Nu luam banii gratis de la UE, dar ne imprumutam la chinezi

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 08:00
4746 citiri
Nu luam banii gratis de la UE, dar ne imprumutam la chinezi

Nici daca sosea Mos Craciun personal, cu sacul plin de autostrazi, n-ar fi jubilat domnul Ponta atat de fericit ca la vederea delegatiei chineze, sosita fara sac, dar cu promisiuni de miliarde.

A avut si motive. Nu cred sa fi sosit vreodata la Bucuresti o delegatie asa numeroasa, care sa ne ofere pe tava 13 acorduri, dar nici nu observ sa fie in ele altceva decat intentii si dorinte, intrucat pare departe ziua cand se vor semna contracte si se vor obtine avize de la mediu, de la patrimoniu, de la primarii, adica de acolo de unde trebuie sa ni le dam singuri noua, dar le obtinem foarte greu noi de la noi.

Sarmale si mici

Nu spun ca n-ar fi binevenite opt miliarde chinezesti cu dobanda, dar cand vad ca nu ne-am priceput sa folosim douazeci de miliarde europene nerambursabile, adica absolut gratis, sau mai simplu pe de-a moaca, incep sa ma intreb ce afacere am facut inhamandu-ne cam la acelasi lucru pe datorie.

Ca sa fim cinstiti, nu mi se pare ca din lipsa banilor n-avem noi autostrazi. Bani au fost, de vreme ce am cheltuit aproape cat pentru toata autostrada Transilvania, dar nu s-a facut decat o bucatica, ceva care uneste o padure de dincolo de Cluj cu o pajiste de dincoace de Turda.

La fel de nostima mi se pare si autostrada Bucuresti-Ploiesti, care ajunge la destinatie, dar nu porneste de nicaieri, intrucat trebuie sa mergi multi kilometri pe drumuri ocolite, ca sa ajungi la ea.

Problema e ca in jurul capitalei te descurci greu cu expropierile, te seaca rechinii imobiliari, te mananca balenele terenurilor agricole, te papa capusele intermediare, te blocheaza terenurile retrocedate, plus cele care inca nu s-au judecat la CEDO.

Ca urmare, nici ministrul Sova nu prevede terminarea legaturii dintre punctul pe care l-am numit nicaieri si capitala propriu-zisa, decat la sfarsitul mandatului USL, cand vin alte alegeri, se fac alte promisiuni si respectiv alte sarmale, alti mici, alt orez si alt malai.

Una e gratis, alta e cu dobanda

Nu-mi dau seama cu ce se va schimba problema, daca in loc de fonduri europene, vor veni imprumuturi chinezesti, dar capusele presimt ca vom ramane tot cu capusele noastre, cu rechinii nostri, iar avizele va trebui sa ni le dam tot noua, ceea ce am aratat deja ca nu-i usor.

Cat priveste distanta de la sedinta festiva pana la autostrada propriu-zisa, asta s-a vazut in Polonia anului 2010, unde China s-a angajat sa construiasca la un pret pe jumatate cat cel pretins de altii, dar contractul a fost reziliat cand furnizorul intelesese ca va veni cu muncitori chinezi, iar beneficiarul ca va da locuri de munca la ai lui.

Se pare ca, pentru motive asemanatoare, s-au retras din competitie partenerii chinezi si la autostrada noastra Comarnic-Brasov, lasandu-ne sa negociem cu altii, desi acum ii intereseaza din nou.

Si cu ispititoarele cai ferate de mare viteza e o problema. China si-a construit o retea, dar la 23 iulie 2011, un tren de mare viteza ultramodern a deraiat la Wenzhou, facand 40 morti si 170 raniti, iar in anul urmator, s-a prabusit un tronson intreg din cauza ploilor.

Asa stand lucrurile, imi vine sa cred ca invitarea impresionantei delegatii din tara Soarelui-Rasare a fost mai mult un spectaculos exercitiu de imagine, decat altceva mai practic.

Fanfara, covorul si onorul

Adica, Victor Ponta, care fusese primit acolo cu fanfara militara, cu covor rosu, cu onor si cu mii de aplauze, a simtit nevoia sa joace si la retur aceeasi piesa, tot cu covor rosu, cu muzica militara si tot cu onor.

Daca nu era asa, astazi dupa plecarea delegatiei, am fi aflat si noi macar ceva din lucrarile care vor demara pe baza celor 13 acorduri, nu informatii vagi despre domeniile la care se refera acestea.

Daca nu era asa, grija principala era sa se fi intocmit un planning cu intentii si termene, ca sa multumim partea romana, nu sa umplem sala cu primari din toata tara, ca sa multumim partea chineza, simtindu-se aplaudata frenetic, cand se da semnal ca e cod galben de aplauze.

Daca nu era asa, nu declara presedintele tarii noastre ca i-a dat candva presedintelui Chinei un noian de proiecte si ca nu s-a ales nimic din ele. Concret: Hidrocentrala Tarnita, Centrala Cernavoda, Canalul Baragan-Siret, Canalul Dunare-Marea Neagra, autostrazi si altele care au ramas toate litera moarta. Partea chineza s-a facut ca ploua. Aplauze.

Dar daca este asa, inseamna ca spectacolul a fost organizat anume in preajma anului electoral, cand ii cade bine romanului sa auda altfel de promisiuni decat cele de anul trecut. E musai, ca sa iasa primul la linia de sosire tot USL.

USL, sau poate PSD, asta nimeni nu poate sti, fiind imprevizibil cine, cand si daca se sparge.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bani europeni nerambursabili, #credite nerambursabile, #credite dobanda, #terenuri expropieri , #guvern
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Simplu! Banii împrumutați pot fi furați până la utimul, banii gratis
Poza bum
bum
rank 5
pt ponta e important sa ramana ancorat cu partidele comuniste !