentantii UDMR.

In schimb, spun sursele citate, presedintele Klaus Iohannis se va intalni azi cu presedintele Pro Romania, Victor Ponta, presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PMP, Eugen Tomac, si cu reprezentantii minoritatilor nationale.

Insa liderul ProRomania, Victor Ponta, a declarat pentru Ziare.com ca nu stie cand va merge la Cotroceni, asteptand un semn de la seful statului. "Cand ma cheama", ne-a declarat Victor Ponta.

Negocierile intre partide pentru formarea noului guvern continua

Cu toate ca mai avem de asteptat, pana maine, pentru a afla numele noului premier desemnat de Iohannis, este cert ca noul Executiv care va lua locul Guvernului Dancila va fi unul politic, format de PNL sau in jurul PNL, dupa cum a anuntat seful statului.

"Vreau sa lamuresc un lucru, l-am spus tuturor. Prefer un guvern politic. (...) E clar ca ne indreptam catre un guvern PNL sau in jurul PNL", a precizat Iohannis.

Si, cel mai probabil, noul premier va fi Ludovic Orban, pentru ca liberalii au anuntat deja ca liderul lor este propunerea pentru functia de prim-ministru.

Si pentru ca sunt constienti ca vor forma noul guvern, liberalii negociaza intens cu liderii formatiunilor care au semnat si votat motiunea de cenzura, pentru a sustine Executivul in Parlament.

"Discutiile sunt foarte importante. Vom avea discutii cu liderii formatiunilor care au votat motiunea de cenzura", a declarat, luni, Ludovic Orban.

Liderul PNL nu a dorit insa sa spuna din partea caror partide are promisiunea ca vor vota in Parlament noul executiv, aratand insa ca este optimist.

"Nu va pot da raspunsul azi (ce partide sustin noul guvern - n.red.), exista disponibilitate pentru a sustine un guvern PNL, fie in jurul PNL. Daca a trecut motiunea, sansa de investire a noului guvern va fi mare.

Suntem optimisti, vom purta negocieri sa ii convingem pe parlamentari de necesitatea sustinerii unui nou guvern. Romania are nevoie ca de aer de un nou guvern", a explicat Orban.

Ludovic Orban nu a vrut sa precizeze nici cum va arata noul guvern, daca si ce ministere vor fi comasate, spunand doar ca "as prefera sa nu dau detalii".

Cine ar sustine un guvern PNL

USR ar putea acorda votul de investitura unui guvern care isi asuma o durata de viata limitata pentru pregatirea alegerilor si va propune colegilor sai din partid sa ceara maine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate, anuntat liderul formatiunii, Dan Barna.

Totodata, el subliniaza ca in USR si in alianta exista deja un consens pentru cateva conditii ce tin de valori, fara de care USR nu va da vot de investitura.

"Noi le-am sustinut deja de multa vreme si pot fi rezolvate foarte rapid prin procedura parlamentara, care trebuie sa aiba loc inainte de orice alt vot. E o proba de functionare si responsabilitate a majoritatii care ar urma sa voteze Guvernul si o dovada minimala de buna credinta privind directia tarii in perioada urmatoare. Abia dupa indeplinirea lor vom putea vorbi despre noul guvern si celelalte obiective ce trebuie sa se regaseasca in mandatul sau.

Cele patru conditii sunt:

  • Adoptarea legii privind alegerile pentru primari in doua tururi - esentiala pentru legitimitatea alesilor locali si recuperarea democratiei la nivel local.
  • Votarea initiativei "Fara Penali in functii publice" pentru care au semnat peste un milion de romani.
  • Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru pozitia de Comisar European ce revine Romaniei.
  • Desfiintarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din inchisori peste 20 000 de infractori dintre care multi au comis noi fapte de violenta
", a precizat Dan Barna.

Minoritatile nationale, prin vocea liderului grupului parlamentar, Varujan Pambuccian, a declarat luni ca deputatii grupului sau vor sustine un Guvern PNL.

"O sa sustinem un Guvern PNL si nu am pus conditii pentru sustinerea aceasta, ci am discutat chestiunile pe care ni le dorim de la acest guvern, care sunt in linii mari chestiuni care tin de minoritati si de culte. (...) Ne-am dori, de exemplu, ca Departamentul pentru culte sa ramana in subordinea primului ministru, asa cum a fost si pana acum. Ne-am dori ca o serie de chestiuni legislative care ramasesera restante legate de minoritati, nu ma refer aici la legea-cadru, sa le trecem in anul care urmeaza", a afirmat Pambuccian, citat de Agerpres, dupa intrevederea avuta cu presedintele PNL, Ludovic Orban, si alti liberali.

Liderul ProRomania, Victor Ponta, nu a dat detalii despre sustinerea noului guvern, afirmand ca "Atunci cand mi se va cere sprijinul voi anunta".

In ceea ce priveste PSD, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, ca PSD a decis sa nu voteze noul guvern, considerand ca este normal ca cei care detin majoritatea care a dus la trecerea motiunii de cenzura sa asigure cvorumul pentru validarea Executivului. In plus, Ciolacu sustine ca alegerile anticipate "nu sunt oportune" in acest moment.

UDMR, prin vocea liderului formatiunii, Kelemen Hunor, a spus sambata ca "se contureaza un guvern liberal monocolor", si a precizat ca Uniunea nu ii va acorda un "cec in alb" lui Ludovic Orban.

Amintim ca increderea Cabinetului Dancila a fost retrasa, in urma adoptarii motiunii de cenzura in plenul reunit de joi al Parlamentului.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#nou premier Klaus Iohannis, #nou guvern consultari Klaus Iohannis , #guvern