Ziare.com

Recalcularea pensiilor - o lege fara mari sanse

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:28

   

Recalcularea pensiilor - o lege fara mari sanse
Nu exista lege perfecta, iar proiectul privind reglementarea pensiilor, adoptat de Guvern, nu face exceptie. Dar daca ea va intra in vigoare, ceea ce e insa putin probabil, va avea marele merit de a face ordine intr-o jungla si de a pune capat unor abuzuri de proportii pe bani publici.

Pentru ca, numai anul trecut, bugetul asigurarilor sociale a luat de la bugetul statului peste un miliard de euro.

In primul rand, potrivit viitoarei legi, ar trebui sa dispara pensiile speciale, calculate dupa criterii speciale, prin raportare la venitul din ultima sau ultimele luni. La presiunea presei si a societatii civile, Guvernul a eliminat exceptiile de la recalcularea unor astfel de pensii deja aflate in plata.

Sigur, putem discuta daca recalcularea, prin raportarea la contributii teoretice, care n-au existat, in fapt, niciodata, este cea mai buna solutie. Dar nu cred ca ai cum sa rezolvi o problema atat de veche altfel decat printr-un compromis.

O alta controversa priveste eliminarea din zona speciala a pensiilor militare. E drept, in tot spatiul NATO militarii au un statut aparte. Si viitoarea lege asigura un astfel de statut, dar in baza unei contributii mai mari. Pentru miliari, angajatorul plateste o contributie cu 10% mai mare, ceea ce va aduce, in final, o pensie mai mare.

In ceea ce priveste pensiile in plata, premierul Boc a anuntat ca nu vor fi afectate de recalculare decat pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt destul de putini militarii in rezerva care au pensii mai mari. Un general, de exemplu, are o pensie de 4.000 de lei. Ba chiar este foarte posibil ca Emil Boc sa aiba dreptate si prin recalcularea contributiilor teoretice (cat ar fi platit CAS conform legii, in fiecare luna de activitate) multi militari sa capete pensii mai mari.

De exemplu, un medic primar, colonel in rezerva, iesit la pensie in 1995, primea pensie cam 2.000 de lei, raportata la ultima solda. Un medic militar cu aceeasi pregatire, aceeasi vechime in armata si acelasi grad, dar iesit la pensie in 2005 are o pensie cu mult mai mare, raportata tot la solda. Este o inechitate pe care actuala lege ar trebui sa o repare.

Pe de alta parte, pensiile militare in forma actuala ascundeau una dintre cele mai mari mizerii din societatea romaneasca. In 1990, fostii securisti au fost asimilati in Armata de unde au iesit cu aceste pensii speciale. Asa s-a ajuns ca alde Plesita sa incaseze 6.500 de lei pe luna. Fara o astfel de recalculare nu putem scapa nici de pensiile exorbitante ale fostilor securisti.

Magistratii vor pierde, intr-adevar, masiv, dar niciun ban din cei platiti ca CAS. Vor pierde acel bonus de serviciu care venea lunar de la bugetul de stat si pe care statul roman nu si-l mai permite. Dar avand in vedere salariile mari ale magistratilor, chiar pensia potrivit contributiei nu va fi una mica. Merita calitatea actului de justitie din Romania acel bonus atat de impovarator pentru buget?

Cat despre pensionarile anticipate pe caz de boala, ele ajunsesera o adevarata industrie corupta. Revizuirea tuturor dosarelor va fi insa o munca de Sisif si, ma tem, destul de putin eficienta, pentru ca ea nu va face decat sa genereze un nou val de coruptie, in pofida cresterii pedepselor pentru ilegalitati. Riscul mai mare va aduce doar tarife mai mari.

Dar sa nu mergem prea departe, pentru ca legea are sanse minime sa intre in vigoare. Primul hop va fi chiar in Parlament. Ma intreb daca majoritatea fragila pe care se bazeaza actualul Guvern va rezista testului legiferarii pierderii propriilor privilegii.

Dar sa zicem ca parlamentarii isi vor sacrifica pensiile. Pentru a tranti legea, Curtea Constitutionala nu are decat sa aplice o decizie din 2007 potrivit careia, in caz de recalculare, va ramane in plata pensia mai mare, indiferent daca e vechea sau noua reglementare.

Dar sa zicem ca si CCR da lumina verde reglementarii. Toti pensionarii de lux pot da Guvernul in judecata. Ce hotarari credeti ca vor da judecatorii vizati direct de aceasta lege?

Asa ca, in cel mai bun caz, legea pensiilor va opera exclusiv pentru cei care se vor pensiona dupa intrarea ei in vigoare, iar problema pensiilor speciale va fi rezolvata de legile... biologiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10469 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
71 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Recalcularea pensiilor - O LEGE care are marele merit de a face ORDINE intr-o JUNGLA si de a pune capat unor ABUZURI de proportii PE BANI PUBLICI! Acesta trebuie sa fie titlu de articol! Care sunt sansele? Ramane de vazut! IOANA ENE fii mai POZITIVA!

.

 

Am vazut pe la diverse posturi de televiziune , judecatori , militari , securisti ... suparati fleashca ca nu vor mai putea sa huzureasca

Toate guvernele de pana acum au promovat dezmatul promisiunilor si au multiplicat privilegiatii .
Imbuibatii speciali , nu inteleg ca gata , li s-a terminat sursa de venituri nemeritate .
Scandalul este abia la inceput , nomenclaturistii si securistii care traiesc acum ca si rentieri prin tari starine umilindu-i pe nemti , pe francezi , pe italieni , pe spanioli cu veniturile lor mobilizandu-se si promitand cu declansarea unor nenorociri in tara .
Sa vedem ce mai urmeaza .

 

Nu sunt suparati. Au inceput chiar cu amenintarile!!

Ma intreb cam ce pensie considera magistratii, parlamentarii si securitate CA MERITA PROFESORUL CARE L-A FORMAT (CA SA POATA LUA PENSIA MERITORIE) sau MEDICUL CARE L-A TRATAT SI LA CARE APLEAZA ORI DE CITE ORI IL SUPARA CEVA??
In intelepciunea "fortelor de reprimare" profesorii, medicii si administratia publica trebuie sa faca munca patriotica in timp ce doar ei merita sa fie platiti ????

Emil Boc cel mai bun premier al Romaniei din ultimii 20 de ani!

RECOMANDABIL ESTE CA ROMANII SA ASCULTE MAI MULT VOCILE AUTORIZATE DECAT TOATE PORCARIILE CARE SE SPECULEAZA IN PRESA SI TELEVIZIUNE! TOCMAI DIN CAUZA MASS-MEDIEI CETATENII VAD MEREU IN POLITICIENI UN DUSMAN SI NU O AUTORITATE CARE DORESTE BINELE ACESTEI NATIUNI!

impozitarea ,singura solutie

Legea pensiilor trebuie aplicata cit mai repede.Nu trebuie sa existe nici o pensie mai mare de 3 puncte ,poate pentru militari si aviatori sa fie de 4 puncte cu toate ca nu ar trebui generalizat nici aici.Juristi,aviatori,militari vor toca guvernul cu procese nesfirsite pe care statul le va pierde.Singura solutie este impozitarea pensiilor care trec de limita legala de 3 puncte cu 95 %.La militari si aviatori pragul de impozitare sa fie 4 puncte. Aceasta masura ar descuraja procesele care ar urma dupa aplicarea legii pensiilor.Impozitarea ar trebui inceputa de acum pentru ca beneficiarii sa se obisnuiasca cu triul decent.Este absurd ca un tinar sa munceasca pe unsalariu de 12-15 milioane iar pensionarii sa primesca 30-40 sau mai mult.Nicaieri in lume nu exista o astfel de inechitate creata de stat.

are curaj

nimeni pana acum nu a avut curajul sa stopeze acele pensii nesimtit de mari...uite ca "boc cel mic" asa cum ii spun altii a avut curaj mai mare decat aia mai mari la inaltime ca el...

Cronos...

... in opinia lor, a "specialilor", oare ce pensie merita muncitorul care noaptea a stat in fabrica de i-a copt painea pentru ca dimineata s-o aiba proaspata, pe masa?

Silvia, cunoscind calitatea morala a "specialilor" din Romania

cred ca ar fi mai degraba deacord cu o pensie de lux pentru un muncitor decit pentru un neurochirurg sau un profesor de olipici......

silvia....

....muncitorul(brutarul),in opinia mea ar trebui sa aiba o pensie care sa-i permita sa manance zilnic o paine calda si proaspata,o cana de lapte,bani de medicamente,sa cutreiere tara la aer curat(doar a stat noptile in caldura si fum ,nu).
IN FAPT MUNCITORUL A DAT SPRE PASTRARE O PARTE DIN BANI,STATULUI

Si noi am facut armata!!! Noi de ce nu avem pensii speciale?!?!

Asa gandesc romanii. Si de asta a incercat sa profite Base.

Nimic bun. Doar smecherie ieftina. Pentru ca merge....

da...

macar vreo 1500 ron....

PENSIONARII TREBUIE SA INTELEAGA ATIT CIT LE SPUNE PRESA DE PARTID

Un partid atit de mare si de important cum este PSD-ul nu se putea sa nu aiba si o presa care sa-l serveasca si nici nu putea sa o faca mai bine, decit prin mogulii VINTU SI VOICULESCU, care au fost ajutati de partidul lui ILIESCU sa obtina pe de-a moaca de la populatie si de la stat, ceea ce au .
De fiecare data cind este ceva de reformat, slugile mogulilor simuleaza prostia, si se fac ca nu inteleg despre ce este vorba, ducind lucrurile pina acolo, incit nimeni sa nu inteleaga nimic, ba dimpotriva, orice schimbare nu va aduce decit nenorociri .
Nici nu mai este nevoie de alte dovezi cind poti vedea tot timpul pe la ANTENE SI REALITATEA, cit de bine se inteleg moderatorii de serviciu cu politrucii PSD-isti, cind este vorba de demolat teorii reformatoare si de dat verdicte de condamnare acestora .
In aceste conditii, daca PDL-ul este partidul reformator, nu poate avea sanse de reusita, decit avind si mijloacele de informare corespunzatoare, fiind in situatia unui mediu informatic total ostil .

fara mari sanse DIN PACATE

Nimeni nu cred ca doreste reducerea veniturilor pensionarilor...pentru ca si asa nu o duc tocmai stralucit...Dar in cazul de fata discutam despre pensii de lux, pensii care odata reduse nu vor lasa pe nimeni in mizerie. de ce atata caz?

Sansele acestei legi se vor vota in Parlament...sa vedem atunci cine este impotriva acestei recalculari!

Recalcularea pensiilor vizeaza si parlamentarii si beneficiile pe care acestia le au fara nicio motivatie, si bineinteles ca nemultumirile sunt vehement mai mari!

Ce-a cazut din caruta este bun cazut.

