Proiectul de tara al lui Klaus Iohannis a cazut. Hai sa tratam cauzele si nu efectele!

Autor: Diana Tusa - deputat
Joi, 11 August 2016, ora 12:33
6558 citiri

Sporul natural din iunie 2016 a fost negativ, de 5.582 de persoane, a avertizat miercuri, pentru a nu stiu cata oara, Institutul National de Statistica.

Atentionarea INS vine la doar o zi de la aparitia unei alte informatii la fel de grave: "Este primul an de dupa 1990 cand coboram sub pragul de 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat. Am avut ani in care am avut peste 200.000 de absolveti" este declaratia presedintelui Consiliului National al Rectorilor, prof. dr. Sorin Campeanu.

Cele doua informatii aparute in spatiul public ar fi trebuit sa dea fiori reci oricarui om politic responsabil, aflat intr-o functie de decizie. Nu am vazut insa reactii publice legate de cele doua subicte. Poate doar declaratia presedintelui Iohannis conform careia "avem nevoie de o reforma la nivelul invatamantului universitar" (sic!). Doar atat insa!

Sunt convinsa ca v-ati saturat de atatea reforme! Adevarul e ca imbatranim, iar calitatea vietii noastre scade de la an la an, tot asteptand rezultatele reformelor din ultimii 26 de ani. Strategii pompoase, vorbe peste vorbe, dar... nimic concret! Apropo, ati mai auzit ceva de proiectul de tara lansat la inceputul verii?... Nici eu!

O fi atat de greu sa stabilesti trei obiective si timp de 10 ani sa te tii de ele, indiferent de culoarea politica a Guvernului, de cine este presedinte sau din ce partid face parte primarul X si presedintele Consiliului Judetean Y?

O fi atat de greu sa incepi de la cauze si sa nu mai tratezi tot timpul efectele? O fi atat de greu sa lasam populismul deoparte (vezi dublarea alocatiilor) si sa stimulam in mod real si efectiv natalitatea?

O fi atat de greu sa implementam programe nationale, sociale, medicale si economice, menite sa ajute in mod concret familiile de tineri, si nu doar sa bifam programe extrem de costisitoare, dar total ineficiente din punct de vedere social, medical sau economic?

O fi atat de greu sa folosim cifrele date de INS si sa previzionam necesarul de crese, gradinite, scoli, programe educationale si specializari astfel incat ele sa vina in intampinarea evolutiei societatii romanesti, si nu doar ca reactie la aceasta evolutie?

Raspunsul, realist vorbind, este simplu. Se pare ca da, este foarte greu!

E mai usor "sa dai 100 de lei la alocatie" pentru ca vin alegerile, in loc sa construiesti 1.000 de crese si gradinite, acolo unde sunt necesare, pentru a ajuta mamele sa se reintegreze pe piata muncii.

Da, e mai usor ca la fiecare adoptare de buget sau rectificare bugetara sa maresti sumele pentru asistenta sociala in loc sa stimulezi fiscal familiile cu mai multi copii, sau sa permiti deducerea costurilor legate de tratamentele pentru fertilizarea in vitro in cazul familiilor care isi doresc, dar nu pot avea copii, sau a celor legate de educatia copiilor, inclusiv din domeniul privat.

E mai usor ca la fiecare rectificare bugetara sa anunti rituos ca "s-au dat bani la Sanatate" in loc sa implementezi cateva masuri simple, fara prea multi bani, dar cu efecte pe termen lung: educatie scolara in domeniul preventiei, deschiderea curtii scolilor pentru elevi si in afara programului si educarea lor in sensul petrecerii timpului liber afara si nu in fata calculatorului, cabinetele medicale scolare, centre medicale comunitare pentru tratamentul ambulatoriu in locul ingroparii sacilor de bani in renovarea spitalelor sau a mult promiselor spitale noi etc. etc.

Iar lista poate continua...pentru ca nu "ceea ce trebuie sa facem" ne lipseste, ci persoanele capabile sa faca aceste lucruri... responsabile, realiste, consecvente. Adica exact ceea ce lipseste actualei clasei politice!

Diana Tusa - politician si avocat roman, deputat in Parlamentul Romaniei din 2008, fost Director General al Cancelariei Presedintelui Camerei Deputatilor (2006-2008), membru al Partidului National Liberal din 1998.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alocatii copii, #bani gradinite scoli, #rectificare bugetara bani scoli , #guvern