Opinii: Guvernul face armata cu mortii

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 21:10
3098 citiri
Opinii: Guvernul face armata cu mortii
foto: politicon.ro

Senatorul Georgica Severin a explicat, deunazi, la Ploiesti, intr-o conferinta de presa, motivul care a stat la baza deciziei sale de a parasi PD-L: "Am avut o sedinta cu parlamentarii PD-L, la care a participat si Traian Basescu, unde acesta a spus, printre altele, ca Romania trebuie condusa, in urmatorii 10 ani, in mod autoritar. Cand am auzit, m-am ingalbenit".

Momentul a fost confirmat de colegul sau, senatorul Iulian Badescu, si domnia sa demisionar de la partidul aflat la putere, amandoi regasindu-se, azi, in grupul senatorial al PSD.

N-ar fi niciun pericol in acest termen. Nu poti lega, musai, autoritarul de totalitar. Avem, potrivit DEX: "Autoritar - Caruia ii place sa uzeze (si uneori sa abuzeze) de dreptul de a comanda, de a da dispozitii; care gaseste satisfactie in faptul de a fi ascultat. Care impune ascultare. Care isi impune vointa, autoritatea. Care uzeaza de autoritatea sa, care urmareste sa-si impuna vointa. Care vrea sa comande totdeauna".

Un proprietar de firma, care urmareste doar profitul, banuiesc ca isi conduce afacerea autoritar. Poate si o institutie publica ar trebui, pentru buna si corecta functionare a statului, sa fie autoritara atunci cand aplica o lege sau cand vegheaza la respectarea ei de catre cetateni.

Vulnerabiliatea statului, timp de 20 de ani, s-a manifestat exact in acest segment. Conducerea, asigurata politic, a girat trecerea "legala" a Romaniei in anumite buzunare. Nu populatia a privatizat petrolul, apa, energia, gazul, telefonia, siderurgia, padurile etc.

Vorbind insa despre relatiile dintre puterile separate in stat, autoritatea este exclusa. Guvernul nu poate exprima autoritate fata de Justitie. Sau fata de Parlament. Cum nici invers nu este posibil. Cu atat mai putin Presedintia Romaniei.

In interiorul lor, da, se pot asana moral. Daca aici s-ar inscrie intentia de a face din Romania republica prezidentiala din republica semi-prezidentiala, revenirea la comanda suprema a unei singure institutii ar trebui sa ne dea frisoane, avand in spate experienta comunista.

Dar autoritatea de care se temuse senatorul Severin deocamdata se manifesta altfel. Guvernul Romaniei a intrat in razboi cu o parte dintre cetatenii tarii. Face armata cu pensionarii, de sus pana jos, de la cea mai mare la cea mai mica pensie, desi nu masa de pensionari a legiferat si impus pensiile nesimtite, de pe urma carora cica a intrat la apa sistemul public de pensii.

Face armata cu toti pensionarii pe caz de invaliditate, desi numai unii dintre ei sunt falsi bolnavi. Face instructie, paradoxal, cu militarii, desi doar oportunistii din armata - a se citi privilegiatii de partid - au pensii iresponsabile pentru vremuri de criza.

Autoritatea de care se speriase senatorul Severin pune in adversitate Guvernul cu propriul sistem institutional. Un sistem catastrofal umflat in 20 de ani, de la Guvern, ministere si pana la ultima primarie din tara.

Dar el, sistemul, nu a fost umflat de functionar, doctor, profesor, pensionar, ci de sistemul politic alternat la putere, din care au facut parte toate partidele, fara exceptie. Deci de catre PD-L, PSD, PNL, UDMR etc.

Era si este absolut necesara o restructurare la sange. Dar reforma prin concedieri, in mod paradoxal, nu atinge clientela implantata in sistemul public de partide, ci afecteaza fix categoria aflata fara protectie politica, cea mai neajutorata, neaflata in cardasii cu banul public. Concedierile nu afecteaza bugetarul de partid, pe care PD-L il si protejeaza, sfidator, prin legea cu care Emil Boc se pregateste sa isi asume iar raspunderea.

Un singur exemplu: Ministerul Agriculturii, la centru, s-a restructurat in... plus, rezultand 680 de functionari, in loc de 480, cati erau inainte de ajustari. In teritoriu, directiile agricole au dat afara peste 50% dintre ingineri. Motivul? Ca doar nu s-o face agricultura in betoanele Bucurestiului...

Anul trecut si anul acesta, in toata tara, in afara de directorimea de partid, desi Guvernul ordonase inghetarea angajarilor, s-au facut angajari peste angajari de partid. Concedierea insa nu pe acesti salariati i-a atins, ci pe profesionistii cu experienta, care au doua mari defecte: ori sunt in varsta - asta e, omul mai si imbatraneste! - ori n-au sprijin de partid.

Guvernul PD-L face armata cu tara, cu sinistratii, cu pensionarii, cu bugetarii, cu micii afaceristi. Dar numai cu partidul nu le trece prin cap sa faca asanare morala.

In continuare se mananca sume uriase pe tot felul de consilii de administratie, cu zeci de secretari de stat, care si ei au zeci de consilieri si secretare. In continuare se scurg beneficii uriase inspre clientela (poate sa fie si PSD sau PNL, in teritoriu, acolo unde primariile si consiliile judetene sunt detinute de aceste partide).

Cu ce moralitate sa vii, apoi, sa bati din picior la idiotul de popor, ca a falimentat tara?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege pensii Boc, #reduceri pensii guvern, #clientela politica romania, #decizii guvern Boc , #guvern