Presa de azi: Concedieri la Guvern. Ministrii pregatesc lista neagra

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 07:53
4115 citiri
Presa de azi: Concedieri la Guvern. Ministrii pregatesc lista neagra
Foto: gov.ro

Reducerea semnificativa a numarului de secretari de stat este cel mai spectaculos subiect al presei centrale de vineri. O scadere va surveni si in randul parlamentarilor PD-L, dar in 2012, anunta Puterea. In schimb, Evenimentul Zilei prezinta punctele tari si punctele slabe ale consolidarii creditului, o solutie pentru romanii care au datorii la banci.

Adevarul: Concedieri la Guvern - ministrii pregatesc lista neagra

Ministrii Cabinetului Boc pregatesc lista neagra a secretarilor de stat care vor fi dati afara, in termen de sapte zile. Ministrul Internelor, Vasile Blaga, este singurul care a anuntat deja pe cine va trimite acasa. Alti oficiali guvernamentali invoca nevoia unor negocieri in Coalitie.

Premierul Emil Boc a dat ministrilor un termen de o saptamana pentru reducerea numarului de secretari de stat, astfel incat fiecare minister sa ramana cu cate doua posturi. Decizia anuntata de premier miercuri seara starneste insa si probleme la nivelul Coalitiei, in conditiile in care posturile de secretari de stat sunt negociate politic, anunta Adevarul.

Singurul care a aplicat deja ordinul lui Boc a fost Blaga, care a si anuntat numele celor care vor ramane: Mihai Capra, Gheorghe Emacu si Dan-Valentin Fatuloiu. "Oameni cu care am lucrat foarte bine si la care tin foarte mult" a fost criteriul de care Blaga a tinut cont in aplicarea deciziei anuntate de premier.

Potrivit unor surse politice insa, ministrii vor incerca sa le gaseasca secretarilor de stat pusi pe liber alte posturi in noile organigrame pentru a nu starni mania clientelei politice. De altfel, pentru reducerea numarului de secretari de stat, alti ministri fac evaluari si asteapta discutiile de luni din Coalitie si din Biroul Permanent National al PD-L.

"Nu am decis nimic inca, nu am stabilit criteriile, astept discutiile din coalitie", a declarat unul dintre ministri. Si unii democrat-liberali asteapta de la ministri explicatii in privinta disponibilizarilor. "Numele secretarilor de stat au fost discutate la numire, normal ar fi sa fie dezbatute si la destituire", a sustinut unul dintre liderii PD-L.

Ministerul Apararii nu este afectat de decizia Guvernului, intrucat se incadreaza in plafonul stabilit de secretari de stat.

Guvernul a decis in sedinta de miercuri seara reducerea numarului de secretari de stat. In cadrul ministerelor sunt in prezent 57 de posturi de secretari de stat, dintre care 7 posturi vacante. In urma restructurarii vor mai ramane doar 32 de secretari de stat.

Puterea: 120 de parlamentari PD-L vor ramane someri din 2012

Nu doar secretarii de stat trebuie sa isi caute de munca si doua treimi din parlamentarii PD-L vor ramane fara scaun din 2012, daca vor vota pentru revizuirea Constitutiei. Trecerea de la Parlamentul bicameral la cel unicameral poate reduce numarul alesilor PD-L de la 178, cati sunt in prezent, la 60. Speriati de scaderea dramatica din sondaje, democrat-liberalii au incetinit procesul de revizuire a legii fundamentale.

Noua strategie presupune impingerea discutiilor in Comisia de revizuire pana spre data viitoarelor alegeri, cand subiectul poate fi speculat in campania electorala, sustine Puterea.

Timp de doua luni, februarie si martie, pe de o parte premierul Emil Boc, pe de alta parte liderii parlamentarilor PD-L, in frunte cu Roberta Anastase, aduceau zilnic acuzatii Opozitiei pentru faptul ca trag de timp si blocheaza declansarea procedurilor pentru revizuirea Constitutiei.

