Ziare.com

Opinii: Cati bugetari ar trebui disponibilizati in 2010?

de
Luni, 19 Aprilie 2010, ora 13:40

   

Opinii: Cati bugetari ar trebui disponibilizati in 2010?
Recent, presedintele Basescu a avertizat Guvernul ca in statistici nu se reflecta o diminuare semnificativa a numarului de bugetari. Are dreptate sau nu?

Are dreptate. Numarul bugetarilor civili s-a redus cu doar 36.500 de persoane pana in februarie 2010, adica cu 3,5% fata de sfarsitul anului 2008.

Intr-adevar, administratia publica nu reactioneaza rapid si decisiv, ca si firmele private, prin ajustari dure la conditiile de contractie economica si de eficienta. Ce sa mai vorbim despre proactivitate in restructurarea administratiei publice!

Un lucru ramane cert. Deficitul nostru bugetar este intins ca un arc din care ar trebui sa tasneasca acum ratiunea. O ratiune bazata pe echitate si decenta, ca valori ale coeziunii sociale.

Politicienii decidenti raman singurii arcasi responsabili, indiferent ca fac parte din puterea executiva sau din cea legislativa. Ceilalti au dreptul la opinii partizane. Sa nu uitam insa ca lucrul facut bine sau prost depinde, in principal, de inteligenta, competenta, vointa si curajul tuturor politicienilor aflati la guvernare si cu majoritate parlamentara.

Cati bugetari au fost disponibilizati pana acum?

ANOFM ne spune ca la sfarsitul primelor 10 luni ale anului 2009, aproximativ 130.300 someri proveneau din sectorul public (din cei aproape 654.000 de someri). La acestia s-au adaugat circa 10.700 de someri proveniti din sectorul bugetar pana la sfarsitul lunii martie 2010.

Vorbim, asadar, de un total de circa 141.000 de persoane care si-a pierdut statutul de bugetar cu cel mult un an inainte (beneficiari ai ajutorului de somaj), din cei peste 765.000 de someri la nivel national. Ultimele restructurari provin din randul companiilor de stat, fosti angajati ai CFR sau ai CET-urilor si nu din randul functionarilor publici.

Cate persoane mai sunt angajate in administratia publica civila?

Datele legate de someri publicate de catre ANOFM nu sunt defalcate pe profesii, ci pe judete. Evident, ele nu reflecta si numarul de angajari si reangajari in administratia publica.

Pentru asta, urmarim datele oficiale ale INS care ne spune ca personalul bugetar civil se ridica la 1.006.900 in decembrie 2009 (administratie publica, invatamant, sanatate), cu doar 35.400 mai putin decat cu un an inainte. Nu sunt neaparat toti someri. Unii si-au schimbat locul de munca. Altii poate au emigrat.

Ultimele date disponibile pentru anul 2010 se refera la luna februarie, 1.005.800 de bugetari, adica cu doar 1.100 mai putin decat in 2009. In total, asadar, personalul bugetar efectiv angajat s-a redus in perioada 2009 - feb. 2010 cu doar 36.500.

Care a fost strategia Guvernului Boc in acest domeniu in 2009 si ce presupune aceasta in 2010?

Programul de guvernare suna bine la acest capitol de obiective: "restructurarea administratiei publice centrale si locale prin masuri de crestere a eficientei institutionale, simplificare administrativa, reducere a cheltuielilor curente si crestere a transparentei in relatia cu cetatenii".

Guvernul Boc a reusit sa castige partial un razboi surd, anost si nepopular. Pe langa disponibilizarile mentionate anterior, a reusit sa formuleze si sa porneasca la diminuarea numarului de posturi publice, a numarului de agentii guvernamentale, la comasarea unor ministere si la aplicarea legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Aceasta in conditiile celei mai virulente opozitii - mediatice, sindicale si a celorlalte partide politice - din intreaga istorie post-decembrista. Avem, in sfarsit, un principiu sanatos si agreat in buna practica internationala, si anume remuneratie egala pentru munca egala in administratia publica.

Am eliminat buna parte din privilegiile castigate prin sporuri si prime aiuritoare, unele legale, asa numitele pomeni electorale, altele ilegale. Procesul e departe de a fi incheiat. Au ramas privilegii care alimenteaza inechitatea sociala si care urmeaza a fi transate. Spetele juridice si legislative sunt dificile si va dura ani pana vom curata sistemul alambicat de plati salariale publice.

La ele se mai adauga manipularile agresive de catre opozitie. Coeziunea sociala a devenit un argument de care abuzeaza sindicatele pentru a apara privilegiile unei ponderi mici a personalului din sectorul public. E o indecenta publica greu digerabila pentru cei bine informati.

In 2009 am inghetat posturile vacante. In 2010 am inghetat salariile publice si pensiile. Transparenta si eficienta va fi cultivata in cadrul unei ambitioase strategii de e-Guvernare, de curand adoptata de Guvern. Eforturile continua si nu stam degeaba.

Guvernul Boc lucreaza acum la elaborarea si implementarea legislatiei sectoriale, adica a standardelor de cost, a normativelor de personal si a altor norme metodologice de buna functionare a institutiilor publice centrale si locale. E vorba de educatie, sanatate, administratie publica, servicii sociale, transport, investitii publice etc. Pe scurt, absolut toate sectoarele publice vor fi acoperite in curand cu reguli mai clare si mai transparente de conduita financiara si de personal.

La acestea, guvernul Boc a adaugat inca trei obiective strategice pentru acest an:

- facilitati pentru stimularea crearii de locuri de munca in mediul privat,

- revizuirea procedurilor de evaluare a performantelor profesionale ale personalului din administratia publica,

- formarea continua in vederea cresterii performantelor profesionale si facilitarii reconversiei profesionale.

Vorbe grele care reclama fapte pe masura. Tratamente dure pentru boli canceroase intr-un stat feudalizat la nivelul institutiilor publice.

Trebuie sa invatam rapid lectia Germaniei de a face reforma fara revolte sociale. Romanii ar trebui sa nu se mai lase amagiti de politicile privilegiate adoptate si aparate in numele coeziunii sociale. Mai degraba, ele incurajeaza declinul, atrag diviziuni si ameninta armonia pe care pretind sa o alimenteze.

Cati bugetari ar mai trebui disponibilizati in 2010?

Raspunsul nu e simplu. Avem deja cateva estimari punctuale. De pilda, Guvernul Boc a avizat planul de restructurare a AVAS, care include disponibilizarea a 155 de angajati. Dar un raspuns exhaustiv la nivel national e imposibil de dat.

Daca aruncam o privire in ograda poloneza, cu o populatie de peste doua ori mai mare, gasim 1,8 milioane bugetari fata de 1,4 milioane bugetari in Romania.

In mare, ganditi-va ca ar trebui sa reducem numarul angajatilor la stat aproximativ cu cat a fost in stare sa-l creasca guvernul liberal. Poate asa ne-am apropia de normalitate. Si acum vine greul. Sa fii pus in situatia de a lua o masura nepopulara, dar corecta, dupa ce o masura inconstienta ne-a impovarat pe toti. Au fost create circa 134.000 de posturi in 2007-2008, adica dupa aderarea Romaniei la UE, cand crearea de noi institutii nu se mai justifica, iar vigilenta bugetara a fost sacrificata brutal. Din acestea s-au ocupat 113.000.

In 2009 - feb. 2010 s-a redus doar o treime din aceasta ultima basica umflata artificial si irational. De la restul de circa 75.000 in jos pornesc estimarile. Dar aceasta reducere de personal ar trebui sa constituie efectul net al restructurarii aparatului de stat - adica diferenta intre nevoile suplimentare de disponibilizare, respectiv cele de angajare.

Pe de o parte, nu putem nici sacrifica calitatea serviciului public prin depopulare doar de dragul diminuarii cheltuielilor cu personalul. Normativele de personal si standardele de cost care sunt in curs de elaborare pornesc de la analiza fiecarei institutii in parte si la fiecare nivel decizional. E un proces greoi si de durata, dar care va elimina risipa. Asteptam aceste evaluari institutionale, de jos in sus.

Pe de alta parte, sectoarele vitale ale administratiei publice, precum sanatatea sau evaluarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana, sunt subpopulate. Aici nu discutam despre datul oamenilor afara, ci despre o suplimentare si o politica de personal mai atractiva financiar. Cum sa mai toleram diferente salariale medii de aproape doua ori mai mari in administratia publica si in aparare fata de personalul din sanatate si asistenta sociala?

Masurile nu sunt suficiente pentru a construi o economie mai eficienta si mai supla. Plusul de restructurari pe care il reclam trebuie insotit obligatoriu de masuri compensatorii. Chiar daca ne imbunatatim in viitor conduita fiscal-bugetara, chiar daca am extins perioada somajului tehnic cu trei luni in 2009 si am scutit temporar angajatorii de la plata CAS in 2010 si am crescut cuantumul venitului minim social garantat, oamenii care vor fi dati afara nu trebuie lasati de izbeliste. Putem opta intre cateva instrumente de interventionism guvernamental cu impact direct asupra pietei muncii:

Masuri de sustinere a cererii de forta de munca: subventii la angajare si pentru munca temporara - asa cum au facut, de pilda, Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria; acordarea companiilor de credite fiscale pentru fiecare nou angajat (ex. SUA).
Masuri de sprijinire a somerilor pentru a-si gasi un loc de munca: stimulente pentru afacerile start-up (ex. Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria); imbunatatirea asistentei publice pentru ocuparea fortei de munca (ex. Ungaria).

Programe de perfectionare pentru angajati si de reconversie profesionala (ex. Cehia, Bulgaria).

O combinatie a celor de mai sus sau a altor masuri gandite de catre Ministerul Muncii, la solicitarea Premierului Boc care a spus in repetate randuri ca preocuparea majora a dansului este 'locul de munca al romanului'.

6. De ce nu au curajul politicienii nostri sa restructureze institutiile publice pe care le conduc? De ce ne costa ele in continuare atat de mult? De ce le platim functionarea cu imprumuturi externe si interne atat de mari?

Nevoia de a pastra coeziunea sociala, o idee repetata abuziv si obsesiv atat de politicieni, cat si de catre sindicalisti, a devenit o scuza pentru a evita reformele. Nu doar in Romania, ci si in alte state europene, teama de tensiuni si revolte sociale a intarziat prea mult aceste reforme. Guvernul socialist al lui Papandreu, din Grecia, vorbea despre coeziune sociala pentru a evita reducerea drastica a cheltuielilor dintr-un sector public supradimensionat. Premierul socialist Zapatero, din Spania, vehicula aceeasi idee pentru a mentine legislatia muncii care face ingrozitor de scumpa concedierea angajatilor permanenti. Chiar si presedintele francez conservator, Nicolas Sarkozy, nu doreste sa strice coeziunea sociala, promovand asistenta excesiva si costisitoare a statului. "Paradoxal", rezultatele actuale sunt contrare. Somajul si deficitele bugetare sunt extrem de mari in aceste tari.

La polul opus se plaseaza Polonia sau Germania, care au reusit sa impace armonia sociala cu reforma economica si cu recastigarea competitivitatii pierdute inainte cu circa zece ani. Cum? Cu un management public eficient si cu suportul unor sindicate moderne si intelegatoare. Costurile cu sectorul public sunt tinute sub control, iar somajul este la cote scazute.

