Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Opinii: A doua zi dupa

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 19:42
2118 citiri
Opinii: A doua zi dupa

In evaluarea candidatilor la prezidentiale ar trebui sa vedem si ce se va intampla, probabil, dupa 6 decembrie.

Indiferent de cat ne place sau nu un candidat, subiectivismul in apreciere ar trebui dublat de o evaluare atenta a posibilitatilor acestuia de a coagula si modera un management performant al societatii, care sa ne scoata din criza si din periferia Europei.

Ce vor face, in caz de victorie, principalii candidati?

Dl Crin Antonescu castiga alegerile. A si anuntat ca va incerca sa obtina, in viitorul guvern, pozitii importante pentru PNL. Ca lozinca electorala este corect, dar de la dorinta la putinta este o distanta.

Dupa episodul Iohannis va trebui sa-si insuseasca oferta majoritatii parlamentare, pentru a fi consecvent cu sine insusi. Cea mai probabila aceasta va fi PDL-PNL-UDMR, care va propune un premier de la PDL. Oricine, cu exceptia lui Traian Basescu. Probabil d-l Basescu isi va lua o perioada de refacere a prestigiului pierdut, asa ca nu va incurca socotelile noii majoritati.

Locurile in guvern se vor imparti conform algoritmului parlamentar, iar programul de guvernare n-ar trebui sa constituie o problema, cele trei partide avand idei asemanatoare. Viitorul premier ar putea fi decis intre d-nii Blaga, Boc sau Videanu. PNL este doritor sa se intoarca la butoane si experienta ne arata ca certurile anterioare pot fi urmate rapid de pupaturi in piata Victoriei.

Este o varianta pozitiva si utila Romaniei, care are nevoie de un guvern de dreapta pentru modernizare si schimbarea continutului "democratiei" romanesti.

Varianta unei majoritati PSD-PNL-UDMR, cu premier de la PSD este putin probabila, avand in vedere diferentele considerabile de viziune economica si sociala intre cele tre partide.

Dl Mircea Geoana castiga alegerile. Va numi premier de la PSD. Cu exceptia UDMR, nu vad alt partid, PDL sau PNL, inrolandu-se in guvern, sub comanda PSD-ista. Concubinajul esuat, PDL-PSD, este prea proaspat in mintea tuturor.

In primul rand nu e sigur ca un astfel de guvern va trece de parlament, pentru ca nu ar avea o majoritate stabila si confortabila. Chiar daca va trece, va urma o opozitie acerba, a PNL si PDL, cu faulturi repetate, cu blocarea principalelor initiative ale guvernului.

Filozofia PSD, de "a da" ajutoare sociale la cat mai multi, de a face din stat un jucator important in spatiul economic, desi este arbitru, de a aduce personaje dubioase in guvern si la butoane importante ale economiei de stat (sa ne reamintim un popa, ajuns mare director la o companie de stat, la insistentele lui Vanghelie), nu este pe placul celor doua partide de dreapta si nici a Comisiei Europene.

Ce rol vor juca organismele UE, se va denunta acordul cu FMI? Viitorul, in special economic, pluteste in ceata. Nu se poate face distinctia intre promisiunile-gogosi electorale si actiunile ulterioare ale unui guvern PSD. D-l Geoana a si anuntat ca daca va castiga, doreste "discutii barbatesti", in spatele usilor inchise, despre accesul guvernului la rezervele Bancii Nationale!

Banuiesc ca la aceasta propunere, scoasa din arhiva anilor 90, specialistii romani si straini au tresarit socati. Cine va fi premierul numit de d-l Geoana? Cele mai mari sanse le are Adrian Nastase, beneficiind si se sprijinul d-lui Iliescu.

Perspectiva intorcerii la anii 2001-2004 este destul de evidenta. De modernizarea institutiilor si a statului nu poate fi vorba, paradigma guvernarii PSD-iste este bine infipta in gena partidului, dupa cei 10 ani in care s-a aflat la conducerea tarii.

Dl Traian Basescu castiga alegerile. Va fi relativ greu sa coalizeze o majoritate. In afara UDMR nu e clar pe cine poate conta. Cu PSD nu mai este cazul sa faca o noua experienta, iar PNL este obsedat de faptul ca dl Basescu va conduce de fapt guvernul.

Fara premier, PNL nu va putea realiza un blocaj guvernamental, de genul celui reusit de dl Tariceanu. Cu pozitii relativ minore in guvern, PNL stie ca nu va fi decat o marioneta a "buldozerului" PD-L.

Sa ramana iarasi in opozitie nu este o perspectiva care sa-i incante pe liberali. In prima etapa se vor coaliza cu PSD si vor veni cu o propunere de genul Iohannis. Vor urma perioade lungi de instabilitate politica, intr-o perioada in care numai de asa ceva nu avem nevoie.

La ora aceasta este destul de neclar cum se va iesi din impas. Maniheismul dlui Basescu, lipsa de flexibilitate, pusa pe seama ca nu poti fi flexibil cu hotii si nu poti negocia interesul national, isi va arata limitele. Orice ar promite pentru viitor, d-l Basescu ramane prizonierul deciziilor domniei sale din ultimii 5 ani.

Alegeri anticipate

In oricare din cele trei cazuri este posibila declansarea alegerilor anticipate. Intr-o alta situatie economica ar fi fost o solutie de salutat. Acum riscurile derapajelor sociale este imens.

Acordurile cu organismele de finantare internationale, riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata sau sa se imprumute la dobanzi ametitoare, ratarea relansarii economice la iesirea din criza, toate acestea fac improbabila o astfel de rezolvare a problemei.

Nu ne ramane decat sa speram ca politicienii vor intelege contextul special in care ne aflam si vor gasi solutia miraculoasa, castigatoare, pentru poporul roman. Speranta moare ultima, desi dupa 20 de ani romanii au cam renuntat la sperante.

In concluzie, in ziua votului trebuie sa luam in considerare si ce se va intampla "a doua zi dupa".

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#post alegeri prezidentiale, #variante Guvern dupa prezidentiale, #rezultat alegeri prezidentiale 2009 , #guvern