Opinii Stefan Vlaston: Ultima solutie - Guvern de tehnocrati

Marti, 28 Iulie 2009, ora 14:19
2843 citiri
Opinii Stefan Vlaston: Ultima solutie - Guvern de tehnocrati

Impasul in care se afla acum clasa politica, in situatia de a nu mai asigura guvernarea tarii, impune ca ultima solutie de avarie un guvern de tehnocrati.

Sa ma explic.

Principalul argument pentru guverne formate din politicieni a fost sustinerea politica. Cum nu se intrevede, pe termen scurt si mediu, ca un singur partid sa mai castige alegerile parlamentare, ramanea doar solutia guvernelor de coalitie. Avem deja experienta aliantei D.A. si acum a celei formate din PD-L si PSD ca sa putem trage o concluzie clara: cel putin in prezent coalitiile de partide esueaza lamentabil in cea mai pura si ineficienta mahala damboviteana.

Experienta politica si parlamentara a tarilor in care functioneaza totusi coalitii la guvernare le-a dus probabil, dupa ani indelungati, la concluzia ca uneori pot fi lasate deoparte diferentele doctrinare si ideologice, in interesul cetatenilor.

La noi, interesul cetatenilor este pus in balanta cu reactii viscerale de tipul "ba pe-a matii", care, nu stiu cum se face, inclina aproape intotdeauna talerul spre mahala.

In plus, un guvern politic va avea intotdeauna in fata ochilor viitoarele alegeri si satisfacerea clientelei politice, de la lipitori de afise la contributori cu sume considerabile in campanii electorale.

Cum isi alege un partid demnitari? Are o lista cu sponsorii, in ordinea descrescatoare a sumelor, si o alta lista cu functiile, in ordinea descrescatoare a importantei. Ei bine, cele doua liste, puse una langa alta, reprezinta "politica" de cadre a partidului. Simplu.

La randul ei, clientela de partid are o clientela de rang doi, care are rude de rang trei si patru, actiunea continua pana la ocuparea ultimului post de portar bugetar. Are sau n-are competente, e al nostru si trebuie "aranjat".

Suprapunerea aceasta politic-stat in proportie de 100% este cel mai nociv lucru pentru o societate. Pentru ca prevalente vor fi intotdeauna interesele de partid, proportional cu intensitatea clamarii intereselor populatiei. Nici nu mai pacaleste pe nimeni. E ca un joc de societate, de copii, in care fiecare se preface ca celalalt nu stie despre ce este vorba.

Solutia pe care o incearca chiar acum vecina noastra Ungaria este un guvern de tehnocrati. Care sa nu fie speriati de costurile reformei ce se deconteaza la urne. Sa nu fie sclavii clientelei de partid si clientelei acesteia. Care sa nu aiba interesele unei intregi clase politice ce s-a pricopsit pe seama fraierilor ce-i voteaza, in lipsa de altceva mai bun. Care sa-si paraseasca slujbele pentru un timp limitat, dupa care se reintorc la meseria lor, fara a fi obligati sa dea socoteala de ce-au facut, altfel decat Justitiei.

In Polonia si Argentina, la inceputul anilor 90, ministri de finante tehnocrati au scos tarile lor din recesiune, injurati fiind de toata lumea. Dupa 10 ani li s-au ridicat statui. Facusera ce era necesar.

Politicul isi mentine controlul prin Parlament, la votarea legilor importante, la modificarea Constitutiei. Dar nu ocupandu-se cu numirea in functii marunte a ultimului activist si sponsor de partid. Fara sa dea HG si ordine de ministru prin care isi promoveaza clientela si rudele. Cel mai important - fara sa praduiasca bugetul de stat prin joaca de-a licitatiile si incredintari directe.

Controlul Parlamentului prin comisii de ancheta, recent inaugurat prin cazul Ridzi, ar asigura, in buna masura, corectitudinea in actul de guvernare.

Unde mai punem ca, simultan cu instalarea unui guvern de tehnocrati, se poate "cosi" un numar important de ministere, iar apoi agentiile aferente dispar de la sine.

Iata, in final, o lista de posibili ministeriabili intr-un guvern de tehnocrati: Mugur Isarescu, Mircea Miclea, Alina Mungiu Pippidi, Ionut Popescu, Mihai Tanasescu, Cristian Preda, Andrei Marga, Adrian Vasilescu, Victor Alistar, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Emil Hurezeanu, Sorin Ionita si multi altii, care nu mi-au venit acum in minte.

"Sabia" acestei solutii este la d-l Presedinte Traian Basescu. Va avea curaj s-o foloseasca?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern tehnocrati, #Guvernul Boc criza, #Romania criza , #guvern