Nu exista alte raspunsuri rezonabile la intrebarile dificile ale romanilor. Cum vom aloca mai multe fonduri catre domeniile de dezvoltare prioritare, precum educatia, sanatatea, cultura sau cercetarea? sau Cand ne vom opri din pomana electorala prin care dau de la cei care muncesc catre cei care stau?

Nu de putine ori imi pare ca suntem o tara nedezvoltata, incapabila sa dezbata public serios problemele natiunii si caile alternative de solutionare. Ipocrizia si populismul par a fi cartile de succes ale politicianului roman din opozitie care isi plimba ideile pe ecrane. Nu e usor sa gasesti vocile capabile sa transmita un mesaj de austeritate, in conditiile in care cheltuim mai mult decat producem, si care sa il sprijine pe premierul Emil Boc in acest demers. Subiectul reformei administratiei publice este evitat sau, mai grav, se discuta in termeni halucinanti.

Andreea Paul (Vass),
consilier personal al Prim-Ministrului Emil Boc

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4343 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare: cati oameni trebuie dati afara daca seful (de birou, serviciu, departament etc.) este incompetent?

Continuare: cu ce imbunatateste functionarea statului reducerea numarului de angajati, daca cei cu functii de conducere sunt incompetenti?

Hai sa numim sefi incompetenti si sa dam angajati afara!

http://atitudini.wordpress.com/2010/04/16/mai-mult-suflet-mai-putina-politica/

 

Disponibilizari!!!!

Nu se putea trece fara existenta acestor disponibilizari deoarece situatia de criza prin care trece Romania trebuie redresata!!! Premierul Emil Boc este un om inteligent cu multe capacitati de a coordona si din cate am observat cel mai bun premier de pana acuma!!!

 

_

nu trebuie redresat nimic ; totul merge struna ; unde vezi tu probleme ? suntem pe drumul cel bun ; cu Boc in fruntea guvernului nu ne poate opri nimeni si nimic ; singurul mic retus ar fi ca Voicu sa preia ministerul justitiei si Antonescu ministerul apararii nationale

Slava Domnului ca nu merge totul struna, ca ce ati mai comenta voi ?!

Ideea e in felul urmator: e criza. Iar criza = sacrificii. Ridica un pin ochii peste granite si vei vedea ca lucrurile astea nu au loc numai la noi. Iar asta nu este o scuza, ci o realitate.

 

pt andrap

cum sa ridic ochii peste granita daca sunt peste granita de 20 de ani , scumpete ; in Franta masurile anti-criza au fost luate imediat si nu s-a simtit mai nimic ; in orasele mici au inchis robinetul , dar nici acolo foarte tare ; singurul mic dezavantaj , este ca relansarea o sa fie un pic lenta in raport cu ceilalti ; dar , cum ziceai ca sta treaba cu Boc al tau , scumpete

 

Dupa ce Tariceanu a dublat fara a fi necesar numarul de functionari, acum trebuie sa revenim la normal

Cam multi bugetari taie frunze la caini pe banii nostri. E cazul ca Guvernul sa faca curatenie

pai disponibilizati politicienii infractori: Bombonel, Ilici, Vanghele, Crinu, Ponta, Vodcaroiu, Patriciu, Tradiceanu, Vadim, Becali, Oprisan, Mazare, Bercovici, Videanu, Cocos, Voicu, medelin, Norica, etc...si veti avea bani pt datoria Romaniei...

confiscati-le averile frauduloase si vom trai bine...Dar pt asta trebuie curata de putregai justitia si asta nu se vrea...CCR sa traiasca ca infractorii sa-si faca de cap...Jos cu ANI care-si face treaba...

In primul rind trebuiesc disponibilizati cei 5/6 dintre ofiterii de informatii, ha, ha, ha!!!

