Ziare.com

Noul program de guvernare: PSD-ALDE promit ca vor continua sa aloce 2% din PIB pentru Armata

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 19:55

   

Noul program de guvernare: PSD-ALDE promit ca vor continua sa aloce 2% din PIB pentru Armata
Romania va continua sa aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sectorul Apararii si va consolida parteneriatele strategice, in special cu Statele Unite ale Americii, se arata in Programul de guvernare pentru perioada 2018-2020 propus de PSD - ALDE.

Potrivit documentului, Armata Romaniei trebuie sa devina, pe termen mediu, capabila sa mentina un nivel ridicat de reactie pentru apararea nationala, reactie adaptata provocarilor de tip clasic, hibrid sau asimetric si, totodata, "este necesar ca armata sa dezvolte capabilitatile necesare participarii la apararea colectiva a aliatilor in cadrul NATO si UE, sa contribuie la misiuni si operatii sub egida organizatiilor internationale, sa poata coopera eficient cu celelalte institutii din sfera securitatii nationale pentru gestionarea oricarui tip de criza de ordin securitar, precum si sa dezvolte si sa perfectioneze dimensiunea de sprijinire a autoritatilor publice in situatii de urgenta, pentru acordarea de asistenta populatiei Romaniei in caz de dezastre".

Iata si cateva dintre masurile economice si fiscale prevazute de noul program de guvernare


"Politica de aparare trebuie sa conduca la asigurarea conditiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026. Din perspectiva resurselor financiare alocate apararii, vom continua sustinerea asigurarii nivelului de 2% din PIB.

De asemenea, se va avea in vedere ca cel putin 75% din cheltuielile generate de acest tip de investitii sa se regaseasca, prin contractele de off-set, in investitii sau alte surse de venituri pe teritoriul Romaniei. Din perspectiva cooperarii internationale, consolidarea parteneriatelor strategice, in special cu SUA, reprezinta un obiectiv fundamental pentru perioada 2018 - 2020", se arata in Programul de guvernare.

Printre masurile prevazute la capitolul "Politica de aparare" se numara:
  • continuitatea strategica in cadrul NATO si UE,
  • consolidarea participarii Romaniei la procesele politice si de planificare a apararii de la nivelul NATO,
  • operationalizarea deplina, respectiv functionarea optima, pe teritoriul statului roman, a structurilor aliate de comanda-control aferente masurilor de asigurare RAP (Comandamentul Diviziei Multinationale pentru Sud-Estul Europei, Unitatea de integrare a fortelor NATO si Modulul NATO de comunicatii si informatica dislocabil),
  • continuarea demersurilor pentru constientizarea la nivelul structurilor decizionale ale NATO si UE a importantei stabilitatii regionale a Sud-Estului European,
  • continuarea participarii la exercitii si activitati de instruire in comun - participarea activa la Initiativa Fortelor Interoperabile si la exercitiile inscrise in Programul Militar de Instruire si Exercitii.

De asemenea, Romania are in vedere cresterea capacitatii operationale a fortelor armate prin modernizarea capabilitatilor operative ale Armatei si a infrastructurii militare.

Totodata, programul prevede "dezvoltarea capabilitatilor de aparare cibernetica ale Armatei Romaniei si integrarea acestora in sistemul national de aparare cibernetica".

Ca noutate, in politica de aparare a fost prevazuta necesitatea adoptarii de masuri necesare reluarii etapelor de productie specifica a vaccinurilor, cu includerea in portofoliu a antidoturilor, de catre Institutul Cantacuzino care a fost preluat de MApN in baza Hotararii Guvernului nr. 873 din 06.12.2017.

De asemenea, "pregatirea profesionala riguroasa si un standard corect al calitatii vietii personalului militar reprezinta premise fundamentale pentru eficienta unei armate moderne", potrivit documentului.

Programul de guvernare 2018- 2020 mai prevede cresterea calitatii vietii personalului Armatei Romaniei, in acord cu realitatile economice si sociale interne si cu statutul de stat membru NATO si UE, concomitent cu sporirea atractivitatii profesiei militare, modernizarea sistemului medical propriu al armatei, educatia si instruirea continua a personalului, atat prin crearea unui portofoliu de programe educationale (in tara si strainatate) adaptate nivelului carierei, cat si prin mentinerea unei prezente constante in teatrele de operatii, cu valente in pregatirea fortelor in conditii reale de conflict.

De asemenea, mai prevede si "modernizarea sistemului de invatamant militar in acord cu evolutiile fenomenului militar si cu dinamica mediului de securitate global".

Modernizarea cadrului legislativ in domeniul managementului crizelor, armonizarea proceselor si documentelor de planificare ale MApN cu cele ale altor institutii cu responsabilitati in domeniul securitatii, derularea unor demersuri de dezvoltare a gradului de pregatire a populatiei, teritoriului si economiei pentru aparare sunt obiective pentru perioada 2018- 2020.

Una dintre masurile propuse pentru atingerea acestui obiectiv o reprezinta "realizarea unui nivel ridicat al pregatirii pentru mobilizare a populatiei".

Citeste si: S-au gasit banii pentru viitoarea rectificare bugetara: Armata a cheltuit doar 8,15 % din bugetul de inzestrare


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 991 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aiurea! Si in 2016, PSD a promis si s-a ales praful de promisiunile

... lor! Mai pot fi crezuti mincinosii ăstia? Iată că de mai bine de un an, singura grijă a acestor penali e sa ingenuncheze justitia... In rest, nu-i interesează nimic.

 

In EU trebuie sa fie stabilit un venit minim pentru toti la fel!

Deci PSD-ul este impins de la spate, practic nu este o promisiune marirea salariilor si a pensiilor.
Problema este ca la ora actuala PNB este de ca. 8600 €.
Spania care are un salr minim de 860 €, are un PNB de 24.000 € pe cap de locuitor.
Deci, cu actuala activitate economica si fara de investitii in viitor, este greu de a se ajunge la un rezultat pe seama cerintelor EU, atita timp cit toti fura de peste tot, iar cei judecati, scapa cu pedepse simbolice, sau tip Dragnea pe hirtie si fara recuperarea banilor.
Repatrierea irlandezilor din america, a dus la cel mai mare PNB din EU, adica 56.800 €.
Europa este impartita deja in 3 clase: 1.venituri sub 500€; 2.venituri minime intre 500€-1.000€ si 3.venituri minime peste 1.000 €.
In statele unite venitul mimim este in jur de 1.500$, deci ca. 1.200€.
Deci ce trebuie sa faca PSD, ca sa aduca tara la un nivel minim de clasa a 3-a??

 

Datele bancii mondiale

GDP per angajat: Germania 89000$, Romania 48000$. Nu stam chiar atat de rau la acest capitol.
GDP per capita: Germania 45000$, Romania 10000$. Iar aici chiar stam rau...
Prin comparatie cu Germania, valoarea GDP per capita ar fi trebuit sa fie pe la 24000$ pentru o economie cu o
forta de munca puternica, argument suficient pentru a sustine dezvoltarea. valoarea de 10000$ ne arata insa cat de firava este forta de munca din Romania...
aceasta ar trebui sa fie o tinta reala a oricarui guvern (pe langa cresterea calitatii educatiei si sanatatii): ridicarea valorii GDP per capita la o valoare de peste 40% din GDP per angajat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor