Ponta 3 - un joc de imagine (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Martie 2014, ora 07:32
3942 citiri
Ponta 3 - un joc de imagine (Opinii)

Victor Ponta a incercat cu noul sau guvern un exercitiu de imagine cu care sa ia fata poporului uselist.

Pe langa cooptarea d-nei Sazbo pentru Ministerul Sportului, a antrenat in formula guvernamentala o garnitura de tineri, cu CV-uri bune. Se doreste un mesaj de innorire, de reforma, pe care premierul incearca sa il adreseze in primul rand electoratului tanar.

Dincolo de aceasta imagine generala, alegerile lui Victor Ponta mi se par cel putin discutabile. In primul rand, aceea pentru Ministerul Finantelor, emblematica pentru problema de fond.

Ioana Petrescu are, intr-adevar, o carte de vizita care ia ochii. Doctorat la Harvard, profesor de economie la Universitatea Maryland nu sunt chiar o banalitate, precum o diploma la Spiru Haret. Dar dincolo de ele?

Studiile sunt o premisa esentiala. Dar nu reprezinta singura conditie pentru ca un om sa capete pe mana, la numai 34 de ani, poate cel mai important si mai greu minister. In CV-ul d-nei Petrescu nu am vazut nici macar o mentiune despre vreo practica in economia reala, aceea care plateste taxele si impozitele pe care Ministerul Finantelor le colecteaza si le distribuie.

Cum poti sa intelegi economia unei tari si sa ii faci politica fiscala, cum poti sa faci mediul de afaceri sa iti aduca bani, cum sa reglezi raportul fin dintre fiscalitate, crestere economica, evaziune, daca tu nu ai avut nicio legatura, nici macar o zi, cu economia reala? Si oare nu cumva din aceasta cauza nu ti se pare fiscalitatea impovaratoare pentru mediul economic, dupa cum rezulta din toate scrierile d-nei Petrescu?

Asta e principala problema a intregului cabinet - lipsa experientei manageriale reale. Dl. Banicioiu ce experienta manageriala a vadit pana acum de a primit pe mana Ministerul Sanatatii, aflat in pragul unei reforme de proportii? Simplul fapt ca e medic nu e suficient, mai sunt mii de medici in Romania. Ce il recomanda pentru a primi pe mana soarta Sanatatii?

Ce treaba are Dan Sova cu Transporturile, cu exceptia faptului ca merge cu masina pe sosele si calatoreste cu avionul? Ce expertiza? Ce intelegere?

Face exceptie viitorul ministru al Energiei, dl. Razvan Nicolescu, director de afaceri publice si reglementare in OMV Petrom si vicepresedinte CA al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie. Sa vedem insa ce marja de actiune va avea intr-o zona minata de interese atat de mari si pastorita pana acum de dl. Nita. Ma si intreb daca dl. Nita, trecut la Ministerul Economiei, o fi plecat cu adevarat de acolo.

Si dincolo de aceasta fatuiala cu nume noi si CV-uri atragatoare, Guvernul merge inainte cu nemuritori precum Oprea, Dusa si Nicolicea sau ministri care au revelatii dupa un an de mandat precum dl. Pricopie.

In plus, cred ca Guvernul ramane la fel de nejustificat expandat, chiar dupa iesirea PNL de la guvernare. Mi-e greu sa inteleg, in termeni logici, nu clientelari, de ce Apele si Padurile raman separate de Mediu. De ce Economia si Energia raman separate, de ce Bugetul nu face parte din Ministerul Finantelor? De ce trebuie sa avem un minister al Educatiei si unul separat al Cercetarii, intr-o tara unde cercetarea este aproape nefinantata? Pentru ca sa aiba si dl Pricopie si dl. Costoiu cate o paine de mancat si un aparat ministerial de platit?

A disparut, e drept, Ministerul Marilor Proiecte (o sa imi fie dor de rezonanta lui nord-coreeana), dar asta numai pentru ca dl. Sova l-a luat, cu tot cu CNADNR, la Transporturi.

Dar majoritatea fiind asigurata, feliile de tort impartite echitabil, cine sa se mai uite la detalii? Cainii latra, caravana trece.

”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Cu doar câteva zile înainte de termenul până la care trebuie depuse semnăturile pentru candidaturile la alegerile locale și europarlamentare, candidații AUR și ai Alianței Dreapta Unită...
#Guvern Ponta 3, #Ioana Petrescu Finante, #Banicioiu Sanatate , #guvern