Presa de azi: Codul Civil, ciocu mic si cenzura presei

Sambata, 14 Martie 2009, ora 10:20
3801 citiri
Presa de azi: Codul Civil, ciocu mic si cenzura presei
Foto: Adevarul

Guvernul Romaniei a adoptat saptamana aceasta noul Cod civil si l-a trimis la Parlament pentru adoptare. Elaborat de Ministerul Justitiei, codul ascunde, in capitolul "apara-rea drepturilor nepatrimo-nia-le", instrumente de cen-zura si hartuire a jurnalistilor.

Exis-ta prevederi exagerate, care nu se regasesc in legis-latia niciunui stat european. Potrivit noilor prevederi, jurnalistii vor avea un singur drept - acela de a se prezenta la tribunal sa se justifice in procese judecate in regim de urgenta, scrie Ziua in editia de sambata.

Bunurile si mijloacele institutiilor de presa vor putea fi puse sub sechestru, confiscate ori distruse, daca instanta va constata ca ele au ajutat la publicarea unui material de presa care a produs prejudicii.

Predoiu i-a cerut conferentiarului Marian Nicolae, aflat in dreapta sa, sa explice de unde s-a inspirat la elaborarea acestor prevederi. Marian Nicolae a explicat ca a copiat din legislatia provinciei Quebec si a Elvetiei.

Aceste state nu sunt insa membre ale Uniunii Europene, iar legislatia UE si jurisprudenta CEDO de la Strasbourg, il apara pe jurnalistul care a actionat cu buna-credinta.

In articolele 263 - 274 din noul Cod civil, care reglementeaza activitatea de presa, nu se regaseste elementul de buna-credinta. Jurnalistii pot fi condamnati daca publica informatii gresite, legea facand vorbire de "fapte inexacte" si "fapte neadevarate", fara sa distinga intre o informatie preluata cu buna-credinta de jurnalist dintr-o sursa oficiala sau o informatie falsa publicata cu rea-credinta.

Asta inseamna ca jurnalistii vor fi obligati sa demonstreze adevarul absolut - ceea ce constituie o aberatie si intra in conflict cu jurisprudenta CEDO.

Jurnalistii vor putea fi hartuiti in presa, prin proceduri de urgenta. In cazul in care o persoana va cere "drept la replica" sau "drept la rectificare", institutiile de presa au obligatia sa raspunda in doua zile petentilor ca vor publica replicile, "dar numai tarziu de trei zile de la data aprobarii".

In caz de refuz, petentii pot cere instantei obligarea la publicarea replicii si luarea unor "masuri de aparare". Procesul va fi judecat potrivit prevederilor referitoare la ordonanta prezidentiala - in regim de urgenta ("de indata"), si in sedinte nepublice. Cine nu va respecta ordonanta preziden-tiala va raspunde penal pentru infractiunea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti.

"Masurile de aparare" sunt date la discretia instantei, putand fi: interzicerea publicarii articolelor; "sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile"; obligarea autorului la plata de bani catre o asociatie de binefacere; obligarea la publicarea hotararii de condamnare.

Surprinde ca indiferent de publicarea replicii/rectificarii si masurile dispuse prin ordonanta prezidentiala, jurnalistii vor putea fi judecati in continuare pe dreptul civil, pentru repararea in bani a prejudiciului produs reclamantilor.

Cat priveste replica, in noul cod se prevede ca ea trebuie publicata integral "fara sa fie alterata, truchiata ori modificata". Nu se prevede nici un instrument de reparare a prejudiciului produs jurnalistilor, in caz de procese intentate nejustificat sau in cazurile in care activitatea le va interzisa vremelnic, prin ordonanta prezidentiala, dar ulterior, dupa judecarea procesului propriu-zis, se va dovedi ca nu au produs prejudiciu, iar masura provizorie a fost gresita.

Jurnalistii prezenti au reprosat ministrului Justitiei ca asemenea prevederi ingradesc libertatea de exprimare si vor pune presa "cu botul pe labe".

Catalin Predoiu s-a aratat sensibilizat de protestele jurnalistilor si a promis ca va analiza daca sunt oportune prevederi atat de severe. Ministrul a promis ca in zilele imediat urmatoare va organiza intalniri de clarificare intre presa si membrii comisiei de elaborare a codului, care au introdus aceste prevederi. Predoiu a dat asigurari ca la nevoie nu va ezita sa mearga la Parlament pentru a cere sa se renunte la prevederile care vor considerate inoportune.

Adevarul subliniaza ca specialistii care au participat la elaborarea codurilor sunt de parere ca prostitutia, adulterul si incestul tin, mai degraba, de morala.

Astfel ca, o femeie traficata in scopuri sexuale nu va avea niciodata curajul sa reclame drama prin care trece, atat timp cat stie ca va avea eticheta de "infractoare".

"Ce diferenta este intre fata de pe centura, care in schimbul favorurilor sexuale primeste o suma oarecare, si 'doamna' care pentru prestatii de aceeasi natura primeste o garsoniera, o masina sau o slujba bine platita? Doar una de marketing.

Si de ce nu am include aici si cocotele masculine, pentru ca sunt si destui gigolo in aceeasi situatie. De la soferul femeii de afaceri la partenerul femeii de afaceri, poate fi uneori doar un pat distanta", a explicat necesitatea dezincriminarii prostitutiei, profesorul universitar doctorul Valerian Cioclei.

"Noul text nu mai incrimineaza relatia incestuoasa intre doua persoane majore care au consimtit in mod liber la aceasta relatie. Din punctul de vedere al Comisiei, aceasta relatie incestuoasa intre persoanele majore este o chestiune care tine mai mult de o patologie sociala, eventual de o patologie medicala.

Sunt lucruri care ne intristeaza, sunt lucruri imorale, dar nu orice e imoral trebuie sa fie penal, pentru ca noi avem convingerea ca pe aceste persoane nu le putem in niciun fel ajuta dandu-le sanctiuni", a spus profesorul universitar Valerian Cioclei.

Acesta a precizat insa ca raman sever incriminate atat violul incestuos, cat si actul sexual cu un minor care are caracter incestuos. "Nu rezolvam nimic din punct de vedere penal. Sunt niste oameni batuti de soarta, sa-i mai batem si cu biciul penal? Nu!", a conchis Cioclei. Tot la capitolul noutati, se prevede in mod expres nesanctionarea femeii insarcinate care isi provoaca singura avortul.

Ca un element de noutate, trebuie mentionat ca determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea infractiunii prevazuta de articolul 340 din Codul Penal ( conducerea vehiculului sub influenta alcoolului sau altor substante - n.r.) se face la momentul prelevarii probelor biologice, fara posibilitatea unei recalculari ulterioare. Aceasta prevedere elimina practic un tertip folosit de multi soferi care au comis accidente grave in stare de ebrietate.

In cele mai multe cazuri, efectuarea analizei de sange pentru stabilirea alcoolemiei se produce la un interval de aproximativ o ora dupa producerea accidentului. Recalcularea alcoolemiei are drept scop stabilirea concentratiei de alcool in momentul comiterii faptei. Aceasta poate fi mai mica decat cea stabilita initial. De multe ori, formulele de recalculare aplicate de medici duc la o concentratie de sub 0,8 grame la mie alcool in sange, astfel incat fapta nu mai e de natura penala, ci doar contraventie.

O serie de controverse a ridicat insa articolul 100, din Codul de Procedura Penala, prin care, specialistii apreciaza ca este admisa folosirea probelor obtinute ilegal - prin ascultari ilegale si prin tortura - in situatii exceptionale.

"In mod exceptional, probele obtinute in mod nelegal pot fi folosite atunci cand, prin aceasta, nu este incalcat caracterul echitabil al procesului penal", se arata in noul Cod de Procedura Penala.

In plus, unele voci au reclamat faptul ca noile legi penale ar putea duce la "omorarea" dosarelor de coruptie. Un argument in acest sens ar fi dezincriminarea infractiunii care prevede primirea de foloase necuvenite. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat, ieri, la prezentarea proiectelor de coduri civile si penale si cele de procedura, ca fapta de primire de foloase necuvenite nu a fost dezincriminata in noul Cod Penal, ci a fost asimilata infractiunii de luare de mita.

