Presa de azi: Basescu si Boc intretin poporul cu taxa gonflabila

Luni, 12 Iulie 2010, ora 07:18
1207 citiri
Presa de azi: Basescu si Boc intretin poporul cu taxa gonflabila
Foto: napocanews.ro

Masurile de austeritate ale Guvernului, amplu contestate de popor dar si de politicienii din Opozitie, tin prima pagina a ziarelor de luni. In timp ce Romania Libera incearca sa afle "ce impiedica Guvernul sa impoziteze pensiile?", jurnalistii de la Evenimentul Zilei sunt de parere ca "Guvernul Boc combate criza cu doua strategii", iar Gandul explica "de ce TVA, dat inapoi jos, nu va ieftini mancarea".

Adevarul: Impozitarea pensiilor, motiv de polemica intre Palate

Masurile anticriza ale Guvernului starnesc dispute intre seful statului, Traian Basescu, si premierul Emil Boc, astfel incat cei doi se contrazic in privinta impozitarii pensiilor, solutie care nu este privita cu ochi buni nici de celelalte formatiuni din arcul guvernamental.

Dupa ce a sustinut ca majorarea cu cinci procente a TVA a fost o "greseala", Traian Basescu a anuntat sambata ca va cere Guvernului sa revina asupra acestei decizii si, in compensatie, sa impoziteze cu 16% toate pensiile. "TVA trebuie data inapoi jos", a declarat presedintele, aflat in vizita in zonele afectate de inundatii, potrivit Adevarul.

Varianta prezidentiala de reducere a TVA si de impozitare a pensiilor a fost insa primita cu scepticism de premierul Emil Boc, care a precizat ieri ca Executivul "lucreaza la mai multe scenarii". "Impozitarea pensiilor nu acopera in totalitate cresterea TVA", a sublinat premierul.

Seful Executivului a sustinut ca reducerea taxei nu se va face decat daca vor fi identificate masuri suplimentare, care sa fie acceptate si de Parlament.

Romania Libera: Ce impiedica Guvernul sa impoziteze pensiile

In cazul pensionarilor, cota unica nu poate fi aplicata, caci trebuie ori taxare progresiva, ori regresiva.

In cazul variantei regresive, Guvernul s-ar fi lovit si de o bariera tehnica. Extinderea impozitarii pentru pensiile mai mici de 1.000 de lei ar fi echivalat, ca rezultat, cu o impozitare regresiva: pensiile mici ar fi suferit cele mai mari taieri procentuale. Acum, se platesc cota unica de 16% si contributii pentru asigurarile de sanatate (CASS) de 5,5% doar pentru sumele care depasesc 1.000 de lei, informeaza Romania Libera.

In aceasta situatie se afla un milion de pensionari din totalul de 5,5 milioane. Astfel, daca impozitele s-ar aplica pentru toate pensiile, cele de 1.000 de lei sau mai putin ar scadea cu 21,5%. Pentru pensiile de peste 1.000 de lei, pierderea ar ramane la pragul fix de 215 lei, ceea ce inseamna 14,33% in cazul pensiilor de 1.500 de lei, 10,75% in cazul pensiilor de 2.000 de lei si din ce in ce mai putin pe masura ce nivelul pensiei creste.

Varianta care sa rezolve matematic aceasta problema era impozitarea progresiva aplicata doar pentru pensii, fiind chiar avansat un scenariu de impozitare cu 50% a pensiilor de peste 3.000 de lei. Insa o cota de impozitare aplicata exclusiv pensionarilor ar presupune alte emotii la Curtea Constitutionala si renuntarea partiala la principiul politic al cotei unice de impozitare.

Gandul: Basescu si Boc intretin poporul cu taxa gonflabila. De ce TVA "dat inapoi jos" nu va ieftini mancarea

Declaratia presedintelui privind necesitatea readucerii TVA la nivelul de 19% si impozitarii tuturor pensiilor fie ramane fara o reactie din partea colegilor de cabinet ai premierului, fie este respinsa, ca posibila masura, de colegii de coalitie. Intrebat ce parere are despre declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit careia va cere Guvernului diminuarea TVA, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a evitat sa-si expuna un punctul de vedere pana cand aceasta idee nu va fi discutata la nivel de Cabinet.

"Am auzit si eu declaratia aceasta la televizor, dar urmeaza sa discutam in Guvern. Nu stiu. Dupa declaratia dumnealui nu ne-am intalnit, Guvernul nu s-a reunit ca sa discutam", a spus ministrul. "Cel mai potrivit pentru o astfel de reactie este ministrul Finantelor, pentru ca domnul Vladescu stie cum sta cu veniturile bugetare", a declarat Dumitru, pentru Gandul.