In luna martie, Guvernul a si trimis la Parlament un proiect de modificare a legii fundamentale. Atat premierul, cat si ceilalti lideri PD-L propuneau ca revizuirea Constitutiei sa fie finalizata in Parlament pana in octombrie-noiembrie, dupa care sa se programeze referendumul national de aprobare.

Opozitia in nenumarate randuri a avertizat ca un astfel de calendar este imposibil si ca este necesara o ampla revizuire a Constitutiei, procedura care necesita cel putin un an. Toate afirmatiile celor din PSD si PNL erau insa urgent atacate de PD-L.

"PD-L nu a renuntat la revizuirea Constitutiei. Au existat insa alte prioritati. Am avut legea ANI, am avut codurile juridice si altele. Cum se degajeaza agenda, vom reveni la revizuire", a declarat deputatul PD-L Daniel Buda pentru "Puterea".

Surse din PD-L ne-au spus ca principalul motiv pentru care partidul nu mai repune pe tapet problema revizuirii Constitutiei il constituie teama de a nu inregistra - in situatia (totusi putin probabila) in care s-ar ajunge la un parlament unicameral - un scor electoral catastrofal la alegerile din 2012.

Daca numarul parlamentarilor va fi redus la 300, iar PD-L va obtine 20% din voturi, doar 60 de reprezentanti vor mai ajunge in forul legislativ, fata de cei 178 cati sunt in prezent.

Jurnalul National: Programul Basescu, pachet de masuri gresite

In timp ce PD-L isi face calcule politice, sa nu uitam totusi ca iulie 2010 va ramane in istoria recenta drept luna saraciei: cresterea TVA cu cinci puncte procentuale a dus deja la explozia preturilor, iar taierea salariilor bugetarilor cu 25% contribuie si ea la scaderea puterii de cumparare a romanilor.

Cresterea TVA la 24% a fost aprobata in regim de urgenta de Guvern dupa ce Curtea Constitutionala a respins taierea pensiilor cu 15%. Masura ii loveste in mod egal pe toti romanii, fie ca sunt bugetari, pensionari, angajati in mediul privat sau intreprinzatori, scrie Jurnalul National.

Initial, FMI propusese TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea cheltuielilor salariale cu 20%, dar Guvernul Boc-Basescu a "negociat" si a incercat sa arunce povara saraciei pe umerii batranilor prin reducerea otova a pensiilor.

Si salariile bugetarilor au fost ajustate cu 25% in loc de 20%. A fost mentinuta insa cota unica de impozitare, dar firmele au fost aspru penalizate prin introducerea impozitului minim si, in cele din urma, prin majorarea TVA.

Toate masurile alternative propuse de mediul de afaceri si Opozitie au fost ignorate cu buna stiinta. Nici macar ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, nu a fost ascultat cand a cerut in Guvern eliminarea cotei unice.

Impozitarea progresiva a veniturilor si reducerea impozitului pe profit ar fi permis relansarea economiei, fara sa mai fie nevoie de cresterea TVA sau de taierea salariilor cu 25%.

Premierul Boc s-a opus, pentru ca masura fusese propusa de Opozitie, si a majorat TVA. Dupa ce s-a pornit tavalugul scumpirilor, presedintele Basescu a iesit si a explicat public ca nu este de acord cu majorarea TVA. De parca pana atunci nu i-ar fi cerut nimeni parerea.

Gandul: Elena Udrea a impartit sinistratilor din Saucesti ciocolata si pantofi negri cu toc

In durerea provocata de saracie si inundatii, sinistratii au primit joi seara de la Elena Udrea ciocolata si pantofi negri cu toc. Aflat alaturi de Udrea, Mihai Banu, deputat PD-L de Bacau, a spus despre pantofi ca sunt "numai buni pentru bal".

Ministrul Dezvoltarii si Turismului a ajuns la Saucesti in jurul orei 19.00. A venit cu mai multe sacose pline cu ciocolata, spunand ca a golit o benzinarie, potrivit Gandul.