Aflati in exces fata de media, numarul de capete de organe raportat la 100.000 de locuitori ca, colegii lor din: Franta, Anglia, Spania, Italia, Germania. Masura care va duce la economisirea a cel putin 1,5 miliarde de euro anual la bugetul statului.

pt gelu

asta-i buna ! la ce ne folosesc 1,5 miliarde ? tu crezi ca avem noi nevoie de 1,5 miliarde ; de data asta , ma faci sa rad ! dai incolo de 1,5 miliarde , ca doar nu ne apuca taman acum economia pentru un mic partz de 1,5 miliarde ; ce treaba avem noi cu Franta , Anglia , Germania ? pai , Romania la valoarea ei se compara cu "lulele" astea occidentale ; peste cinci luni Videanu , daca da maxim trei telefoane la niste prieteni are 1,5 miliarde lichid pe masa - plus cu acte-n regula -

Gelu,

eu cred ca in primul rand ,,trebuiesc'' disponibilizati cei certati cu limba romana.Tu esti de acord?

MUI.E GELU

MUI.E GELU

Eu

zic sa inceapa disponibilizarile chiar cu Andreea Paul(Vass).

Nu se poate ea linge la Stolojan!!!

Cind Stolo Draga o da coltul atunci se va disponibiliza si ea.

_

toti bugetarii trebuiesc disponibilizati ; unul , sa nu mai ramana ; dupa disponibilizare sa fie toti preluati de Berceanu si Vanghelie ; de la 06h00 sa munceasca gratis pentru Berceanu pana la 20h00 , si de la 20h00 pana la 23h00 sa fie dati pe mana lui Vanghelie

 

Mai bine vorbeati despre recuperari decit disponibilizari....

De miliardele de lei pierdute prin conturile politicienilor/ bisnitarilor de Ro nu ne spuneti nimic?? PARCA INAINTE DE ALEGERI VORBEA CINEVA, DE CEVA CONTURI , DE ELVETIA, DE O LISTA.... Au trecutara alegerile si... il silentio....

Disponibilizarile sunt necesare dar recuperarea banilor este OBLIGATORIE pentru a crede actuala putere ca vrea sa schimbe ceva!!!

 

da!

Cu actuala echipa guvernamentala nu va fi facuta o reforma adevarata.
De aceea propun sa se declare public adevarul, respectiv faptul ca se doreste politizarea intregii structuri a administratiei publice. Se vor disponibiliza functionarii publici deoarece actualii stapani isi angajeaza personalul propriu. Nu inteleg de ce nu se spune acest lucru?! Este o metoda eficace de a guverna cu o astfel de ideologie, a mai fost aplicata de-a lungul istoriei recente a Romaniei, nu demult, ci chiar pana acum vreo 20 de ani... Parca "epoca ceausescu" se numea acea perioada... Si nu cred ca societatea civila va avea vreun comentariu negativ de facut pe tema asta. S-a demostrat faptul ca disciplina de partid nu poate fi aplicata decat membrilor de partid. Fideli. Adevarate slugi. Constiente de rolul lor in aplicarea si apararea doctrinei. Hai ca ma grabesc... ma duc si io sa aplic la un partid... ce ziceti, la colegiul 19 or avea nevoie cei de la PD-l de o sluga?

 

"Cati bugetari ar trebui disponibilizati in 2010?"

aceasta-i intrebarea?

 

Cati a angajat Tariceanu...

Ce mai stam atata la discutie - Tariceanu a umflat sistemul bugetar, sa-i dea afara pe toti cei angajati pe vremea lui!!! E ok??? Se rezolva situatia???Si nu se mai chinuie BOC sa calculeze nimic - intre noi fie vorba nici nu poate, e prea mult pt.el!!!

si ajunge la numarul de oameni angajati de nastase nu?

draga mea portocalie!!!
sper sa faceti parte din aia angajati de tariceanu!

