Olguta Vasilescu explica de ce au fost schimbati membrii CES, societatea civila va contesta decizia

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 15:34
7402 citiri
Olguta Vasilescu explica de ce au fost schimbati membrii CES, societatea civila va contesta decizia
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Dupa ce premierul Viorica Dancila a schimbat componenta Consiliului Economic si Social, Lia Olguta Vasilescu, cea care a facut aceasta propunere, a venit cu explicatii.

Astfel, ministrul Muncii afirma ca, potrivit legii privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, calitatea de membru al plenului CES inceteaza in situatia in care confederatia patronala, confederatia sindicala ori prim-ministrul, care l-a numit, cere revocarea sa.

Olguta Vasilescu nu explica insa si de ce ea a fost cea care a inaintat aceasta cerere catre premierul Dancila si in ce calitate.

Ministrul mai spune ca la baza inlocuirii celor 13 membri din cei 15 care reprezentau grupul Societatii Civile din CES au stat mai multe considerente:

"Unii dintre membrii desemnati de Guvern in CES lipseau in mod constant de la sedintele Consiliului; s-a constatat ca pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizarilor venite din partea unor organizatii, asociatii si fundatii, care au aratat faptul ca unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi si au propus, in mod repetat, atat verbal, cat si in scris, inlocuirea acestora.

MMJS nu a facut altceva decat sa dea curs acestor din urma solicitari si sa inainteze propunerile catre Guvernul Romaniei", afirma Olguta Vasilescu intr-un comunicat remis Ziare.com.

Totodata, ministrul Muncii sustine ca procedura a fost pe deplin respectata, pentru ca legea prevede ca Guvernul isi poate inlocui oricand reprezentantii in CES.

"Propunerea de inlocuire a unor membri ai Consiliului Economic si Social (CES) a fost formulata de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, catre Guvernul Romaniei, inca din data de 22 iunie, asa cum reiese si din Monitorul Oficial, si nu peste noapte, dupa cum sustin unii dintre cei inlocuiti. Decizia a fost luata de catre Guvern in data de 11 octombrie, deci, nicidecum, peste noapte.

Procedura a fost pe deplin respectata, in conditiile in care legea prevede ca Guvernul isi poate inlocui oricand reprezentantii in CES, asa cum, de altfel, o pot face si sindicatele si patronatele. De altfel, sindicatele si patronatele si-au inlocuit din membri chiar in acest an", a subliniat ministrul Muncii.

Societatea civila din CES vrea sa conteste decizia

Organizatiile care au reprezentat societatea civila in Consiliul Economic si Social solicita insa anularea masurii prin care 13 din 15 membri au fost revocati de premierul Viorica Dancila, afirmand ca reprezinta o ingerinta nepermisa si nelegala in activitatea unei institutii autonome conform Constitutiei.

"Revocarea si inlocuirea aproape completa a organizatiilor reprezentate in CES a fost facuta fara nicio notificare prealabila, fara un proces de selectie si fara ca CES sau membrii sai sa fi fost notificati in vreun fel, la initiativa ministrului Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta a aratat astfel un dispret profund pentru procesul de dialog social si fata de intregul sector neguvernamental, atitudine nedemna de pozitia sa de ministru al Muncii.

Reprezentantii societatii civile sunt desemnati prin decizie a prim-ministrului conform legii, in urma unui proces de selectie coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani si institutia este autonoma conform Constitutiei Romaniei", se arata intr-o scrisoare semnata de cei 13 membri ai CES inlocuiti.

Organizatiile semnatare atrag atentia ca revocarea vine ca urmare a faptului ca CES nu a mai avizat incepand cu acest an proiecte de legi, ordonante si hotarari de Guvern care nu respectau procedura legala de avizare, consultare si fundamentare, precum si ca urmare a avizarii negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguta Vasilescu.

"Practic, ministrul Muncii a eliminat, in mod autoritar, reprezentantii societatii civile din CES pentru ca acestia si-au exercitat cu buna credinta mandatele si au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

Avand in vedere faptul ca membrii vizati de revocare erau abia la jumatatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constitutiei, acestia vor analiza si mijloacele legale de contestare a deciziei", precizeaza acestia.

Dancila a schimbat peste noapte membrii CES. A ramas omul lui Voiculescu

Premierul Viorica Dancila a schimbat componenta Consiliului Economic si Social, structura care da avize pentru legile elaborate de Executiv, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, din cei 15 membri care reprezentau grupul Societatii Civile din CES, 13 au fost inlocuiti. Au mai ramas doar Anca Andreea Popa, reprezentanta FACIAS, organizatie infiintata de Dan Voiculescu, si Laura Popescu, de la Asociatia Municipiilor.

Propunerea pentru aceasta schimbare a fost formulata in luna iunie de Olguta Vasilescu.

Consiliul Economic si Social este un organism consultativ al Parlamentului si al Guvernului in domeniile de specialitate stabilite prin lege si este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative initiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputatilor ori senatorilor.

Rezultatul acestei consultari se concretizeaza in avize la proiectele de acte normative.

La finalul anului trecut, de exemplu, Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul Tudose.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#inlocuire membri CES, #membri CES schimbati , #guvern
Comentarii