Pretul benzinei, oglinda Romaniei disfunctionale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 11:30
5576 citiri
Pretul benzinei, oglinda Romaniei disfunctionale (Opinii)

Povestea e simpla, dar halucinanta. Vreme de un an de zile companiile care vand combustibil in Romania au sporit constant si concomitent preturile, indiferent de pretul international al petrolului si de evolutia cursului de schimb. In total, majorarea a atins 20%.

Vreme de un an de zile aceste scumpiri succesive nu au atras nicio reactie. Nici din partea soferilor care au continuat sa alimenteze la pompa, strangand din dinti, si nici din aceea a autoritatilor. Consiliul Concurentei ancheteaza, zice-se, de ani de zile suspicuni de practici monopoliste ale acestor companii insa nu ajunge la nicio concluzie. Si nici nu are cum ajunge, cat timp dovedirea unei astfel de fapte presupune gasirea unui act scris prin care companiile sa se inteleaga sa sunteze piata. Ceea ce, evident, inspectorii nu au cum sa gaseasca decat daca cumva sefii acestor companii si-au pierdut mintile.

Scumpirea de la inceputul anului a avut insa un efect neasteptat. Cateva sute de tineri au declansat un protest inedit (si cam inept, as zice) la pompe, dar aratand ca, intr-un fel inteleg, de unde poate veni, in cele din urma, adevarata presiune pe pret si benzinari. Cum protestul a fost amplu mediatizat, iar problema este foarte delicata, premierul a dispus controale fiscale la sange in companiile petroliere.

Si nici n-a rostit bine aceste vorbe, ca dinspre fisc au venit si primele constatari: companiile petroliere nu au avut cheltuieli mai mari anul trecut, asa ca majorarile de pret s-au dus direct in profit. Cu toate acestea, taxele platite statului nu au fost mai mari. Problema! S-a vorbit despre expatriere de profit, despre paradisuri fiscale, adica despre suspiciuni foarte grele la care ANAF lucreaza. Ce-o iesi, om vedea. Dar ceea ce vedem deja este o suma de aberatii.

In primul rand, vedem ca dupa mai bine de 20 de ani de capitalism, cat de primitiv e el, oamenii tot nu inteleg ca guvernul nu face preturile, singura sa influenta tinand de taxele incluse in acest pret. Pretul il face piata. Ce insemana piata? Intr-un fel, fiecare dintre noi. Benzinarii vor scumpi atata vreme cat piata va suporta, adica atat timp cat oamenii vor cumpara combustibil in cantitati care sa le asigure profituri mamut.

Si romanii cumpara in draci benzina si motorina. La noi, mersul cu mijloacele de transport in comun este socotit injositor, mersul pe bicicleta sau scuter e, intr-adevar, riscant, iar mersul cu masina este un sport national. Mergem cu masina si pana la coltul strazii, dupa tigari, pentru ca ne e lene, ca sa ne vada vecinii ca avem masina, ce masina si ne permitem sa mergem cu ea.

In Romania intalnim oameni care locuiesc in conditii precare si mananca paine cu ceapa, dar au masini scumpe cu care se plimba cu si, mai ales, fara rost. Amintiti-va doar ce boom a cunoscut piata auto inainte de declansarea crizei. Uitati-va la aglomeratia de pe strazi si nu numai la orele de varf. Nu veti asa ceva in multe capitale europene. Daca macar jumatate dintre acesti oameni ar fi ales un mijloc de transport in comun, care le trece pe sub nas, cosumul de combustibil ar fi scazut substantial si scaderea ar fi fost un factor de presiune pe pret. Dar nimeni nu-i fraier sa vanda ieftin cand poate vinde la fel de bine scump. Tot mai scump.

Si Guvernul a actionat absolut aberant. Un an de zile a privit pasiv jocul petrolistilor, in vreme ce Consiliul Concurentei cauta de zor o intelegere scrisa care nu exista. Emil Boc s-a trezit din somn abia dupa declansarea protestelor la benzinarii, sesizand, de buna seama, potentialul electoral exploziv al temei, a pornit la atac cu aspre controale, ba chiar are si niste concluzii preliminare.

Daca, intr-adevar, companiile petroliere au suntat bugetul, cum de un an de zile au fost lasate sa o faca nestingherite? De ce a fost nevoie ca niste tineri rebeli sa blochez cateva benzinarii, pentru ca organele statului sa descopere ce ilegalitati comit companiile din domeniu. Ori au stiut si au tacut contra unor avantaje uriase cu miros de coruptie, ori n-au stiu, au dormit in front si sunt incompetente.

Iar daca eludarea bugetului este o inventie doar pentru a arata ca statul lucreaza, ea este o practica cu totul nefireasca intr-o economie de piata si suna a incercare de intimidare. Cum o dam, tot prost iese. Una peste alta, inainte de a visa la mercuriale, ar trebui sa ne amintim, guvernati si guvernanti, ca traim intr-o economie de piata si sa actionam ca atare.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#benzina pret Guvern, #analiza pret benzina, #carburanti pret Guvern , #guvern