Copiilor care i-au iesit in cale, ministrul Udrea le-a dat ciocolata. Femeilor din comuna le-a impartit dintr-un camion pantofi negri cu toc, eleganti. "Avem si pantofi frumosi", a spus Udrea.

Una dintre femeile care a primit pantofii a spus ca nu are cum sa ii foloseasca si ca ar vrea sa ii dea inapoi daca Udrea ii va primi. In cele din urma, femeia s-a razgandit si a spus ca va da pantofii unei nepoate.

Aceasta este a doua oara cand Elena Udrea merge la Saucesti.

Locuitorii a patru sate apartinand comunei Saucesti au fost evacuati, in 1 iulie, dupa ce apele revarsate ale Siretului au inundat localitatea si au distrus sau avariat zeci de locuinte.

Evenimentul Zilei: Viata la -25%: Consolidarea creditului, plusuri si minusuri

IN alte zone din tara, chiar daca nu sunt inundatii, exista alte probleme, ca de exemplu - rambursarea unui credit cu 25% taiat din salariu. Fiecare salvare pe care v-o ofera banca va poate pune in reale dificultati pe termen lung, daca nu gestionati cum trebuie bugetul familiei, mai ales cand tentatia de a cheltui este mare.

Dupa ce s-au supraindatorat, implicandu-se in trei sau patru imprumuturi plus carti de credit, multe persoane s-au vazut in postura nu a nu mai putea plati toate datoriile pe care le acumuleaza lunar.

De cateva luni a aparut si o solutie, dar care are si ea puncte slabe. "Consolidarea creditului" reuneste toate datoriile sub una singura, dar pe un termen mult mai lung. Partea proasta la acest credit este ca debitorul va trebui sa-si puna drept garantie casa pentru a-l putea accesa. In general, ratele scad cu pana la 50% si creste perioada de creditare asemeni unui credit imobiliar, noteaza Evenimentul Zilei.

Oficialii Kiwi Finance ne-au oferit doua cazuri in care familii de romani au apelat la un astfel de produs. In primul, familia Petrescu avea venituri individuale de 2.400 si 5.200 de lei. Cum salariile cumulate ale sotilor dau o suma destul de buna s-au gandit ca pot apela la banci pentru a obtine cateva credite. Si asa au si facut.

Din toate creditele facute au ajuns sa aiba rate totale de 2.145 lei plus inca 2.100 de lei rate la doua overdrafturi cu limita totala de 48.400 lei. Solutia a stat intr-un alt credit de nevoi personale cu ipoteca cu refinantarea datoriilor. Asa au ajuns sa aiba un singur credit de 64.125 euro expus pe 20 de ani, cu o rata lunara de 520 de euro (2.180 lei). Reducerea ratei a fost de aproape 50%.

In al doilea caz, familia Enache are veniturile mai aproape de adevarul romanesc, 3.800 lei. Cu ajutorul acestor salarii cumulate au reusit sa obtina trei credite de nevoi personale cu rate cumulate de 1.172 lei plus alte carduri de credit cu limite cumulate de 15.920 de lei.

Ratele familiei Enache ajungeau lunar la 2.286 lei. Dupa ce au refinantat datoriile, au obtinut un credit de 40.000 euro, pe 16 ani, rata fiind de 363 euro (echivalentul a 1.517 lei). Reducerea ratei a fost de 34%.

O alta parte proasta a acestor rate in euro este ca sunt legate la indicele Euribor la 3 sau 6 luni, care acum incepe sa creasca incet, incet, dupa ce anul trecut a ajuns la minimul sau istoric.

La ratele de mai sus, un Euribor care creste cu doua puncte procentuale poate ridica valoarea unei rate chiar si cu 100 de euro, in functie de cuantumul acesteia.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#concedieri secretari de stat, #alegeri 2012, #consolidare credit , #guvern