Noul Cod Rutier - noi biruri pentru a umple bugetul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 07:31
7491 citiri
Noul Cod Rutier - noi biruri pentru a umple bugetul (Opinii)

Sunt atat de multe aberatii in privinta modificarilor Codului Rutier care ar urma sa fie adoptate in sedinta de astazi a guvernului, incat nu vad cum o astfel de reglementare ar putea sa fie acceptabila.

In esenta, in loc sa fie un laudabil instrument de disciplinare a unui trafic devenit absolut infernal, noul Cod Rutier va fi o sursa rapida de bani pentru acoperirea gaurilor bugetare tot mai mari.

De principiu, eu sunt de acord cu majorarea sanctiunilor si nu vad de ce ele trebuie raportate la salarii. Pentru ca in mod normal, Codul Rutier nu e Cod Fiscal, iar amenda nu e impozit sa o raportezi la salariu. Ea este o sanctiune pentru o fapta pe care nimeni nu te obliga sa o comiti. Sigur, e absurd sa dai sute de euro amenda pentru o fapta minora, cum ar fi lipsa centurii de siguranta.

Dar cand discutam despre alcool la volan, droguri la volan, trecere pe rosu, fortarea barierei, depasirea coloanei sau alte apucaturi ucigase specifice traficului din Romania cred ca toleranta zero este cea mai potrivita. Nimeni nu te obliga sa te sui la volan baut sau sa treci pe rosu. Daca o faci, platesti pretul faptei, nu impozit pe leafa. Si o spun ca om care are permis de mai bine de 20 de ani si conduce zilnic in Bucuresti. Ar trebui sa ne intre bine in cap o vorba nemteasca: nu exista popor civilizat, exista popor amendat.

Dar, de la principiul corect, ajungem rapid la o aberatie.

In primul rand, nu vad care este urgenta care face necesara procedura exceptionala a ordonantei de urgenta. De ce nu o procedura parlamentara normala? De ce sa o eviti cand ai 70% majoritate, deci practic joci singur pe tot terenul?

Din doua posibile motive. Pe de-o parte pentru ca fiind un proiect cu o puternica implicatie electorala, caci nu exista categorie sociala mai numeroasa in Romania decat soferii (profesionisti sau amatori) risti acte de indisciplina la vot pentru ca niciun parlamentar nu se intoarce vesel in colegiu dupa ce a votat majorarea amenzilor. Deja PSD si PNL isi arunca reciproc pisica decizei. Liberalii vor ordonanta pentru ca sa fie Victor Ponta direct implicat, unii social democrati ar vrea exact din acelasi motiv dezbatere parlamentara.

Pe de alta parte, pentru ca foamea bugetara e mare. Incasarile sunt cu mult sub prognoza bugetara si exista riscul ratarii tintei de deficit convenita cu FMI. Si atunci orice sursa de bani e buna, inclusiv niste amezi draconice.

Si tocmai de aceea mi-e teama de aplicarea abuziva a noii reglementari. Ca nu e deloc greu sa le spui politistilor: ori va faceti planul de incasari, ori nu va luati salariile. S-a mai vazut. Apoi mi-e teama de coruptia din politia romana. Adica de faptul ca vor creste nu doar incasarile la buget, ci si bursa spagilor.

Dupa cum mi-e teama ca cei mai periculosi dintre soferi, cei care se simt imuni la orice pedeapsa datorita conexiunilor la nivel inalt, tot nepedepsiti vor ramane. Cati dintre ei au rams fara permis pe legea actuala? Ceea ce i-a aparat pana acum ii va apara si de acum incolo.

Pentru ca o astfel de reglementare sa fie un autentic si absolut necesar instrument de disciplinare ar mai intai nevoie de o reforma serioasa in interiorul politiei care sa aplice legea eficient si fara discriminari. Cum n-o avem, noile amenzi vor fi doar niste noi biruri cu potential abuziv si destinate doar celor pe care Sorin Oprescu ii numeste cu nemasurat respect "pulime".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cod Rutier amenzi, #ordonanta de urgenta amenzi , #guvern