Am spus si ieri. Boc risca o motiune de cenzura, pentru ca nimeni nu vrea sa piarda. Si pDL-ul este vinovat astazi de aceasta inechitate. Ar fi bine daca cei care ne sfideaza cu aceste pensii nesimtite, ar putea fi adusi la normal. Este un drept castigat si daca nu se poate anula, poate totusi sa se aplice un impozit gradat. Mai repari ceva. Daca nu ramane cum zice si IOana: Sa opereze pentru cei care se vor pensiona dupa intrarea ei in vigoare. De vina este numai criza, pe care ei nu o pot rezolva, si cum spune si Vladescu, care cade tot in spinarea noastra. Ei cu banii noi cu criza. Gresesc dle Ionut Popescu?. Intrebarea este valabila si pentru toti guvernantii.

Problema este principii si echitate,

le intelegem, le acceptam si le implementam, sau nu. O prima atentionare: Echitate NU inseamna egalitate, ci o aceeasi asezare a cetatenilor in raport cu legea.
Din pacate, nici d-l Boc si nici alti reprezentanti ai puterii nu au reusit sa explice foarte bine ce inseamna principiul contributivitatii. Incerc sa dau un exemplu concret pentru nuantarea problemei.
Sa consideram un colonel care iese cu o pensie calculata la ultima solda. Acest mod de calcul nu respecta principiul contributivitatii, pentru ca acel colonel nu a fost colonel si a primit solda de colonel toata viata, ci ultimii 5, 8, 10, 12 ani. Pe toata durata de serviciu care ii aduce vechimea in munca si echivalarea perioadei de contributie, el a inceput, poate, de la sergent, sau de la locotenent. Principiul contributivitatii spune ca pensia trebuie calculata pe baza uneii medii ponderate a contributiilor sau echivalarilor de contributii pentru intreaga perioada si nu numai pentru ultima solda. O intrebare logica: esta corect sa aiba aceeasi pensie un colonel care a fost colonel ultimii 5 ani si un alt colonel care a avut acest grad 15 ani?
Batalia mare pentru cei care pot si sunt in anumite pozitii privilegiate este, de fapt, pe urmatoarea problema: pensia pentru ei (ca sunt smecheri) sa nu se calculeze pe media ponderata a contributiilor (sau contributiilor echivalate conform salariilor de incadrare de-a cursul timpului), ci pe ultimul salariu care a fost cel mai mare. Spre asta tind si parlamentarii, multi dintre ei aventurieri, oameni de afaceri sau cine stie cu ce s-au ocupat, care nu au contribuit cu mai nimic in tinerete, iar acum vor pensii calculate numai pe ultimii 4 ani cand au prins un post de deputat sau senator pe listele unui partid oarecare, ca si cum intreaga viata ar fi fost deputati sau senatori.
In primul rand trebuie sa decidem: indiferent de meserie (evident ca aviatorii sau magistratii, cu salariile imense pe care au, vor avea pensii mai mari decat muritorii de rand pentru ca au avut si contributii mai mari), acceptam principiul echitabil al contributivitatii la nivel national sau nu? Daca da, atunci se recalculeaza si vor iesi pensii echitabile, calculate la fel pentru toti (NU EGAL PENTRU TOTI, CI CALCULATE LA FEL PENTRU TOTI). In anumite cazuri, treaca de la noi, acceptam si niste "sporuri" (pensii de excelenta), dar in nici un caz de sute de milioane vechi. Daca nu putem intelege principiile si echitatea, ramanem asa cum suntem si cu asta basta. Atat ne duce capul si atat ne duce moralitatea de care suntem (sau mai bine spus nu suntem) in stare.

In fine vad un comentariu la obiect, dar la care as adauga ceva.

Este normal si, dupa mine, imposibil de contestat principiul contributivitatii. Dar am o singura observatie: sa fie aplicat la toata lumea. Pentru ca, in stilul specific romanesc, s-a trimis in parlament o lege despre care prea putini stiu ce cuprinde si cum se va aplica. Un exemplu este chiar primul ministru care ieri a facut doua declaratii total diferite la interval de cateva ore. Din care rezulta ca nici el n-a inteles ce a avizat si trimis in parlament.
Ceea ce reprosez eu, un cetatean oarecare, cu pensia calculata chiar fara a mi se pune la socoteala TOATE contributiile PLATITE de-a lungul timpului, acestei legi este faptul ca se bate moneda NUMAI pe pensiile mari. Pe buna dreptate daca s-a incalcat legea. Dar daca NU s-a incalcat legea, pe baza carui principiu legal sau moral se stiga sus si tare ca se vor reduce pensiile nesimtite? Nu ar trebui sa se recalculeze TOATE pensiile si cele care s-au stabilit contrar legii in vigoare sa fie modificate? Ma refer aici la tema cu care se tot iese in fata, aceea a pensiilor minime. Ele respecta principiul contributivitatii? Stiu ca voi fi injurat pentru ce spun, dar oamenii care au pensii foarte mici cu cat au contribuit si care este motivul pentru care sunt tratati altfel decat cei care au contribuit conform veniturilor pe care le-au avut? Sunt de acord ca nu se poate trai cu nimic in buzunar. Dar, daca statul vrea sa-i ajute, sa se procedeze ca peste tot in lume sa le plateasca un ajutor social nu sa spuna ca le mareste pensia. In Italia, spre exemplu, valoarea ajutorului social este, in multe cazuri, mai mare decat o pensie la care s-a contribui putin. Nu se incalca principiile despre care se face atata caz. Sau, atunci cand este vorba de a castiga eventuale voturi de la oamenii saraci, sunt admise orice manevre populiste?

principiul contributivitatii

este praf in ochi. Angajatorul plateste cu 10% mai mult contributia pentru militari, deci militarii au dreptul la o pensie mai mare. Dar cine e angajatorul? Nu e Statul? Si de unde plateste contributia mai mare pentru pensie? Nu de la buget? Deci din banii publici, care altfel ar merge in educatie, cultura si sanatate. Uite-asa ne-nvartim in jurul cozii. Avem ca exemplu intreaga Europa plus NATO. Si acolo militarii primesc pensii speciale. Poate ca e asa, dar ei nu-si lasa batranii muritori de foame. Ei au de unde! Nu ne putem compara...

