Marele pericol al anului electoral 2014 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 20:43
4481 citiri
Marele pericol al anului electoral 2014 (Opinii)

In pericol de a ramane fara tema preferata si de mare succes pana acum, "Jos Basescu!", si fata in fata cu o alianta de dreapta independenta de presedinte, PSD trebuie sa gaseasca alte modalitati de a convinge electoratul. Si daca ura s-ar putea sa nu mai functioneze, atunci trebuie sa functioneze banii.

In urma cu cateva zile ministrul Muncii vorbea despre modificarea indemnizatiei pentru mamele aflate in concediu de crestere a copilului, in sensul revenirii ei la 85% din venitul mediu salarial al parintelui.

In prezent, indemnizatia are aceasta valoare doar pentru un an de concediu, fara a putea depasi insa 3.400 de lei, dar este de 1.200 de lei pe luna pentru parintele care alege sa stea doi ani in concediu.

Este o decizie surprinzatoare pentru PSD care in permanenta a avut grija doar de limita minima a acestei indemnizatii, adica pentru parintele cu venituri foarte mici. Guvernul Nastase a legalizat indemnizatia la 600 de lei indiferent de venitul parintelui.

Si deodata PSD descopera mamele cu venituri mai mari, nedreptatite pana acum. Poate pentru ca vrea sa acceseze voturi si in zona clasei de mijloc? Ma intreb insa de unde bani pentru aceasta masura.

Dar nu a fost uitat nici electoratul traditional de stanga: alocatiile pentru copiii din familiile nevoiase vor creste, la fel veniturile pensionarilor cu pensii mici.

Camera Deputatilor a votat marti o lege potrivit careia angajatii din institutiile publice, regiile autonome, societatile comerciale la care statul este actionar majoritar si din companiile nationale vor primi tichete de vacanta echivalente cu maximum 6 salarii de baza minime brute. Adica in jur de 5.000 de lei.

Cine sa se fi opus unei asemenea legi? Doar 7 deputati, 2 de la PSD, 4 de la PNL si unul de la PDL. 100, cei mai multi din Opozitie, s-au abtinut strategic si 215 au fost de acord. Ma intreb cati dintre acesti 215, cei mai multi de la PSD, inteleg ce au votat.

Este vorba despre legea care aproba o ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Boc in 2009, alt preafrumos an electoral prezidential, in care noi eram singurii din lumea larga convinsi ca nu vom fi atinsi de criza. In 2010 ne-a lovit si pe noi inevitabilul, dar tot nu pare sa fi inteles nimeni mai nimic.

Sigur, angajatorul de stat nu este obligat sa acorde aceste tichete, au doar posibilitatea sa o faca. Si atunci una din doua: ori discutam despre o pacaleala electorala, ori Guvernul se pregateste sa faca niste pomeni electorale mascate in aceste tichete.

Povestea cu injumatatirea ratei la banca pe o perioada de doi ani pentru cei care au salarii sub 2.000 de lei/luna si care nu au restante mai mari de 90 de zile la banci este o alta bomba pusa in buget, pentru ca dupa expirarea acestor doi ani, beneficiarii vor primi o deducere speciala pentru credit din impozitul datorat pe salariu. Deci vor veni bani mai putini la buget.

Lasa ca acum se duc mai multi in consum. Am foarte mari indoilei ca oamenii cu venituri mici se vor repezi sa "sparga" tot ce economisesc in conditiile in care de-abia isi platesc rata la banca. Beneficiul va fi doar electoral.

Si acestea sunt doar chestiuni recente, la vedere. Baronii au nevoie de bani mai mult ca oricand intr-un an electoral si cand nu poti sa le oferi imunitatea mult visata, daca nici finantare nu le asiguri, nu stiu in ce masura mai poti conta pe ei la alegeri.

Asa ca punga trebuie sa fie deschisa.

In acelasi timp, insa, reducerea CAS, cu adevarat necesara pentru mediul economic, este sub un mare semn de intrebare pentru ca Guvernul nu prea poate sa arate FMI de unde acopera gaura. Ministrul Finantelor indica doua surse de finantare: "In linii mari este vorba sa ne bazam si pe veniturile de la buget si pe taxa de constructii speciale".

Incasarile la buget sunt mai mari decat anul trecut, dar sunt la nivelul celor prognozate la constructia bugetului? D-na ministru evita un raspuns transant: "programul nu este relevant, fiind bazat pe niste presupuneri".

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, spune ca diferenta dintre prognoza si realitate este de un miliard de lei.

Asa ca singura sursa de finantare a acestei masuri este tot pe spinarea mediului de afaceri. Adica asa numita taxa pe stalp, in fapt o taxa pe tot ce inseamna investitie in Romania, dupa cum recunoaste chiar ministrul Finantelor.

Potrivit avocatului specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, aceasta taxa a lovit teribil economia si lovitura se va simti in preturi: "cei mai sever afectati de taxa pe constructii sunt cei din agricultura. Afectezi un motor de crestere. Telecomunicatiile - alt motor de crestere. Producatorii de energie vor mari pretul. Pierde toata lumea. Logistica - afectezi un alt motor de crestere. Parcuri industriale, locuri de munca. Fara infrastructura nimic nu merge. Iar infrastructura fara constructii, de unde?"

"Impozitul va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii in anumite industrii. In plus, exista industrii in care veniturile sunt fixe iar profiturile sunt reduse, acestea aflandu-se totodata in imposibilitatea de a transfera costul impozitului in tarifele practicate. Unica solutie pentru companiile din acestea industrii nu ramane decat falimentul", a explicat si Consiliul Investitorilor Straini din Romania.

Ce efect a avut acciza suplimentara incepe sa se vada: transportatorii spun ca alimenteaza mai mult in strainatate si, de aici, incasari mai mici la buget.

Una peste alta, ceea ce ma sperie cel mai tare la acest an este ca Guvernul va pompa tot mai multi bani in diverse forme de mita electorala, o risipa care va destabiliza economia.

Nu direct prin deficit, ca in 2008, pentru ca avem acord cu FMI, ci prin sufocarea mediului de afaceri si asa la limita supravietuirii si prin descurajarea investitiilor, pentru ca nu stiu cata lume e dispusa sa isi aduca banii intr-o tara unde este jupuit sistematic si impredictibil.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#taxa pe stalp, #indemnizatie crestere copil, #tichete de vacanta , #guvern