Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE

Joi, 22 August 2013, ora 21:02
6549 citiri
Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE
Foto: Arhiva

Nemultumirea primarilor din mediul rural, grupati in Asociatia Comunelor din Romania (ACOR), fata de Guvern creste in intensitate, chiar daca cei mai multi sunt de la partidele care il sustin, adica PSD si PNL, iar edilii sunt decisi sa mearga pana la sesizarea organismelor internationale sau chiar mitinguri de protest daca nu sunt aplicati, spun presedintele si secretarul general al acestui organism.

"Ce ati vazut in protestul trimis Guvernului sunt mult prea putine din nemultumirile noastre. Suntem nemultumiti din punctul de vedere al neregulilor care se tot produc din 1990 incoace. Le tot spunem si nimic, nimic, nimic! Dar in campanie promit 'da, facem'. Tocmai asta e nemultumirea cea mare a primarilor", a declarat presedintele ACOR, Emil Draghici, pentru Ziare.com.

Edilii critica actele administrative care considera ca vor "ruina" primariile, precum cel referitor la insolventa primariilor, la reducerea cheltuielilor, la comisiile pentru inventarierea terenurilor sau la faptul ca nu vor primi nimic din impozitele agricole, desi ei le colecteaza.

Presa sa fie alaturi de noi!

Primarul din Vulcana-Bai (judetul Dambovita), independent politic, a facut un apel la presa sa-i ajute pe primarii de comune, precizand ca nemultumirea edililor din PSD si PNL e mai mare decat a sa.

"Daca s-a ajuns aici, dati-mi voie, in deplinatatea sinceritatii mele, s-a ajuns si cu sprijinul nemijlocit al mass-media. Daca ar fi fost alaturi de noi, nu s-ar fi ajuns aici. Vin cu un apel calduros: Ajutati-ne, fiti impreuna cu noi, acest colos ne face sa nu putem respira, nu tine cont de realitatile cu care ne confruntam! Nu pot sa atac niciun partid, ci Guvernul in ansamblul sau. Toate guvernele au continuat cu raul impotriva localului.

Aici e marea suparare - de la guvernare la guvernare au persistat niste chestiuni ilogice. Vrem sa avem un dialog, mi se pare ca e calea normala in orice societate si cred ca avem oameni rationali la nivelul conducerii Romaniei incat sa inteleaga ideea de dialog", a spus Draghici.

Proteste - ajung pana la UE. Sau chiar in strada

Secretarul general al ACOR, Ghiorghe Bute din comuna Scintesti (Galati), care e membru PSD, a fost si el dur la adresa Guvernului si a transmis ca, daca edilii nu vor fi bagati in strada, vor face mitinguri de strada.

"Ne-am mai adresat o data Congresului Puterilor Locale si Regionale si asta avem intentia sa facem si acum. De asemenea, vrem sa sesizam Comitetul Regiunilor. Avem si reteaua Autoritatilor Locale din Sud-Estul Europei, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala. Mergem pana acolo incat foarte multi primari nu se vor mai implica nici in campaniile electorale.

Sper sa nu ajungem in forma finala, sa facem miting, n-ar face cinste nici primarilor, nici guvernantilor", a spus Bute pentru Ziare.com.

La randul sau, Emil Draghici se plange ca problemele se sparg in capul primarilor, precum sunt noile "poveri" stabilite in acordul cu Fondul Monetar International, de aceea se va sesiza si aceasta institutie.

"Daca nu se rezolva problemele, primarii nu se vor implica in campaniile electorale care vor urma. In al doilea rand, sesizarea organelor internationale - si Comisia Europeana, si Banca Mondiala, si Fondul Monetar International. Se iau masuri la nivel de centru si le auzi pe sticla, dar la noi se sparg toate nemultumirile cetatenilor, nu la televizor. La televizor vedem doar 'inmormantarea mileniului' (aluzie la inmormantarea lui Cioaba - n.red) ", s-a mai plans Draghici.

Submineaza dezvoltarea comunelor

Presedintele ACOR a dat exemplu de nemultumirea faptul ca primarii nu vad nimic din impozitul pe agricultura.

"Cand vezi ca din impozitele pe veniturile din agricultura nu ajunge nicio suma la bugetul local, nu e strigator la cer? Tocmai acolo unde avem cel mai mare grad de subdezvoltare. Noi am cerut un lucru simplu - banii astia, daca tot sunt luati de la cei care produc in agricultura, hai sa ramana banii acolo de unde se produc, ca sa realizam 4 tipuri de programe.

Primul e cadastru general, nu se poate o tara cu asemenea potential agricol sa nu aiba cadastrul facut. Al doilea lucru - banii astia sa-i bagam in sisteme de irigare. Nu cumva ar determina o crestere a productiei? Al treilea punct - sa-i utilizam pentru cofinantarea proiectelor europene. Al patrulea - sa-i utilizam pentru proiecte locale. Daca din impozitul pe venit de la municipiul Bucuresti s-ar scadea ceva, va imaginati ce gol ar fi? Asa e si la comune (...) Se submineaza capacitatea administrativa si, pe termen lung, dezvoltarea comunelor", a mai comentat acesta.

Draghici a acuzat si faptul ca primarii de comune sunt mai prost platiti decat cei de la orase, dand exemplu faptul ca primarul unei comune cu 15.000 de locuitor ia mai putin decat cel al unui oras cu 1.700.

Si primarii USL au ajuns la capatul rabdarii

Independentul Draghici spune ca, initial, edilii din USL ai asociatiei pe care o conduce au fost mai reticenti in privinta unui protest, dar apoi s-au suparat si acestia, el fiind de parere ca sunt mai suparati decat el.

"Mi-au zis 'hai sa ne intelegem, sa discutam', dar acum au ajuns la capatul rabdarii (...) din 270 si ceva de membri prezenti la Adunarea Generala, nici macar o abtinere nu a fost", a dezvaluit acesta.

Secretarul general ACORD, pesedistul Bute, spune ca n-ar fi primul protest al primarilor si ca cere sa fie rezolvate cele 12 puncte cerute.

"Nu suntem suparati, suntem nemultumiti si e o chestie de normalitate, cand esti nemultumit, sa ceri, sa dezbati probleme, sa arati ca nu-i bine. Au fost proteste in orice guvernare, numai ca presa n-a dat prea multa atentie.

La un singur prim-ministru nu a fost protest, la Razvan Ungureanu, la care pana sa ne dezmeticim, n-a mai fost. Primul protest a fost in guvernarea Nastase. Vrem de la Guvern sa vina spre noi cu orice problema care atinge interesele comunitatilor locale, am specificat in 12 puncte care sunt problemele noastre", a declarat acesta.

Termenul pana la care edilii asteapta sa se vada cu reprezentantii Guvernului e 27 august, dupa care e posibila orice forma de prostest, au precizat cei doi.

Incompatibilitatea, alta problema! De ce au avizat prefectii?

Pesedistul Bute de la Galati spune ca, desi incompatibilitatea nu a fost o tema in ultimul protest al primarilor de comune, exista o nemultumire si pe acest subiect.

"Toate guvernele trebuiau sa ne instiinteze, cand s-a votat incompatibilitatea. Problema e ca am cazut noi in plasa, trebuia sa ne spuna de catre prefecti. Am devenit membri in acele consilii de administratie dupa ce au fost avizate de prefecturi de-a lungul timpului. In 10 ani, nicio prefectura din cele 40 nu a vazut ca suntem incompatibili", a mai declarat Ghiorghe Bute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#revolta primari comune, #amenintari mitinguri primari, #protest primari UE , #guvern