Nu cred ca intr-o tara normala...

...un comentator TV si crainic la Stadionul Steaua (Cristian Topescu) este facut General pentru ca sa poata avea o pensie de General. Astfel de posibilitati trebuie indepartate. Chiar daca Cristian Topescu, din diferite motive, poate onorific - meritat, este facut General, pensia lui sa fie stabilita prin contributiile echivalente de-a lungul intregii activitati, nu numai pentru ultima luna cat a fost General inainte de a iesi la pensie. Asta este problema.

in multe tari s-au redus pensii,salarii,etc

romania a ajuns raiul "specialilor" !
daca legea trece de parlament,cei care o contesta la curtea constitutionala trebuie pur si simplu bagati la zdup,pentru subminarea economiei nationale.
daca curtea crede ca acele pensii sint corecte si legale,sa le plateasca din buzunarul membrilor ei...

 

urmele fine de societate civila din Ro ce opinie au cu privire la aceasta problema??

NE PLEACA PROFESORII, NE PLEACA MEDICII, NE PLEACA TOATE VALORILE! NU PLEACA DE PREA MULT BINE!!!

Vom ramine un popor de magistrati, politai si politicieni care vor conduce mare imensa de bolnavi inchipuiti.....

Nenea , pai nci magistratii sau securistii astia nu raman prin tara ! Auzi , cica pleaca in tarile calde !

Isi vand viloacele alea luate pe de-a moaca de la fraieri si se muta .
Le trebuie insa banii de pensie de aici ca sa poata sa se plimbe toata vremea .
Adica aici sa ramanem noi , fraierii , sa muncim ca sa o duca ei bine !

Feudalizarea Romaniei

RO nu a produs decat diverse forme de CARITAS.
Atat stiau "organele" componente ale statului . Au trecut cetatenii, economia, bancile prin aceste "jocuri" .Au ajuns acum la bugetele de pensii, sanatate, somaj .Se pregatesc pentru fonduri UE .
Pensia si asigurarea medicala au ajuns la "performanta" ca majoritatea platesc si primesc mai nimic , iar altii au privilegii in domeniu - pensii speciale, case de sanatate proprii.

Pensionarii de bola inchipuita

Vinovati de acesta situatie nu sunt cei care au incasat pensii mari ci cei care le-au dat si anume cei ce au condus pana acum,si evident ca este greu de facut ordine in acesta situatie.
Dar eu vreu sa me refer la altceva,la pensiile de boala.Cred ca trebuie facuta o revizuire a tuturor dosarelor celor care au fost scosi la pensie in acest sistem,pentru ca cel putin 65% sunt pensii date pe bani buni bagati in buzunar de medici corupti.De altfel medicii stau la baza acestor practici f active in trecut si care le mai intalnim si azi.Sunt oameni perfect sanatosi care se ocupa de afaceri personale s-au muncesc pe branci in multe domenii si care iau aceste pensiii necuvenite.Cred ca o revizuire atenta va aduce multi bani statului.Nu stiu,dar cred ca atunci cand se discuta de pensionari intra in calcul si acestia.

Eu il cunosc pe un "pensionar" din asta ! A dat peste 1000 euro spaga sa iasa la pensie pe caz de boala .

El e bucurestean sadea , a trait si lucrat in Bucuresti .
Totusi ...
Si-a facut mutatie in SAI , ca cica acolo se iese la pensie pe caz de boala foarte usor . Asta era anul trecut . Saracu' .... a muncit din greu facand conspecte despre altii ...
Ba , dupa '90 , s-a extins pe plan international .....
deh , dacac era "pe deplin conspirat" , isi ia pensie din civilie ... dar ceva avantaje tot are : ceva legitimatii speciale , ceva afaceri cu retrocedari ....
Ce stiti voi .

Daca legea ajunge la Curtea Constitutionala

Va fi sigur neconstitutionala!
Parca acolo nu lucreaza tot magistrati.
Constitutionala a fost legea care le permitea sa ia pensie in cuantum de 80% din salariul ultimei luni.Luna in care aveau grija sa-si dubleze veniturile si asa foarte mari.

 

Betiva

Judecatoarea betiva Turcu o stiti are cca.7600 lei pensie .
Politisti din Ialomita care beau in casa interlopilor s-au pensionat:-seful Bitlan Stan-6500lei,adjunctul Chirica 5500 plus ca au luat si o premiera de pensionare de cca80000 lei si acum sunt bine mersi.

Praf in ochi

pe mine nu ma intereseaza cat pierd altii,ci cat castig sau cat pierd eu.

 

daca altii cistiga mai mult decit merita

tu vei pierde ceea ce meriti...
si nu numai tu.

clarificari

Banii adunati la buget se impart dupa un criteriu simplu EI isi iau cit au nevoie iar prostimea imparte restul (saracia), in mod echitabil.

