Opinii: Intre deciziile pripite si cele mereu amanate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Iulie 2010, ora 13:35
2969 citiri
Opinii: Intre deciziile pripite si cele mereu amanate

De 20 de ani, Romania pare prizoniera intre decizii guvernamentale esentiale mereu amanate si decizii esentiale luate cu spatele la zid. Combinatia lor letala a construit pas cu pas esafodul pe care ne-am suit acum si ar putea da drumul cat de curand ghilotinei.

In afara de introducerea cotei unice, eu nu-mi amintesc de vreo decizie de maxima importanta a guvernului care sa fi fost bine gandita si cumpanita in prealabil, fundamentata pe studii de impact si pe o amanuntita analiza cost-eficienta. Totul a fost facut pe picior, de azi pe maine, atunci cand chiar nu mai exista cale de intoarcere, iar presiunea externa si/sau a evenimentelor devenea mult prea mare. De aici, efecte insuficient evaluate, carpeli dupa carpeli ulterioare, comunicare deficitara si nesiguranta populatiei.

Sa luam exemplul recent al masurilor de austeritate. Eu n-am auzit vreun oficial guvernamental de rang inalt si inalta credibilitate care sa se ceara la posturile publice de radio si televiziune ca sa explice omeneste, cu pixul in mana: astea sunt cifrele, asta se intampla concret, acum si in urmatoare perioada, daca scad pensiile si salariile, asta se intampla concret daca creste TVA, asta se intampla daca creste cota unica.

Dar nu povesti si vorbe goale, ci socoteli, explicatii plauzibile si pe intelesul omului, ceva de tipul: "pensionarule, daca-ti tai pensia cu 15 % ramai cu 85% neatinsi si ai o sansa sa o recapeti integral dupa un anumit timp, daca-ti las toata pensia dar cresc TVA, pierzi in mod real cel putin X% din ea, iar sansele de revenire sunt cam atat de indepartate, pentru ca nu mai exista premise de crestere a economiei, care sa-ti aduca si tie bani mai multi in buzunar. Ce preferi?".

Deciza a fost insa luata pe picior, fara ca guvernul insusi sa-si fi facut temeinic socotelile dinainte, lasand foarte multe semne de intrebare unor oameni care nu inteleg nimic. Pentru a fi asimilata, o decizie trebuie bine fundamentata, dar si bine pregatita din punctul de vedere al comunicarii. Dar pentru asa ceva trebuie sa ai lectia foarte bine pregatita.

De partea cealalta stau deciziile mereu amanate pentru ca niciun partid nu a vrut sa le ia, fiind costisitoare pentru partid si/sau clientela lui. Un exemplu este restructurarea aparatului de stat, adica zona de maxima risipa bugetara. Insa o restructurare facuta pe genunchi, asa cum se anunta acum, poate fi fel de rea ca absenta ei, caci poate genera dezechilibre periculoase.

Ca sa stii de unde sa tai trebuie ca mai inainte sa analizezi cu lupa fiecare zona bugetara si nu oricum, ci pe baza unor criterii precise. Elaborarea criteriilor si efectuarea analizelor sunt procese de mare finete care cer timp si lucididate si niciunul dintre ele nici macar nu a inceput in mod serios. Ori taiem pe genunchi pe unde da Dumnezeu sau, cel mai adesea, de unde nu exista spate politic, ori nu taiem deloc si mentinem deschis acest robinet de risipa bugetara.

Pe de alta parte, chiar actuala organizare administrativ teritoriala absolut depasita a Romaniei favorizeaza risipa. Ea a fost gandita pentru o tara comunista in care supravegherea stricta trebuia facute pe spatii mici si un numar cat mai redus de oameni, ca sa nu scape nimic. Acum insa, numarul mare de judete, fiecare cu un set complet de institutii, de la prefectura la ultima deconcentrata, nu se mai justifica decat prin nevoia de a avea cat mai multe pozitii pentru recompensarea clientelei fiecarui partid care s-a perindat la Putere.

Este motivul pentru care o reforma la nivelul organizarii administrativ teritoriale, extrem de complexa pentru ca presupune o modificare constitutionala, nu a fost initiata altfel decat la nivel declarativ de niciun partid politic. Daca tot vorbim de economie si eficienta, poate ca aceasta era o tema cu mult mai importanta decat parlamentul unicameral, de exemplu.

Daca tragem linie, observam ca intre deciziile mereu amanate si cele luate pe genunchi este o legatura organica. Primele creeaza si adancesc dezechilibre majore care, in moment de criza, le fac necesare pe celelalte, care, la randul lor adancesc dezechilibrele.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#decizii pripite Guvern, #reforma sistem politic, #decizii guvern , #guvern