Opinii: Cuadratura bugetului

Luni, 22 Februarie 2010, ora 18:25
1719 citiri
Opinii: Cuadratura bugetului

Problema cuadraturii cercului a mobilizat eforturi mari si a ramas tot nerezolvata. Guvernul actual este chemat sa rezolve o problema la fel de grea, daca nu si mai grea, problema constituirii si impartirii bugetului de stat.

Partide politice, sindicate, institutii media, organizatii civice tipa pe toate canalele sa nu fie dati afara bugetari, sa creasca pensiile si salariile, sa se dea alocatii la toti copiii, sa nu se impoziteze pensiile, sa nu se aplice impozite suplimentare precum "forfetarul", etc.

In acelasi timp, aceleasi voci cer Guvernului sa faca rost de bani in plus pentru autostrazi, infrastructura scolara, asistenta medicala de calitate, spitale, bani pentru justitie, ordine publica, armata, modernizarea infrastructurii rurale, constructia de locuinte, investitii in agricultura si turism etc.

Cum ar putea face Guvernul rost de bani? Stimuland activitatea economica privata, atragand investitori straini. Ori asta se face in primul rand prin micsorarea taxelor si impozitelor.

Adica, pe de o parte cheltuieli bugetare si pensii din ce in ce mai mari, iar pe de alta parte impozite si taxe din ce mai mici. Iata o dilema echivalenta cuadraturii cercului, complicata de criza economica mondiala care a afectat masiv si economia Romaniei. Care economie nu poate fi protejata intr-un turn de fildes de masuri economice "intelepte", cum se lauda Opozitia, pentru ca este conectata prin importuri si exporturi la economia globala. Traieste sau moare odata cu aceasta.

Ca partidele de opozitie se lauda ca detin solutia la "cuadratura bugetului" nu ma mira. Ar face orice sa acceada la putere, dupa care uita pentru ce au primit voturile electoratului. In schimb se infrupta masiv din resursele bugetare si-si rasplatesc clientela politica cu contracte cu statul si/sau cu functii publice profitabile.

Uita de autostrazi, de infrastructura scolara, de modernizarea sistemelor sanitare, de educatie, justitie, ordine publica. Asa s-a intamplat mereu. Inclusiv in timpul cresterii economice din timpul guvernarii Tariceanu-PSD, cand s-au cheltuit bani multi pe te miri ce, dar nu pe autostrazi.

Sindicatele, institutiile media si organizatiile profesionale ar trebui sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri.

Banii provin de la mediul de afaceri privat, nu statul, nu Guvernul face bani. Noroc ca Mugur Isarescu are cheia de la tiparnita de facut bani si n-o da niciunui guvern.

Agentii economici privati pot fi stimulati si ajutati prin reduceri de taxe si impozite, dar atunci nu mai poti creste cheltuielile bugetare, ele trebuie reduse.

Toate evaluarile expertilor interni si externi spun ca economia romaneasca, ca si a Greciei, este grevata de mari dezechilibre bugetare. Statul cheltuie cu propria functionare cam de 3 ori mai mult decat state "normale", cu experienta si echilibre macroeconomice demult asezate. Sisteme bugetare care inghit sume imense (educatia, sanatatea, infrastructura) nu ofera rezultatele vizibile si cuantificabile.

Toata lumea vrea bani, dar fara standarde de cost/calitate, fara control si evaluare postfinantare, adica fara sa dea socoteala pentru ce a cheltuit banii alocati. Drept este ca nici statul nu se inghesuie sa ceara socoteala si sa faca astfel de controale. Ar insemna sa descopere "elite de prada", transpartinice, ca si-au cam facut de cap cu bani publici.

Varful aisbergului apare din cand in cand, la televizor, atunci cand inalti demnitari ai statului dau cu subsemnatul pe la DNA sau DIICOT.

In concluzie, ce-ar fi de facut?

Ce ne cer FMI si organismele europene. Organisme care, dupa ce Grecia le-a dus de nas, sunt mult mai atente cu finantele statelor Uniunii Europene. Sufla si in iaurt.

Asa se explica disperarea cu care actualul guvern incearca pe toate caile sa reduca cheltuielile si sa creasca incasarile. Economia subterana este o sursa. De ce organismele fiscale nu reusesc sa o struneasca nu stiu. Poate pentru ca este formata, preponderent, din clientele politice.

Ar mai fi banii europeni. Dar aici nu Guvernul este principalul beneficiar, ci administratiile si institutiile locale, care nu se prea omoara sa faca proiecte europene, prea sunt controlate si rasverificate. Mai bine de la bugetul de stat, ca nu te intreaba nimeni pe ce ai dat banii.

Si totusi, inainte de a fi prea tarziu trebuie sa gasim un consens pe cateva solutii de iesire din impas.

Daca fiecare trage in alta directie sigur se va rupe caruta numita Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Stefan Vlaston, #bani buget Guvern, #cheltuire bani publici, #impozite Guvern, #pensii Romania , #guvern
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Probabil ca inainte de a pretinde eficienta si performanta din partea tuturor... Guvernantii ar trebui sa prezinte trimestrial/periodic situatii economico-financiare privind sursele si utilizarea fondurilor publice, criteriile de alocare, etc...