Ministrii UDMR, nemultumiti ca Educatia si Cultura capata si mai putini bani in 2012

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 23:45
1314 citiri
Ministrii UDMR, nemultumiti ca Educatia si Cultura capata si mai putini bani in 2012
Foto: Arhiva

Ministrii UDMR nu sunt multumiti de bugetul pe anul viitor, spunand ca fondurile alocate culturii si educatiei sunt mai mici decat sumele disponibile in 2011.

"Discutiile au fost usor incordate, deoarece ministrii UDMR au reclamat in principal faptul ca fondurile alocate culturii si educatiei sunt sub nivelul din acest an si au insistat asupra faptului ca situatia nu poate ramane astfel", au spus surse din interior pentru Mediafax.

Reprezentantii UDMR isi doresc sa beneficieze, si in 2012, de sume cel putin similare celor din acest an.

Chiar presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut discutii contradictorii cu reprezentantii Ministerului de Finante, condus de PDL, ministrul Culturii fiind nemultumit de scaderea bugetului portofoliului sau fata de anul 2011, transmite si Agerpres.

Potrivit surselor guvernamentale, de la un buget de peste 700 de milioane de lei in 2011, Cultura va primi putin peste 500 de milioane de lei in 2012, pentru ca Festivalul "George Enescu" se organizeaza o data la doi ani, iar pentru constructia Bibliotecii Nationale s-au alocat deja fonduri.

O situatie dificila a fost constatata la Ministerul Sanatatii, privind plata arieratelor, iar ministrul Ladislau Ritli a fost pus de premier sa inventarieze toate facturile la medicamentele compensate pana la sfarsitul anului, pentru a fi platite, au precizat sursele.

De asemenea, premierul Boc i-a cerut imperativ lui Ritli sa vina cu o situatie clara a spitalelor care au ramas fara fonduri. Cei doi ministri UDMR au fost indrumati sa aiba incepand de joi discutii aprofundate la Ministerul Finantelor, pentru a clarifica situatiile legate de fonduri, au mai sus sursele citate de Agerpres.

Conform acestora, mai multi ministri s-au aratat nemultumiti de fondurile care revin ministerelor lor, dar premierul Emil Boc le-a spus ca trebuie sa se incadreze in limitele bugetare disponibile, desi unele ministere au anumite angajamente bugetare vizavi de organizatii internationale la care Romania este parte, cum este cazul Ministerului Apararii Nationale, la care nici in anul 2012 nu se vor atinge standardele NATO de alocare bugetara de minimum 2,38% din PIB.

Bugetul pe 2012 a fost discutat, miercuri, doar intre ministri, timp de aproximativ o ora. Potrivit surselor, inaintea discutiilor de la Ministerul Finantelor, premierul Emil Boc a cerut prioritizarea proiectelor de investitii.

Guvernul a discutat, apoi, in prima lectura, proiectul bugetului de stat pe anul 2012, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Potrivit negocierilor cu FMI si Comisia Europeana, Romania are o tinta de deficit, pentru anul 2012, situata intre 1,9% si 2,1% din PIB si o prognoza de crestere economica de 1,8%-2,3%.

Premierul Emil Boc a declarat, recent, ca Guvernul va propune Parlamentului un buget "realist si responsabil", construit pe filosofia "paza buna trece primejdia rea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#buget 2012, #UDMR buget 2012, #sedinta Guvern buget , #guvern