Vi se pare firesc ca un profesor care a educat zeci de valori umane sau un medic care a salvat mii de vieti sa fie rasplatiti la apusul vietii mai putin decit un magistrat sau un securist?? VI SE PARE CORECTA SI ECHITABILA ACEASTA ATITUDINE A STATULUI???

Guvernul trebuie sa fie ferm...

... nu trebuie sa cedeze presiunilor si amenintarilor "specialilor"... De ce unii sa fie romani si altii "mai" romani?...
Numai PSD este vinovat de aceste discriminari dintre pensionari, de aceste nedreptati... Din cauza PSD-ului s-a ajuns ca unii pensionari sa huzureasca si altii sa se tarasca prin viata, sa supravietuiasca, cu te miri ce.
Isi depun militarii gradele? Si care-i problema? Inseamna ca nu le merita... Si nici nu le-au meritat vreodata...

 

CORECT !!

sa se recalculeze dupa contributii!!
Dar sa se reduca si veniturile si indemnizatiile pentru CA ale bugetarilor promovati de PDL-isti care depasesc orice masura chiar si veniturile presedintelui USA

Adica?

Este echitabil sa se reduca veniturile PD-L-istilor si sa ramana veniturile PNL-istilor?
Sanatoasa gandire! Kristal la nume, opac in gandire!

INSELACIUNE

Dragii mei,pana la nationalizarea Casei de Pensii,patrimoniul acesteia era ,,exorbitant", comunistii au confiscat fondurile,le-au amestecat cu varza din buget, iar apoi,NOII COMUNISTI de dupa 89 nu s-au gandit nici o clipa la valoarea natiunii romane si in loc sa repare prejudiciul celor care au cotizat generatii intregi din umilul salariu,au reparat numai averile regale(de unde si-au tras partea).Sustin cu tarie ca fondurile casei de pensii nu trebuie date pe mana guvernelor,iar daca acest lucru s-a intamplat, atunci este momentul ca din averile ilegale ale excrocilor actuali, sa se refaca independenta casei de pensii. abia atunci contribuabilul va aveaconturi distincte:la bugetul de stat,taxe si impozite,iar pentru batranete casa de pensii administrator unic al fondurilor.Cred ca altfel, sistemul de pensii nu este decat un simplu instrument de inselare pe parcursul intregii vieti a individului(evident cei 85 % de contribuabili care au dus greul si nu au inselat statul roman.Este o rusine ca dupa 40 de ani de munca cotizand conform legii,sa te trezesti ca ti-a disparut cotizatia.............ATUNCI SA NU MAI FIE OBLIGATORIE CONTRIBUTIA LA FONDUL DE PENSII SI FIECARE SA SE DESCURCE CUM POATE.....dar sa stii asta de cand ai 18 ani si pui intr-un cont sigur sumele pentru zile negre.

Esti o dovada ca mama *** este mereu gravida!

Eu sunt un "special". Am inceput cariera militara la 14 ani, cu liceul militar, avand invoire 6 ore pe saptamana, sambata sau duminica. Au urmat 4 ani de academie militara ca sa ies ofiter si alti 31 de ani de activitate ca sa pot iesi la pensie. Au fost ani lungi de privatiuni si chinuri, departe de familie, munci in economia nationala in conditii inumane in egala masura pentru soldati si cadre militare. Acum sunt colonel in rezerva, ma chinui cu o gramada de boli capatate in timpul si din cauza serviciului militar si am o "pensie nesimtita" de 3 300 de lei. Asa ca trage tu singura concluzia daca esti sau nu o vaka idyoata.

Ma doare sufletu de mila ta !

Sper sa-si faca treaba bolile de care ziceai si sa "scapi" de pensia nesimtita !

Problema este

Pensia de 3300 este calculata pe baza contributiei tale dealungul lucrului sau este calculata pe baza veniturilor din ultimele luni.
Daca da, sa fi sanatos si sa te bucuri de 3300 pensie, daca nu sa fi sanatos si sa te bucuri de o noua recalculata pensie.

Pensia este corecta daca a fost calculata...

...exact ca in cazul unui salariat obisnuit care a avut, de-a lungul timpului, exact aceleasi indemnizatii ca si d-vs. Daca, insa, aceasta pensie a fost stabilita numai pe baza soldei celei mai mari (pe care nu ati avut-o in toata prioada de activitate), atunci pensia nu este corecta.

Analogie

Sunt medic.Am inceput liceul sanitar la 14 ani,apoi facultatea de medicina 6 ani.apoi garzi si nopti de chemare de acasa,cu teama ca viata pacientului din fata ta depinde de tine,ca familia lui isi leaga sperantele de tine.Sute de operatii,unele esecuri care te macina,si dupa 4o de ani apuci sa iesi la pensie ci 1900 de lei o pensie foarte mare cu care sunt multumit ,poate as spune ca e cam mare.Domnu ofiter nu inteleg cum poti cheltui 33 milioane pe luna.Poti sa faci un desfasurator .Sunt curios.

domnule colonel

dupa masura d-lui Boc, depasesti cu 300 lei baremul. Ai idee in baza caror calcule s-a stabilit ca limita pensiei "de bun simt" e de 3000 lei? Cred ca e la ochi. D-l Boc are ochiul format. Daca ar fi fost dupa ochiul meu, as fi zis un 3600-4000. Ce zici?
Vezi ce gresit e pusa problema?
Dupa parerea mea, legea pensiilor ar trebui lasata asa cum este, dar facute controale pentru a se vedea cum a fost aplicata. Cei cu "pensii nesimtite", nu au pensia calculata corect, dupa salariu, ci dupa venitul total din ultima luna, cu tot cu sporuri si cu prime, ceea ce nu este conform legii actuale.