"Logodnicul care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate", se arata in noul cod. Si in cazul sotului parasit, care sufera un prejudiciu din desfacerea casatoriei, acesta poate cere despagubiri in instanta de la fostul partener.

Noul Cod Civil a fost criticat si de Asociatia ACCEPT, organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile minoritatilor sexuale. Reprezentantii organizatiei considera ca acesta nu raspunde realitatilor sociale moderne in ceea ce priveste definirea familiei.

Organizatia sustine ca se perpetueaza vidul legislativ privind concubinajul, in cazul cuplurilor tinere, dar si in cazul celor de acelasi sex, pentru care nu exista optiunea legalizarii relatiei lor.

Proiectele celor patru coduri din justitie vor intra de luni in dezbaterea Parlamentului dupa ce au fost aprobate de Guvern. Pentru a adopta codurile pana pe 25 mai, Guvernul se gandeste sa-si asume raspunderea pe acest pachet legislativ.

Noul Cod civil instituie imbogatirea prin divort, titreaza Cotidianul, precizand ca noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania: pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

Proiectul noului Cod civil trimis in dezbaterea Parlamentului prevede institutii juridice in premiera pentru Romania. Una dintre aceste prevederi, prezentata vineri de profesorul Marian Nicolae, unul dintre autorii proiectului, stipuleaza obligatia sotului care a pierdut procesul de divort la acordarea unei "prestatii compensatorii" in favoarea celuilalt.

Aceasta este un fel de pensie alimentara care se acorda chiar daca sotul sau sotia care o primeste nu are copii minori in intretinere si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat.

"Am considerat fireasca instituirea obligatiei pentru sotul care a divortat din vina sa de a sustine in favoarea celuilalt sot un nivel de trai cat mai apropiat de cel din timpul casatoriei", a explicat profesorul Nicolae.

Actualul Cod al familiei prevede ca pensia alimentara se acorda doar pentru intretinerea copiilor minori, nu si in cazul cuplurilor care divorteaza, dar nu au copii.

Un alt element de noutate absoluta a noului Cod civil o constituie introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc "conventii matrimoniale".

Aceste acorduri civile stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. Marian Nicolae a exemplificat ca cei doi soti pot cadea de acord ca doar unul dintre ei sa primeasca in caz de divort imobilele dobandite pe parcursul casatoriei sau ce procent din acestea sa-i fie acordat fiecaruia.

Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar. In lipsa acestei "conventii matrimoniale" se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.

Codul civil va mai institui si logodna, definita ca promisiune scrisa de casatorie. Ruperea abuziva a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat. Modelul introducerii logodnei in Codul civil este italian si romanesc, a afirmat vineri profesorul Nicolae. Juristul a explicat ca "noutatile" descrise mai sus s-au regasit si in Codul civil promovat in 1940 de regele Carol al II-lea, act care a fost suspendat de Ion Antonescu, suspendare mentinuta si de regimurile ulterioare.

"In mod ciudat, Codul civil romanesc de la 1940 si cel italian adoptat in 1942, in timpul regimului Mussolini, au fost la vremea respectiva cele mai moderne din Europa", a explicat Nicolae.

Din Gardianul aflam ca Predoiu, atacat de ziaristi din cauza noului Cod civil. Catalin Predoiu, ministrul justitiei, a sustinut vineri o conferinta de presa dedicata explicarii schimbarilor aduse prin noile variante ale codurilor juridice. Jurnalistii prezenti la conferinta i-au reprosat acestuia faptul ca prevederile noului Cod civil, mai exact articolele 263-274, ingradesc drepturile presei, catalogandu-le ca inutile, din moment ce exista deja o lege a audiovizualului.

In replica, ministrul justitiei a precizat ca nu s-a urmarit afectarea presei, ci reglementarea "unei relatii mature intrepresa si subiectul de presa".

Catalin Predoiu a adaugat ca noile texte vor ajuta la formarea unei prese mai performante si profesioniste, cum este presa straina. Aceste precizari i-au indignat pe jurnalisti, care au tinut sa sublinieze faptul ca sunt mult mai profesionisti decat cei din strainatate. "Ati cautat ce este mai rau intr-o legislatie", a replicat un jurnalist, dupa ce profesorul Marian Nicolae, unul dintre membrii Comisiei de elaborare a codurilor, a declarat ca unele prevederi sunt inspirate din Codul civil elvetian.

