Planul apocaliptic de salvare a Romaniei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Iulie 2010, ora 13:07
8396 citiri
Planul apocaliptic de salvare a Romaniei
Fotomontaj: Ziare.com

Traian Basescu are cel mai corect discurs dintre toti politicienii nostri. Identifica adevaratele probleme, ataca punctele slabe ale politicii, economiei si societatii. Acapareaza intreaga opinie publica. Nu a existat niciun alt politician care sa puna atat de exact diagnosticul bolilor acestei tari.

Problema presedintelui, cea mai mare dintre ele, este ca e precum un medic care nu face decat sa puna diagnosticul, iar de reteta si tratament nu a auzit niciodata.

De aici si diferenta uriasa intre ceea ce spune si ceea ce face si lasa in urma. Explicatiile pot fi multiple. Traian Basescu nu a avut cu adevarat niciodata un plan sau o viziune pe termen lung, care sa conduca la modernizarea statului (asa cum ne-a promis la inceputul celui de-al doilea mandat). Tot ceea ce a facut a fost sa speculeze emotiile poporului identificand problemele.

Cu Emil Boc in rol de premier executant, Traian Basescu este pe cale sa ajunga la inceputul celui de-al doilea mandat la fundul sacului, asa cum nici cel mai negru cosmar nu i-ar fi lasat sa-si imagineze. Fara bani, fara masuri anticriza, fara un plan de lupta impotriva recesiunii, fara stiinta si fara putere de a executa pana si ideile simple, Emil Boc risca sa transforme al doilea mandat al presedintelui intr-un fiasco total.

Oricata bunavointa ar avea oricine, infinite de ar fi resursele romanilor de intelegere si rabdare, atunci cand vezi balbele continue, rateurile permanente, masurile contradictorii, politicile economice haotice, dovezile de clientelism barbar si ametirea totala a fiscalitatii cu care Guvernul Boc defileaza aproape mandru si plin de importanta de un an si sapte luni prin fata noastra, iti pierzi orice speranta, abandonezi increderea si renunti la orice iluzie.

Emil Boc este fata in fata cu marea incercare a carierei sale. Ramas fara bani si fara incredere, Guvernul se gandeste sa rationalizeze cheltuielile. Informatia, aparuta deocamdata doar pe surse in presa centrala, este distrugatoare. Ne intoarcem la comunism nu doar declarativ, la nivelul imaginatiei si nostalgiei, ci cat se poate de real si adevarat - RATIA si impartirea banilor si produselor dupa nevoi.

Cand toate economiile lumii fac eforturi uriase pentru a stimula investiile si arunca sume enorme in aceasta directie, cand nimeni nu s-a atins de pensii si nu a taiat salariile de la buget cu un asemenea procent, Guvernul lui Emil Boc socheaza prin planul de relansare. Rationalizarea cheltuielilor - adica anularea totala a investitiilor si plata cu intarziere a salariilor si pensiilor, posibil deloc.

Recunoasterea faptului ca nu mai au bani a ajuns sa fie un act de curaj si onestitate din partea guvernantilor, cand este de fapt o sfidare la adresa noastra si o aroganta fata de toti cei care ti-au dat votul si increderea. Misiunea guvernantilor nu poate fi niciodata aceea de a aparea in fata poporului si a recunoaste ca nu mai au bani. Rolul lor este sa aiba transparenta asupra cheltuirii banului public si sa aplice masurile care sa repuna economia in functiune.

In locul acestora, romanii au avut parte doar de minciuni in legatura cu efectele adevarate ale crizei, apoi cu recunoasterea pacalelilor, iar in final cu o recunoastere candida si stupida a falimentului, mimata printr-o ridicare din umeri si repetare tantrica a fatalului "nu mai sunt bani". Dupa cum se prezinta cei responsabili de gestionarea crizei, se pare ca in acest punct vom si ramane pana cand cuiva din exterior i se va face mila si va veni sa ne salveze. Daca o va face...

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Guvernul Boc rationalizare, #masuri anticriza Boc , #guvern