Marea restructurare si misterele ei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 August 2009, ora 12:36
8032 citiri
Marea restructurare si misterele ei
Foto: Gov.ro

Sub presiunea falimentului national, Guvernul pare sa fi facut, in sfarsit, o parte din ceea ce promite de la instalare: restructurarea aparatului birocratic.

Intr-o defilare cu iz propagandistic, menit sa imparta la centima atat costul politic, cat si meritul deciziei, ministrii au dat raportul taierilor.

La socoteala totala iese o reducere de peste 10.000 de posturi. Este putin in comparatie cu cele peste 100.000 de disponibilizari despre care se vorbea in presa, citand surse apropiate negocierilor cu FMI, si putin probabil sa fie suficient.

Mic sau nu, este totusi un prim pas in directia restructurarii, care ridica insa niste semne de intrebare destul de complicate.

Posturi ocupate sau vacante?

In primul rand nu e clar, deocamdata, cate dintre posturile desfiintate sunt ocupate. Cu alte cuvinte, cate disponibilizari presupune in mod real aceasta restructurare. De exemplu, la ministerul Administratiei si Internelor pica 1.225 de posturi, care fusesera deja bblocate.

Sigur ca atata timp cat posturile vacante erau bugetate, reducerea lor este binevenita pentru ca banii pot fi folositi in mod oficial in alte scopuri, dar nu acesti bani provoaca deficitul.

Dar fara disponibilizari reale, adica fara salvarea unor bani care se plateau efectiv luna de luna putem vorbi despre o economie reala la buget. In plus, un angajat inseamna mai mult decat salariu bugetat. Inseamna tot ceea ce consuma acel om la serviciu incepand cu factura la telefon, la benzina, la costul consumabilelor si al curentului electric.

Daca restructuram doar scaune goale, nu vom avea cine stie ce efect asupra cheltuielilor bugetare.

In orice caz, faptul ca pot fi reduse dintr-un condei peste 10 de mii de posturi, ocupate sau nu, ne da o prima dimensiune a dezmatului pe bani publici comis de liberali. Dar de ce a trecut mai bine de jumatate de an de cacaiala pentru ca acest balast, cu siguranta doar partial, sa fie aruncat peste bord? Economia de acum nu trebuia facuta inainte ca statul sa se imprumute masiv de la banci pentru a plati aceste salarii?

Dar restul institutiilor bugetare?

Tot ceea ce s-a taiat prin proiectul pe care guvernul isi va asuma raspunderea este de la agentii. Dar nu doar aceste institutii ale statului pacatuiesc prin personal excedentar si eficienta minima.

Nu exista restructurare autentica cat timp sunt pastrate cel putin 4 ministere perfect inutile: Tineret si Sport, Turism, Relatia cu Parlamentul si IMM-uri. Cand vor pica si aceste minstere cu tot cu bugetele si angajatii lor, atunci vom vorbi despre inca un pas important facut de restructurare.

Atunci cand ea va ajunge si prin tot felul de birouri din ministere ramase si prin sediile autoritatilor locale, vor putea vorbi cu adevarat despre o restructurare masiva, chiar daca pentru inceput vor fi rase macar posturile vacante.

Criteriile concedierilor?

Multe sau putine, concedieri vor fi in mod cert si ar trebui sa ne fie foarte clar pe ce criterii vor fi ele facute. Sa ne amintim ca la precedenta tentativa a guvernului de a face ordine prin propriul sediu se vehiculau criterii strict sociale: cu familii si fara, varsta, vechime si altele asemenea.

De fapt, singurele criterii ar trebui sa fie cele de eficienta, competenta si performanta. Ma tem ca ele sunt ultimele de care cineva tine cont in Romania si nici nu vreau sa ma gandesc cum zbarnaie telefoanele si cum s-au incins pilele in toate aceste agentii vizate.

Cheltuieli nejustificate

De la concerte stupide cu diverse ocazii, la campanii de promovare fara obiect, la tot felul de sporturi publicitare fara rost, la masini de superlux, la consumabile si materiale in cantitati halucinante si la preturi de cateva ori umflate, toate aceste sume contribuie substantial la deficitul bugetar.

Guvernul promite sa se ocupe si de ele saptamana viitoare. In primul rand ar fi trebuit sa o faca de luni de zile, in al doilea rand Guvernul promite multe si face putine. Sa vedem cum si cand vor fi curatate bugetele de achizitii.

Una peste alta, marea restructurare anuntata miercuri, desi se dorea un uragan, este deocamdata doar o furtuna de vara care mai are nevoie de foarte multa forta pentru a zgudui sistemul bugetar.

Optimistii ar spune ca orice uragan este intai o furtuna, pesimistii s-ar uita in calendar si ar vedea ca mai sunt trei luni pana la alegeri, s-ar uita apoi la dovezile de vointa politica ale guvernului si ar spune ca furtunile de vara dureaza doar cateva minute si trec de parca n-ar fi fost.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#restructurare Guvern Boc, #concedieri Guvern Boc , #guvern