In loc sa zici..."merci" ...

Dacă iți fură Boc din bani ca să aibă Udrea ceva mai mult de spart pe prostii, ai posibilitatea să dai statul roman in judecată, caștigi cu "retroactivitatea" de care tot vorbește lumea și iți iei banii inapoi, că din 3 mii de lei ai cu ce plăti un avocat.
Problema e că nu doar militarii, polițiștii și alți apărători ai statului vor fi furați de Boc, după o viață de muncă și contribuție la pensii ci și amărații cu 2-3 sute de lei pensie ce au rămas povară pe capetele copiilor șomeri ce candva lucrau la particular și produceau iar BOC le-a distrus IMM-urile. - Iar ăia nu au posibilitatea de a plăti un avocat și a-și lua banii furați de Boc inapoi.
Oricum toată porcăria asta e doar praf in ochi și nu rezolvă nici un fel de problemă a cetățeanului de rand, ci este doar o cărămidă cu care să se bată Bocul in piept, strigand sus și tare că-și indeplinește promisiunile din campanie.
Problema reală este faptul că se crează un precedent și anume că Statul nu numai că NU garantează proprietatea dar iți bagă și mana in buzunar.
Pensiile alea sunt banii oamenilor, pe care ei i-au lasat in pastrare la stat pentru cand se vor afla in imposibilitatea de a munci si a se intretine. A-i baga mana in respectivii bani reprezinta FURT/DELAPIDARE/TÂLHĂRIE...etc adică ce face FSN-PD-ul de 20 de ani cu țara asta.
Personal mă bucur că banul MEU merge la pensie privată și nu voi ajunge după o viață de muncă să mă talhărească urmașii comuniștilor școliți de "profesorul" de la Anvers.

dar,....

ai fost undeva in teatru de operatiuni,...in vreun razboi? Nu,ai comandat,doar niste bieti soldati......care poate si acum te injura,la noi nu a fost armata,ce s-a facut la noi a fost o degradare a tinerilor,..NU zic ca ai pensie exagerata,dar la cit te-ai "rupt "cu lucrul,eu zic ca e prea mare. Cit despre faptul ca esti bolnav,sincer i-mi pare rau,stiu ce inseamna,dar nu te plinge ca aveti tot gratuit,pe cind eu care am facut peste 5000000km,ducind doar persoane,am 488 ron /luna si sincer nu cred ca o s-o ajung pe aia de batrinete. Asa c roaga-te la Dumnezeu sa te poti trata cit de cit ca bine nu ne mai facem. Sanatate !

raspuns

dvs nici nu ar trebui sa luati pensie prea mare , ati sacrificat din timpul dvs dar dvs ati trait de la stat de la 14 ani , un inginer a trebuit sa cheltuiasca familia cu el pana la 25-26 ani . acum la aproximativ 55 de ani 41-42 ati fost intretinut de stat plus ca ati iesit deja la pensie, pe cand un inginer sau profesor mai are de facut inca 10 ani de serviciu si apoi sa se gandeasca la pensie. va intreb daca ati face schimb ?

pensie,pensie dar ....cit de mare

aia cu specialele au avut salarii imense,acum pensii "jonglate"cu ultima lina de munca,....sa se taie tot,un pensionar,va spun eu ca daca are 2500 traieste super,cu mai mult nu au ce face ,decit scandal intre copii sau nepoti. Aici tin cu voi.....tot ce e mai mare de 3000 ,cum zice POC,sa fia doar amintire,...armata si judecatorii sa se multmeasca si cu atit,.....ca la Arad,un fost procuror e zilnic si joaca la ruletta.....se pare ca are bani prea multi ,ca acolo pierde zilnic.

ECHITATE SI INECHITATE politica guvernului

Corect cu recalcularea dupa contributiile platite ,DAR cei care au primit pomana de la guvern cu pensii de 300 si apoi 350, care nu au contribuit cu nimic o viata si mananca din bugetul de pensii ce mai este?
Cu ce este vinovat cel care a contribuit ani in sir si are o pensie de 499, 500, 600,... etc?, cand putea sa stea in fata portii si sa primeasca pe spatele celorlalti pensionari 350, care se va mari si anul acesta, si anul viitor s. a.m.d???
Unde este echitatea? Se incurajeaza nemunca?

AICI SUNT CELE PESTE un miliard depasire fond de pensii pe 2009, caci pensionarii corecti au primit o indexare (pomana jalnica ) de 5 % in doua transe, iar ei consuma alaturi de cei cu pensii mari din bugetul celor care au contribuit o viata si sunt considerati
'asistati sociali" huliti de tinerii care au loc de munca

 

krystal...

... si tu ai obsesia PD-L-ului? Dar de ce nu vorbesti de inechitatile comise de PSD ca de aici, de la inechitatile PSD, s-a ajuns la cateva zeci de mii de privilegiati si milioane de pensionari, muritori de foame... Ai rabdare! Eu sunt convinsa ca se vor face curatenii mari, dar nu dintr-o data... Si Dumnezeu a facut lumea in 6 (sase) zile dupa care s-a odihnit...

Fara obsesii !!