INTREBARI:

1. La care bugetari se refera Basescu traian?La cei care stau la ghisee si-ii deaservesc pe contribuabilii romani, sau poate la cei din administratiile locale si judetene a caror munca este platita in intersul tuturor romanilor?Daca-i da afara si daca birocratia si nepotismul comunisto-bolsevico-PDL-ist ramane, ce ii asteapta pe romani ,o si mai mare batjocora in institutiile administratiilor publice?Poate dau afara politistii, sau poate desfiinteaza politia comunitara, astfel incat gastile de cartier ,hotii si criminalii sa "lucreze"nestingheriti impotriva celor neajutorati, adica a pensionarilor?
2.La bugetari "de disponibilizat" a fost inclus cumva si Ionescu Bogdan cel angajat prin modificarea unor legi organice doar pentru ca-i partener de sex al EBEI?Cati alti ionesti au mai fost angajati, PE principiul nepotismului securisto-comunist, in administratiile de stat locale si centrale?Dar nepoate colaterale?
3. Daca bugetarii din administratiile locale si apoi centrale sunt disponibilizati, nu credeti ca ar trebui reduse proportional si taxele si impozitele platite de contribuabilii romani ?

 

disponibilizari la bugetari

sa fie concediati toti in afara de ministri pdl ,boc ,neamurile si rudele lor si ale presedintelui, doar ei au castigat alegerile,ramanand foarte putini va creste foarte mult productivitatea munci iar romania va avea cea mai mare crestere economica din lume si din istoria economiei mondiale!!!presedintele poate sa-si concedieze si el subalterni de la presidentie ,facand o economie imensa la buget, poate sa o ia pe elena udrea menajera si pe boc sa coseasca iarba in curtea palatului cotroceni!!!

 

SE POATE FACE REFORMA DACA EXISTA VOINTA POLITICA

CINE NU STIE COMENTEAZA ABERANT;DAR SA VA SPUN EU CARE SUNT O ,,BUGETARA"ANUL TRECUT PRIMARIILE AU FOST OBLIGATE SA PREIA DE DIRECTIILE JUDETENE DE SANATATE PUBLICA ASISTENTII MEDICALI COMUNITARI.ACESTIA (INTR-UN NR.FOARTE MARE)PAPA BANII STATULUI DE POMANA,CICA AR FACE VACCINURI ELEVILOR, DAR EU AM COPII IN SCOALA SI NU LIS-A FACUT NICI UN VACCIN LA SCOALA.MAI SUNT MEDICI STOMATOLOGI COMUNITARI,CICA AR FI TOT PENTRU COPII, DAR EI LUCREAZA PERSOANE ADULTE,PE BANI SI PRIMESC SALARIUL DE LA STAT;SI MAI SUNT ASISTENTELE MEDICALE SCOLARE, CARE STAU INTR-UN CABINET LA UN LICEU, IAR ELEVII DE LA CELELALTE SCOLI NICI NU STIU DE EXISTENTA LOR. P.S.MAJORITATE SUNT MEMBRII DE PARTID SAU RUDE DE POLITICIENI DE LA CONSILIUL JUDETEAN.

 

Ce sa ne mai omoram atata cu tot felul calcule...

Ii propun lui BOC o solutie simpla si la-ndemana - sa ii dea fara pe toti bugetarii angajati de la sf.lui 2004 si pana in zilele noastre si gata!!! Nu zice el ca guvernul Tariceanu a facut si-a dres? Uite ce repede se poate reglementa situatia sistemului bugetar umflat de guvernul Tariceanu(ca si cand Tariceanu era de capul lui, nu l-a avut presedinte pe Basescu si nu a guvernat 2 ani de gat cu PDL-ul pana au rupt logodna)!!!

 

imi place...solutii bune!

dupa asa un efort de gandire ia un piostol si incearca-l pe freza ta! pun pariu ca nu trece prin stanca numita capusorul tau!

N-ai inteles nimic...

iarta-ma dar esti varza...

Mai citeste o data...

poate o sa vezi ca nu sunt portocalie deloc!!! ma jignesti cu asemenea banuieli !!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor