Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Guvernul Minciuna si Presedintele Greseala

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 19:46
6499 citiri
Opinii: Guvernul Minciuna si Presedintele Greseala
Fotomontaj: Ziare.com

Tragand linie peste toate, daca ar fi sa dam o caracteristica celor mai importante doua institutii din Romania, Guvernul si Presedintia, care credeti ca ar fi trasaturile lor definitorii, prin care sa le descriem cel mai bine si mai corect?

Ce am putea spune despre Guvernul Boc, cand cei mai importanti ministri au iesit rand pe rand sa spuna ba ca ne-au pacalit, ba ca ar mai fi putut continua sa ne minta mult si bine? Cum am putea, intr-un cuvant, defini Cabinetul lui Boc IV?

Cuvantul "minciuna" ar fi exagerat? Ar putea sa se supere cineva de la guvernare daca am numi Guvernul lui Boc drept Mincinos, dupa ce ei au recunoscut singuri ca ne-au mintit si, mai mult, continua sa ne minta fara nici cel mai mic complex sau proces de constiinta? Ultima minciuna din seria continua de pacaleli este cea dezvaluita de scrisoarea lui Sebastian Vladescu pentru Camera Deputatilor din care aflam ca pensiile nu vor reveni nici macar de la 1 ianuarie 2011 la forma initiala.

Singura problema majora a acestui Guvern este insa una legislativa, daca acest amanunt va mai avea vreo importanta in viitorul apropiat pentru acest Executiv. Modalitatea prin care au fost taiate pensiile (ca si salariile) a fost invocarea articolului 53 din Constitutie care permite restrangerea unor drepturi ale cetatenilor pe o perioada limitata de timp pentru siguranta nationala si ordinea publica. Cu alte cuvinte, in traducere libera, Guvernul a luat decizia taierii pensiilor si salariilor pentru a evita colapsul economic si, implicit, derapajele sociale si economice.

Insa aceasta hotarare a taierii unor drepturi cetatenesti nu poate avea decat caracter TEMPORAR. In afara acestei conditii, Emil Boc si ai sai nu ar fi putut si nu ar fi avut niciun temei in baza caruia sa incalce un drept si o PROPRIETATE a cetatenilor. Dincolo de acest mic detaliu, atat cat Legea si Constitutia vor mai avea vreo importanta in aceasta tara, nici Traian Basescu, nici Emil Boc si, cu atat mai putin, Sebastian Vladescu nu vor mai avea niciodata vreun alt temei in baza caruia sa prelungeasca starea de "necesitate" care sa permita mentinerea taierii pensiilor.

Cu exceptia cazului in care nu cumva acest stat este deja intrat in faliment, iar aici este tragedia acestui Guvern Mincinos, bugetul statului a fost devalizat intr-un an si jumatate de cand Partidul Democrat-Liberal se afla la guvernare, iar acum Basescu si Boc stiu foarte bine ca nu vor mai avea cum sa dea, in viitorul apropiat, aceleasi pensii si salarii pe care le-au dat pana acum! In orice alta situatie, pensiile (cel putin pensiile, daca nu si salariile de la buget) nu ar trebui sa intarzie nici macar o zi, dupa 1 ianuarie 2011, pentru a reveni la valorile trecute.

Insa, dupa cum au spus ei insisi - pensiile si salariile vor fi ori taiate, ori deloc! Iar acesta se pare ca este singurul adevar pentru o perioada nedeterminata. Insa Guvernul Boc pare a se fi indragostit de principala sa caracteristica - Minciuna - si nu vrea sa renunte la ea nici in ruptul capului. Minciuna este insa combinata cu cealalta calitate de necontestat a Executivului Boc IV - actiunea haotica, fara niciun plan si ghidata doar de nestiinta, ignoranta si lipsa de viziune pe orice fel de termen.

Dupa acest melanj mortal, prin care Guvernul Boc si-a semnat practic condamnarea la intrarea in negura istoriei, trebuia sa existe cineva care sa intervina si sa faca ordine, care sa ne redea speranta si arunce vina si responsabilitatea pe altii, desigur, asa dupa cum a fost invatat si ne-a obisnuit in intreaga sa cariera. Intotdeauna de vina vom afla ca sunt ceilalti, oricine altcineva in afara lor, a celor care au detinut intreaga putere.

Acesta este rolul presedintelui care ne-a invatat ca are obiceiul de a gresi de atat de multe ori, incat jumatate din greselile sale ar trebui sa le recunoasca pentru ca evidenta lor este zdrobitoare. Presedintele care a gresit cand l-a numit pe Tariceanu, care s-a inselat cand a semnat majorarea salariilor profesorilor in plina criza economica, dar totusi in campanie electorala, cu 50%, a gresit cand a spus ca demisioneaza, a gresit in evaluarea crizei, a gresit....

Dupa toate probabilitatile, presedintele caruia ii se poate lipi cel mai bine caracteristica Greseala, ce-i drept cu o unda melancolica pentru "puterea" pe care o are de a-si recunoaste cel putin unele dintre erori, va interveni la inceputul anului 2011 si va recunoaste ca a gresit.

Atunci cand nici pensiile si, cel mai probabil, nici salariile nu isi vor reveni la valoarea dinaintea taierii, Traian Basescu va aparea probabil in fata poporului tot mai nervos si infometat si va recunoaste cu nonsalanta ca a gresit atunci cand a crezut in Guvernul Boc, cand l-a renumit in functia de premier si cand a crezut in planul de redresare economica prin taierea salariilor si pensiilor.

Pentru a nu ucide toate sperantele si iluziile celor mai nevinovati dintre noi, sa speram ca singurul care s-a inselat in toate aceste randuri este insusi autorul lor, iar ei vor avea dreptate. Macar si pentru o singura data. Fie ea si ultima data....

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Guvernul Boc minciuni, #greseli Traian Basescu , #guvern