... pentru asta este ECHITATE SI INECHITATE.
Sunt pentru recalculare, dar nu pentru pensie minima de 350 fara contributii. Astfel, mananca din bugetul celor care au contribuit.
Sunt pensionara cu o pensie de 600 lei dupa 31 ani de contributii, iar daca stam acasa, luam 350 azi.
Sa le dea puturosilor ajutoare din alte fonduri nu din cel de pensii. Cei care au primit aceasta pensie,aveau locuri de munca, dar nu le-a placut munca

mami! las-0 balta !

ca Boc a facut legile astea.....era cu Tariceanu,iar BOC era Viceprim-ministru,pa.pa!

krystal...

... aici da, sunt de acord, suntem de aceeasi parte a barierei. Si eu m-am revoltat cand li s-a dat pensie, 350 de lei, celor care toata viata nu au stiut ce e condica, cum e sa ai responsabilitati si raspunderi, cum e sa iesi din casa pe indiferent ce vreme, pentru ca undeva e nevoie de tine. Aici a gresit-o tare guvernul Boc si, prin aceasta decizie, nu face decat sa-i incurajeze pe cei care astazi nu muncesc, cei care traiesc din ajutor social ori munca la negru, pentru ca asa e mai profitabil, pe moment, desigur. Nu stiu de unde-i scoate si-i aduce pe TV-uri ca sa se planga ca nu au. Dar cat au fost in putere de ce nu s-au gandit la viitor? De acord, sa traiasca toata lumea, sa aiba paine pe masa, dar nu sacrificandu-i pe cei care au facut eforturi si pentru anii dinspre apusul viatii...

350....

a primit mai mult cei care au fost in agricultura si aveau ceva de genul 3-180 ron/luna,dar ei fiin in regim agricol au avut alte leg,sa-i lasam sa moara? aia care au 350 nu mai cer ca stau la tara si se descurca.....

Guvernul trebuie sa ramane pe pozitii.....

Nu intaleg de ce unii romanii trebuie sa se "lafaie" in banii primiti ca pensie si altii de abia pot sa traiasca din ce primesc....este foarte buna ideea premierului , recalcularea pensiilor pe principiul contributivitatii, asa se va respecta si un alt principiu prevazut de Constitutia Romaniei egalitate!!!!

 

Latrai si catele!

Sunt destui care trancan pe forum,clantanind la comanda sau doar sa nu consume aerul degeaba,inseland statul de bani si pe Dumnezeu de zile.Nu va faceti iluzii adresandu-mi injurii pentru ca mi le-am asumat dinainte.Desfid toti ca..narii care scriu pe forum aiureli,fara sa judece.
In primul rand niciun cetatean RO nu a fost retinut sa se incadreze in institutii care furnizeaza pensii speciale si care nu pot fi asimilate altor sisteme pentru ca vrea un boc(merita cu litera mica,in traducere din alta limba la fel si un seitan tot cu asemenea traducere).Pensiile speciale sunt in mai multe tari din lume si nu pot dispare ca vrea boc.
Ca unele din ele sunt vechi da,sunt de acord,acestea trebuie sa ramana dar sa dispara cele mai noi aparute.
Ca si unele din cele vechi sunt obtinute fraudulos,da sunt de acord sa fie recalculate si chiar sa se restituie surplusul.Aici sunt niste mismasuri care trebuie dibacite dar cei care le-au obtinut in mod corect nu trebuie umblate la ele.
Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru magistrati,parlamentari adica pensii consfintite speciale mai incoace.
Asemenea trebuie scotocite!!!pensiile obtinute pe caz medical,anticipat,etc.
Hai aveti toata libertatea.

 

Multi vad putin pricep sau nu văd padurea din cauza copacilor

Nu poate pricepe ce se discuta unul care n-a calculat niciodata o pensie.Se vorbeste de principiul contributivitatii care sta la baza calculului pensiilor. Minciuna!!!!Punctele de pensie sunt plafonate la 3 puncte maxim.Eu nu am atins cele trei puncte, ca sa fie clar de la inceput.Au fost unii care au depasit aceste 3 puncte pentru ca s-au pensionat inainte de 2001 sau au beneficiat de o lege speciala de pensionare.Sa fie clar pentru toti cei care latra la luna ,ca cei care beneficeaza de pensii peste cele trei puncte de pensie sau au beneficiat de legi speciale de pensionare sunt foarte putini si chiar daca pensiile lor ar fi reduse sau impozitate nu ar fi nici un castig pentru masa mare de pensionari .Pensiile lor nu ar afecta pensia medie. Si la recalcularea pensiilor dupa legea 19/2000 pensiile care au depasit suma care era in plata au ramas nemodificate deoarece drepturile castigate legal nu se pot lua intr-un stat de drept ci numai prin incalcarea legi.Daca insa ne comparam cu... (arata tot comentariul) Nu poate pricepe ce se discuta unul care n-a calculat niciodata o pensie.Se vorbeste de principiul contributivitatii care sta la baza calculului pensiilor. Minciuna!!!!Punctele de pensie sunt plafonate la 3 puncte maxim.Eu nu am atins cele trei puncte, ca sa fie clar de la inceput.Au fost unii care au depasit aceste 3 puncte pentru ca s-au pensionat inainte de 2001 sau au beneficiat de o lege speciala de pensionare.Sa fie clar pentru toti cei care latra la luna ,ca cei care beneficeaza de pensii peste cele trei puncte de pensie sau au beneficiat de legi speciale de pensionare sunt foarte putini si chiar daca pensiile lor ar fi reduse sau impozitate nu ar fi nici un castig pentru masa mare de pensionari .Pensiile lor nu ar afecta pensia medie. Si la recalcularea pensiilor dupa legea 19/2000 pensiile care au depasit suma care era in plata au ramas nemodificate deoarece drepturile castigate legal nu se pot lua intr-un stat de drept ci numai prin incalcarea legi.Daca insa ne comparam cu Venezuela totul este posibil. Guvernantii si sfatuitorii lor sunt total dezinteresati daca legile vor fi incalcate sau nu ei cauta un populism ieftin la acest popor care isi vinde votul pe 30 de lei pentruca poate fi prostit de mogulii bogati atasati unui partid sau altul.Ca legea pensiilor va trebui schimbata sunt de acord !!Dar nu prin genocidul asupra pensionarilor!!!S-a facut un prim pas de marire a pensilor minime la 350 RON chiar daca s-a incalcat principiul contributivitatii.Economia suporta greu acest efort dar este totusi OMENESC.Insa astfel de pomeni trebuie sa se termine.Cresterea pensiei minime n-a fost decat o masura electorala!!!Dupa parerea mea cu foarte mare grija trebuie crescuta varsta de pensionare pe masura ce speranta de viata creste .In nici un caz nu trebuie marita varsta de pensionare daca speranta de viata nu creste.Efectul va fi pensionarea anticipata si aruncarea in mizerie a multor pensionari ce nu isi găsesc loc de muncă.