Ministrul Catalin Predoiu a sustinut ca nu este pentru restrangerea dreptului la libera exprimare si informare si ca, oricum, actualul cadru legal prevede actionarea injudecata pentru incalcarea dreptului la viata privata sau la imagine. De asemenea, ministrul a precizat ca noile prevederi ofera mai multa siguranta presei.

Jurnalistii au sustinut ca, asa cum ministrii, parlamentarii, avocatii se bucura de legi care-i protejeaza, ar trebui sa existe reglementari in acest sens si pentru mass-media.

"Vom fi pusi cu botul pe labe", a spus un jurnalist, sustinand ca presa este prea expusa prin prevederile noului Cod civil. Jurnalistii au mai sustinut ca, potrivit noilor prevederi, pot ajunge foarte repede in instanta. "Nu ne-am propus sa facem o lege a presei", a replicat ministrul, "dar, daca doriti, o vom face".

Catalin Predoiu a invitat jurnalistii prezenta sa faca amendamente, daca doresc, la noile coduri, pentru a le trimite in Parlament. "Sigur vom avea discutii acolo, dupa ce am vazut azi", a spus ministrul. Jurnalistii considera insa ca este tarziu, dat fiind ca noul Cod civil a fost adoptat deja de Guvern.

Noul Cod civil prevede dreptul la repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial ca urmare a unor informatii gresite aparute in presa audiovizuala, a anuntat ministrul justitiei, Catalin Predoiu, la inceputul sedintei de Guvern din 11 martie, in care a fost adoptat codul.

"In cartea I, referitoare la persoana, sunt introduse o serie de dispozitii legate de protectia drepturilor fundamentale, printre care si dreptul la imagine, la libertatea presei si la repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial ca urmare a unor informatii gresite aparute in presa audiovizuala, inclusiv dreptul la replica.

Aceste drepturi au fost introduse ca urmare a unor conventii internationale", a anuntat ministrul justitiei. Predoiu a explicat ca actualul Cod civil, care este din 1865, nu se mai aplica decat in proportie de 20-25% de foarte multi ani.

El a spus ca proiectele privind inlocuirea actualelor reglementari au tot existat si inainte de 1989, dar specialistii in Drept din acea perioada au tergiversat adoptarea unui nou proiect de Cod civil "in mod deliberat", pentru ca ar fi fost influentat de bazele Dreptului civil sovietic.

"Marii nostri profesori din perioada 1945 - 1990 au considerat ca este mult mai bine sa ramanem cu codul de la 1865, care era mai aproape de realitatile noastre sociale. Aceasta este explicatia pentru care acest cod nu a fost adoptat inainte de 1989", a spus ministrul.

Catalin Predoiu a negat, vineri, ca prostitutia ar fi legalizata prin noul Cod penal, cu precizarea ca legalizarea ar presupune o lege, iar noul cod si-a propus sa combata prostitutia prin sanctionarea proxenetismului si traficului de persoane. Unul dintre membrii Comisiei de elaborare a Codului penal, profesorul Valerian Cioclei, a explicat temeiurile pentru care prostitutia nu mai este sanctionata printr-o reglementare distincta.

El a precizat ca, in conditiile actualelor prevederi ale Codului penal, in penitenciarele din Romania, in anul 2008, existau 15 femei condamnate pentru prostitutie. "Decat o lege ipocrita, care nu se aplica sau se aplica discretionar, mai bine sa n-avem aceasta incriminare", a sustinut profesorul Cioclei, referindu-se la prostitutie. El a explicat ca, in situatia incriminarii prostitutiei, femeile care practica aceasta meserie nu vor avea niciodata curajul sa ceara ajutor.

"Dezincriminare nu inseamna legalizare", a subliniat Valentin Cioclei, precizand ca, din moment ce prostitutia este considerata o relatie imorala, ar trebui sanctionati si clientii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Predoiu Cod Civi, #Predoiu cenzura ciocu, #Cod penla civil , #guvern