Micii si normele UE: o poveste despre delasarea romaneasca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Mai 2013, ora 14:17
9331 citiri
Micii si normele UE: o poveste despre delasarea romaneasca (Opinii)

Povestea mititeilor este, pe scurt, povestea delasarii noastre, a reactiei pe genunchi in ceasul al 12-lea si a incapacitatii de a profita de beneficiile apartenentei la UE.

Si povestea, pe scurt, suna cam asa: de la 1 iunie intra in vigoare reglementarea europena care interzice cativa aditivi alimentari esentiali in producerea micilor.

Trezit ca din somnul din padurea adormita, Guvernul a avut intuitia scandalului. Poti sa-i iei romanului salariul, locul de munca, sa-i majorezi fiscalitatea si sa-l minti de dimineata pana seara, dar daca-i iei micul incepe revolutia.

Si atunci a inceput, in ceasul al 12-lea, demersuri pentru a inregistra micul ca produs traditional si a-l scoate astfel de sub incidenta directivei cu pricina.

Tot e bine ca nu s-a trezit dupa, veti spune. Intr-un fel da. Dar dincolo de asta e o mare neghiobie si nu numai a acestui guvern.

Stiti cate produse traditionale a inregistrat Romania pana acum la Bruxelles? Unul singur in toti acesti ani de cand suntem in UE: magiunul de Topoloveni. Este posibil ca de anul acesta sa fie inregistrati si carnatii de Plescoi, dosarul fiind intr-o faza destul de avansata.

Stiti cate astfel de produse exista in UE? Peste o mie.

Numai Italia a inregistrat deja aproape 300. Sigur, nu e doar o problema a autoritatilor. Pentru ca demersul porneste de la producatori, care trebuie sa se stranga in asociatii si sa depuna un caiet de sarcini la Oficiul National de Produse Traditionale si Ecologice.

Teoretic, reprezentantii acestuia ii ajuta sa intocmeasca dosarul produsului. Odata finalizat, dosarul trebuie trimis spre verificare Ministerului Agriculturii. Dupa ce i se acorda protectia la nivel national, dosarul este trimis la Bruxelles, unde in termen de un an i se acorda denumirea de origine protejata.

Asadar, este si o chestiune de organizare la nivelul producatorilor care inca nu au mentalitatea europeana. Nu o au si pentru ca nimeni nu s-a straduit sa le explice cum e treaba cu UE si ca daca nu au grija se pot trezi cu micul interzis, cum era sa se trezeasca Italia fara pizza pe vatra.

Avantajul produselor traditionale inregistrate nu tine doar de exceptarea de la prevederi restrictive ca in cazul micilor. Ele sunt mai bine cotate, mai sigure si mai greu de falsificat. Deci mai apreciate si mai bine vandute.

Sunt si acestea beneficii pe care le-am putea avea din apartenenta la UE, dar pe care le ratam.

"Exista inca reflexul acesta consolidat in perioada de preaderare in care intai asteptam sa vedem ce ne da Bruxelles-ul si apoi vedem ce putem face la nivel local", dupa cum remarca intr-un interviu acordat Ziare.com comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Lipsesc initiativa si viziunea.

Nimeni nu se va stradui vreodata sa ne bage ceva in traista. UE nu este o institutie de binefacere. Daca noi nu stim sa ne promovam produsele, sa le aparam, daca noi nu stim sa tragem toate beneficiile posibile din reglementarile europene, nu avem nicio sansa sa facem fata competitiei. Si vom ramane mereu cu degetul in gura in mijlocul UE, fara sa intelegem ce ni se intampla si fara sa ne adaptam la ritmul din jurul nostru.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#mici directiva europeana guvern, #mici interzisi UE , #guvern