Este vorba de 800 milioane de euro economisite de buget prin reducerea anumitor pensii speciale!

Asa ca nu vad de unde-ai scos-o pe aia cu "nu ar fi nici un castig pentru masa mare de pensionari"

Cu cei 800 milioane de euro poti ridica pensia cu 100 de euro lunar, pt 800 mii de pensionari care acum abia-si duc zilele!

Nu imi sunt clare calculele pe care le faci....

Daca asa, din pix, au aparut si cele 800 milioane Euro.....

Sa se revizuiasca, primesc, dar

atunci sa nu se schimbe nimic, sau sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe ceva, adica pe ici pe colo in punctele esentiale

oare ?!

e o lege buna si ar trebui sa treaca pentru a aduce bani la bugetul statului...dar cum opozitia vrea doar binele propriu, va ingreuna tot procesul

 

ORICE ESTE POSIBIL in ROMANICA

ORICE este posibil in ROMANICA; si mai ales cand este vorba de Pensionari.
Un bun exemplu este acela ca PENSIONARI si culmea si fosti DEPORTATI sunt EVACUATI din casele pe care le-au cumparat de la STATUL ROMAN; si pe care acelasi STAT ROMAN le retrocedeaza fara discernamant si utand sa dea macr banii inapoi acestor amarati de pensionari.
ASISTAM la un ADEVARAT GENOCID.
OPRITI EVACUARILE PENSIONARILOR.
DATI BANII INAPOI pe care iati incasat de la acesti amarati.

 

conflict de interese, depasirea atributiilor

magistratii care dau hotarari privind drepturile de pensie proprii (si pentru a nu institui o exceptie singulara aproba orice alte solicitari similare), parlamentarii care sint in situatia de a-si modifica drepturile de pensie personale, curtea constitutionala, se afla in conflict de interese in luarea acestor decizii.
pe de alta parte hotararile judecatoresti duc la modificari ale bugetului de stat si executiei bugetului, ceea ce constituie o incalcare a atributiilor puterii executive de catre puterea judecatoreasca.
o sursa a problemei o constituie lipsa oricarei solidaritati omenesti: intr-o tara saraca nu este moral sa soliciti o pensie care sa te faca sa traiesti dincolo de limitele unui trai demn si decent, atat timp cat asta se reflecta in dificultati pentru altii.
o alta sursa este confuzia in sistemul legislativ romanesc. deficitul moral trebuie suplinit prin reglementare legala. dar sistemul nostru legal este nepregatit pentru situatia concreta, si dincolo de asta este oricum greoi, ineficient si chiar corupt (apropo de lipsa de retinere a magistratilor in a-si aproba drepturi banesti).

 

Felictari dlui Boc pentru curajul de a ataca pensiile speciale!!!

Nu stiu un alt politician de varf de pana acum sa fi avut curajul sa inceapa razboiul impotriva pensiilor speciale!!!! Merita felicitat si sustinut!!!

 

din gura pot sa dau si eu !

E o tactica a lui Boc, invatata de la maestrul sau, de a spune ceea ce vrea sa auda poporul. Nici macar pensia aia minima de care vorbeste de un an ca ar fi crescut, intai la 300 lei, apoi la 350 lei, nu a crescut in realitate. Du-te la o coada la bilete de tratament si intreaba prin sondaj batranii sa afli ce pensie au. Ai sa ai mari surprize !

nu curaj, datorie.....

a participat la "facerea"acestor legi,acum daca le repara ,nu-si face decit datorie de a repara pe unde s-a gresit.Chiar daca a gresit atunci si acum corecteaza tot trbuie sa apreciem,....Si unde pui ca nu-l suport pe POC asta dar aici il sustin.

Se va aplica.....e INEVITABIL

Ma tem ca este inevitabil sa nu se aplice aceasta lege, iar cei care vor avea de suferit in urma ei e clar ca vor iesi iar cu scandal dar ar trebui sa isi vada lungul nasului si sa inteleaga ca nu se poate asa ceva si ca era si cazul sa ajungem la un echilibru in tara.

 

kain, astazi, 11:11

... corect gandit, corect exprimat. Da' crezi ca se va ajunge vreodata la idealul expus de tine...
Poate-n alta viata...

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor