Obstacole etice, aritmetice si politice in calea unui pesedist care voia sa fie premier

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 06:43
9928 citiri

"Vom merge (la Cotroceni) cu o propunere care sa poata fi acceptata din punct de vedere matematic si politic". Asa a zis seful PSD, la patru zile dupa ce partidul sau a castigat 47% din mandatele parlamentare. Era un raspuns dat presedintelui. Acesta afirmase ca, "aritmetic, ar fi posibila o majoritate de dreapta, nu e sigur daca si politic".

Matematic si politic vorbind, formulele de coalitie sunt multe, fiindca fragmentarea Parlamentului e mare si niciun partid n-are majoritatea de 233 de alesi. Astfel, PSD are 221 de deputati si senatori, PNL - 99, USR - 43, UDMR - 30, ALDE - 29, PMP - 26, iar 17 deputati reprezinta minoritati etnice.

Luand in seama cifrele de mai sus, ca si numarul de partide care ar putea intra in Executiv, vedem ca guverne majoritare bicolore sunt posibile doar in jurul PSD. Cel mai bun pentru Dragnea ar fi un cabinet in care PSD are drept partener nu un partid, ci grupul minoritatilor. Marele avantaj ar fi docilitatea traditionala a minoritarilor (altii decat ungurii!) in raport cu guvernul. Principalul punct slab e ca, luate impreuna, PSD si grupul cu pricina ar avea doar 5 voturi peste limita majoritatii. Asta ar necesita o disciplina de vot exemplara in legislativ.

Mai la indemana e varianta PSD-ALDE. Cele doua formatiuni sunt apropiate de trecutul din USL al liderilor lor. Au fost impreuna pe baricade si-n anul din urma, contra tehnocratilor. Cultiva cu aceeasi indolenta liderii cu probleme de justitie.

Mai complicata, dar nu imposibila, e formula PSD-UDMR. Ar fi, totusi, prima data cand social-democratii se aliaza la nivel guvernamental doar cu maghiarii. Total excluse sunt variantele PSD-USR si PSD-PMP: in primul caz, distanta ideologica e foarte mare, in al doilea - PSD nu ar putea justifica asocierea cu marele sau adversar din ultimii ani.

Si guverne cu trei sau patru actori sunt posibile doar incluzand PSD. Cea mai rationala ar fi PSD-ALDE-UDMR, care ar relua spiritul din 2007-2008, cand Tariceanu conducea un guvern ultra-minoritar, in care mai erau, pe langa liberali, ministri maghiari, avand sustinerea PSD in Camere.

O varianta cu patru partide ar putea include cei trei actori indicati adineauri si - noutate in istoria noastra - grupul minoritatilor, care pana acum a sprijinit guvernele din Parlament, fara a avea vreun portofoliu. Asocierea lor in Executiv ar diminua influenta udemerista, care, pentru unii membri PSD, e inacceptabila.

Daca discutam despre formule majoritare, doar un guvern cu cinci actori ar putea exclude PSD. Pot, insa, lucra impreuna Raluca Turcan, noua sefa de la PNL, Nicusor Dan, Hunor Kelemen, C.P. Tariceanu si T. Basescu? Ceea ce stim e ca au existat niste contacte in ultimele zile. Personal, o alianta in cinci mi se pare foarte improbabila.

Despre guvern minoritar nu a discutat nimeni. Nu e suta la suta irational. Liderul PSD ar putea smulge un acord de sustinere de la UDMR si celelalte minoritati, prezentand o formula monocolora de guvern. Nastase a inventat ceva similar in 2001. Pesedistii ar putea, apoi, "cumpara", cum s-a mai intamplat in trecut, alesi de la alte partide, ajungand la majoritate monocolora.

Ar fi scutiti de impartirea prajiturii guvernamentale cu un alt partid. Acordul cu UDMR e doar un exemplu, va las sa vi le imaginati pe celelalte, desi nu cred ca ALDE, de pilda, ar accepta doar o cooperare parlamentara, fara ministri in guvern sau fara sefia Senatului pentru Tariceanu.

Mai e, insa, ceva de luat in seama. Si e bine ca presedintele Iohannis a afirmat-o transant. Nu-i vorba despre aritmetica ori politica, ci despre etica. Guvernul nu va fi condus de un politician corupt. Acesta e mesajul de la Cotroceni si e corect. Iar daca suspiciunea planeaza asupra multor alesi, in cazul unuia avem de-a face cu o certitudine: e vorba despre Liviu Dragnea, condamnat pentru frauda electorala.

O lege traduce, din 2001 incoace, acest obstacol etic intr-unul juridic. Nu e o surpriza ca tabara care crede ca statul de drept e o vorba pe hartie a reactionat, cum a facut-o si-n timpul presedintiei lui Basescu, adica zicand ca votul e mai tare decat legea, sau ca legea poate fi schimbata etc., etc. In cateva zile, vom sti daca baronul de Teleorman s-a impiedicat de obstacolul etic, dupa ce le va fi depasit pe cel aritmetic si pe cel politic.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#aliante nou guvern, #guvern PSD ALDE , #guvern