Colegul sau de coalitie, Varujan Pambuccian, liderul minoritatile nationale din Parlament, recunoaste ca masura de majorare a TVA a fost luata "in disperare de cauza", dar si ca exista solutii mai bune decat reducerea ei, dupa cum a cerut presedintele. "Sper sa pot sa fac o propunere cu cap si coada in cateva zile si sa vedem ce rezultate are. Marirea singura a TVA nu este un lucru bun. Deci, asta e un lucru clar. A fost o masura care a fost luata pentru ca trebuia acoperit deficitul de la Fondul de Pensii imediat. Deci, masura asta cu marirea in sine a TVA si punct, nu este o masura buna. Si, repet, am luat-o in disperare de cauza", a declarat el.

Un alt reprezentant al puterii, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine, la randul sau, ca impozitarea pensiilor ar putea fi un subiect serios de discutie la toamna, in interiorul coalitiei de guvernamant, insa cu doua amendamente: impozitarea sa fie progresiva si sa fie aplicata doar pensiilor mari.

"Legea pensiilor este in Parlament si va trebui aprobata pana la sfarsitul anului. Putem discuta si aceasta pro-blema, a impozitarii, dar nu asa, de pe o zi pe alta. Putem vorbi de impozitarea progresiva a pensiilor mari, dar din toamna", a declarat Borbely.

Puterea: Sa traiti bine cu 6 milioane de lei vechi pe luna!

In afara de majorarea TVA, taierea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar este o alta problema, care va fi aplicata incepand cu aceasta luna, astfel ca lefurile diminuate se primesc incepand cu luna august. Chiar daca premierul Boc si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca se va gasi o formula legala de a taia cu 25% si salariile angajatilor din companiile, societatile si autoritatile cu capital de stat, pana la aceasta ora Guvernul a luat nici o masura. De altfel, juristii au avertizat ca taierea salariilor in aceste institutii ar incalca trei legi organice.

Bugetarii sunt speriati de gandul ca incepand de luna viitoare ar putea avea venituri sub 6 milioane de lei vechi. "Angajatii din ministere au statut de functionari publici. Acestia, in general, primesc banii pe data de 12. Noi primim maine (n.r. astazi) fluturasul de salariu pe luna iunie si leafa de nici 10 milioane de lei vechi. Pe 12 august vom primi leafa pe luna iulie. Daca ne taie 25% din salariul brut, dupa care retin si contributiile obligatorii pentru somaj sau sanatate, nu mai primim aproape nimic. O sa ajungem sa lucram pe nimic, adica pe 5,5-6 milioane de lei vechi. Cum dracu' sa traim cu acesti bani?", intreaba angajatii din ministere, scrie Puterea.

Dupa aproape doua saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a Legii privind taierea salariilor cu 25%, companiile, regiile sau autoritatile cu capital majoritar de stat nu au primit nici o instiintare de diminuare a lefurilor. "Nu este nimic stabilit pentru companiile cu capital majoritar de stat. La nivel central, conducerea Metrorex nu a primit nimic oficial", a declarat directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste.

Evenimentul Zilei: Guvernul Boc combate criza cu doua strategii

Pe langa problemele create de cresterea TVA si posibila modificare a cotei unice, jurnalistii de la Evenimentul Zilei evidentiaza cateva din masurile prin care executivul vrea sa reduca saracia pana in 2020: ajutoare garantate de stat, mii de locuinte noi si programe educationale pentru grupurile vulnerabile.

In plina recesiune economica, care a provocat deja reducerea veniturilor populatiei si cresterea preturilor, guvernul - e drept, sub presiunea Uniunii Europene (UE) - a conceput o strategie menita sa reduca numarul celor care traiesc in saracie absoluta, potrivit Evenimentul Zilei.

Ajutoare sociale garantate de stat, aproximativ 15.000 de locuinte noi si programe e ducationale pentru grupurile vulnerabile. Acestea sunt doar cateva din tre masurile incluse in planul antisaracie al executivului, care nu a luat insa in calcul rapoartele recente ale Bancii Mondiale si Unicef. Acestea au aratat ca tara noastra se va confrunta, oricum, cu o crestere a ratei saraciei pe fondul crizei economice, in special in randul categoriilor vulnerabile, cum sunt copiii sau somerii.

Si din acest motiv, specialistii se tem ca aceasta strategie sa nu impartaseasca destinul pe care l-a avut o initiativa similara, gan dita de guvernul Nastase, in 2002, tot la cererea UE: sa ramana doar pe hartie.

Scenariul realist de la care pleaca strategia executivului vizeaza reducerea cu 690.000 a numarului de saraci pana in 2020, cand Romania ar trebui sa ajunga la o rata a saraciei de 15,5%, cu aproape 3% mai mica decat in prezent. Ca atare, documentul cuprinde un plan de masuri pe care specialistii il vad mai degraba optimist decat realist.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Basescu TVA, #Boc TVA, #crestere TVA , #guvern