Ponta sufla in iaurt: Actele aprobate in Guvern sa fie controlate inainte de Monitorul Oficial

Joi, 18 Iulie 2013, ora 18:02
2199 citiri
Ponta sufla in iaurt: Actele aprobate in Guvern sa fie controlate inainte de Monitorul Oficial
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a solicitat Secretariatului General al Guvernului ca in fiecare joi, dupa sedinta obisnuita a Guvernului, sa verifice cu ministerele forma in care actele normative au fost aprobate in Guvern cu o zi inainte, pentru a nu mai aparea "neconcordante" cu forma din Monitor.

Pana in prezent, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a organizat, de regula, in ziua de luni a fiecarei saptamani, o sedinta tehnica de pregatire a sedintei de guvern, in care sunt stabilite actele normative care vor fi discutate in sedinta saptamanala a Guvernului, programata de obicei pentru ziua de miercuri.

Surse guvernamentale au declarat insa ca premierul a solicitat ca toate actele si forma convenita in Guvern sa fie verificate intr-o alta sedinta tehnica, organizata in ziua de joi de catre SGG si reprezentantii ministerelor.

"Primul-ministru a solicitat in mod expres organizarea unei astfel de sedinte tehnice, in care sa se stabileasca in mod clar actele adoptate si forma lor finala din sedinta Guvernului, pentru a nu mai aparea neconcordante sau neclaritati intre ceea ce a fost convenit de Executiv si ce ajunge sa se publice in Monitorul Oficial", au aratat sursele citate.

In urma cu o luna, Guvernul a anuntat ca a decis, prin ordonanta de urgenta, sa aplice un impozit de 85% angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si din cadrul autoritatilor reorganizate prin infiintarea ASF.

Insa forma ordonantei publicata in Monitorul Oficial introduce, prin derogare de la Codul Fiscal, o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere", forma care permitea ca impozitul sa fie aplicat nu doar la nivelul ASF, ci atat in toate companiile si autoritatile de stat, cat si in mediul privat.

Initial, premierul Ponta a afirmat ca, asa cum stie el, impozitarea se aplica doar pentru membrii fostelor trei comisii, pentru ca ulterior sa arate ca inspectorii guvernamentali vor verifica daca "cineva" a modificat decizia Guvernului si ca persoana vinovata va fi concediata.

Ulterior, premierul a aratat ca vina pentru publicarea in Monitorul Oficial a unui text gresit privind impozitarea sumelor compensatorii apartine "proastei organizari a Guvernului" si a sustinut ca Finantele au propus impozitarea tuturor, dar ca in Guvern a fost decisa o alta forma decat cea propusa de minister, dar si decat cea publicata in Monitor.

El a adaugat ca a luat masuri ca astfel de lucruri sa nu se mai intample.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#acte verificate Ponta Monitor, #acte adoptate guvern verificate, #acte Ponta Monitorul Oficial , #guvern