Luminita firava din mijlocul crizei

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 19:14
4746 citiri
Luminita firava din mijlocul crizei

Dupa mari tensiuni si zbateri, exigentele economice par sa fi avut totusi prioritate in alcatuirea bugetului pe anului in curs. Componenta sociala exista, insa ea este destul de discreta, accentul cel mare fiind pus, dupa cum si era de dorit, pe investitii.

Asadar 20% din PIB, adica 10 miliarde de lei vor fi pompate in infrastructura, iar un miliard dintre acestea va merge la drumurile judetene si comunale. Masura este salutara si pentru ca ataca o zona extrem de deficitara, un adevarat handicap pentru economia romanesca, dar si pentru ca va crea multe locuri de munca.

Totul e ca acesti bani sa nu fie aruncati pe geam asa cum s-a intamplat pana acum in cazul autostrazii Transilvania. Contractele trebuie intocmite cu mare atentie, iar banii dati numai in functie de executie, pentru ca altfel ne vom trezi si fara fonduri, si fara drumuri, ca pana acum.

Salariile nu au inghetat bocna, dar au o pojghita serioasa la suprafata pentru ca o crestere cu 5%, in doua transe, nu este decat o indexare cu inflatia, adica atat cat Mircea Geoana sa aiba un argument in fata Opozitiei interne din partid, iar liderii sindicali sa-i calmeze pe bugetarii obisnuiti din toamna sa fie buricul tarii.

In plus, taierea drastica a sporurilor, primelor si neplata orelor suplimentare, va face va face ca veniturile reale ale bugetarilor chiar sa scada.

Acolo se va face o economie serioasa, pentru ca toate aceste suplimente ajungeau, de multe ori, sa dubleze veniturile in raport cu salariul. Insa problema este ca, in anumite domenii, oamenii ar putea refuza sa mai faca ore suplimentare neplatite, ci doar compensate cu zile libere, ceea ce ar duce la mari probleme de personal.

In plus, sporurile ar trebui totusi triate, pentru ca unele dintre ele sunt absolute justificate, iar eliminarea lor ar fi nedreapta.

In schimb, sub presiunea sindicala, Guvernul a renuntat, cel putin oficial, sa reduca locurile de munca din zona bugetara. Asta nu va impiedica insa niciun ministru sa faca, de fapt, reduceri de posturi insa netrambitate ca operatiune organizata.

Cea mai proasta veste este pentru profesori. Ei primesc doar 5% ca toata lumea, iar pentru mai mult trebuie elaborate si aplicate criterii de performanta, adica exact asa cum ar fi fost normal de la inceput. D-na ministru Andronescu va avea mult de lucru in urmatoarele luni la aceste aceste criterii, daca vrea sa mai lacrimeze de fericirea lefurilor dascalilor. 5 este si procentul pensionarilor, iar pensia minima va veni in doua etape.

Mediul privat cu un ochi rade, cu unul plange. Investitiile in infrastructura, plata datoriilor statului, neimpozitarea venitului reinvestit, modificarea modului de plata a TVA, capitalizarea CEC si Eximbank sunt vesti foarte bune. Insa o parte dintre aceste masuri presupun modificari legislative, deci nu va putea fi aplicata imediat.

Ochiul care plange priveste spre cresterea CAS cu 3,3%, fara de care nu vor putea fi majorate pensiile. Aceasta majorare ii afecteaza si pe angajatii din mediul privat, ale caror salarii nu vor creste nici macar cu 5%, dar mai ales pe patroni, ceea ce ar putea trimite din nou la negru o parte dintre castigurile din firmele private.

Una peste alta, masurile bugetului sunt destul de aproape de o varianta corecta de criza, insa totul ar putea fi aruncat in aer de doua cifre considerate nerealiste de multi economisti si finantisti: cursul mediu de 4 lei pentru un euro si cresterea economica de 2%.

Deja euro este peste previziunile Guvernului si este putin probabil ca BNR sa reuseasca o redresare atat de accentuata incat sa obtina valoarea medie din buget. Cat despre cresterea economica ea este foarte optimista in conditiile in care la nivel european se vorbeste doar despre contractie economica, ce-i drept mai redusa, cu doar 0,5%, in tarile est europene, insa nici vorba de crestere. Sa fie Romania fericita exceptie a UE? Vom vedea.

Mai degraba trebuie sa ne asteptam la cateva rectificari bugetare consistente pe minus.

Pana una alta, a aparut totusi o luminita in bezna de pana acum: bugetul a fost elaborat si are principii corecte. Sa nu ne bucuram insa prea tare: diavolul sta in detalii, iar joi nu am aflat decat principiile generale ale bugetului pe anul in curs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#buget de stat, #Guvern Boc buget, #20 investitii , #guvern