Romania, o caruta cu roti patrate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 10:25
2901 citiri
Romania, o caruta cu roti patrate (Opinii)

Mi-e foarte greu sa mai inteleg ceva din asa zisa democratie romaneasca, in care puterile statului se incaleca fara cea mai mica retinere, creind un haos institutional sufocant. Scriam recent ca nu sunt de acord cu felul in care ministrul Sanatatii a gestionat reforma in domeniu, o reforma pe cat de necesara pe atat de prost pusa in aplicare. Dar pana la urma, ea reprezinta un act de vointa politica a Executivului.

Ei bine, nici n-a apucat sa se usuce cerneala pe decizia de comasare a Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Judetean din acelasi oras, ca a fost anulata de Curtea de Apel Craiova. Nu e nicio surpriza. Exista deja un obicei ca instantele sa desfiinteze rapid actele Guvernului. Si daca n-o fac instantele obisnuite, o face Curtea Constitutionala.

In aceasta situatie avem doar doua explicatii posibile: fie actele guvernului sunt in mare majoritate ilegale, fie instantele isi depasesc atributiile. Eu cred ca ambele explicatii sunt valabile. Adesea sunt cel putin discutabile si exced sfera de competenta a puterii judecatoresti. Asa a fost cand magistratii si-au stabilit propriile salarii, intervenind practic in politica bugetara a tarii, sau cand CCR a lasat doar magistratii cu pensii speciale. De altfel, CCR s-a manifestat adesea ca o supraputere in stat care a demolat institutii esentiale, precum CNSAS, doar pentru a proteja anumite interese private, dar a si fost pusa in situatia imposibila de transa razboaie dramatice intre institutii.

Dar nici guvernul nu se lasa mai prejos si merge din asumare in asumare pe legi una mai importanta decat alta. Niciun cabinet de pana acum nu a recurs de atatea ori la aceasta procedura, teoretic, extraordinara, pentru ca eludeaza dezbaterea parlamentara esentiala pentru democratie. Cabinetul nu a fost convins sa o lase mai moale nici dupa ce a fost avertizat de Curtea Constitutionala ca sare calul, cand a trecut prin asumare Legea educatiei. E drept, peste numai cateva luni CCR dadea lumina aceleiasi legi adoptata prin aceeasi procedura.

E clar de ce Executivul face abuz de asumare: majoritatea parlamentara e fragila si indisciplinata, iar presiunea FMI este foarte mare. Dar asta nu scuza un cert deficit democratic. Dar Parlamentul isi merita, la randul sau, soarta. Este o institutie jalnica din toate punctele de vedere: moral, profesional, politic. Legile emise sunt, in marea lor majoritate foarte slabe, initiativele sunt debile, dezbaterile parlamentare exceleaza doar in materie de vulgaritati si demagogie, toleranta fata de coruptie este maxima, la fel ca absenteismul, in vreme ce respectul pentru banul public tinde spre zero.

Ba mai mult, parlamentul insusi isi depaseste atributiile constituionale adoptand, contrar normelor constitutionale, legi care acorda diverse majorari de venituri fara precizarea sursei de finantare. Sau respingand cereri justificate de avizare a de urmaririi penale, perchezitiei sau arestarii pentru diferiti parlamentari anchetati de Parchetul General sau DNA. Analizare acestor cereri se transforma intr-o total nejustificata dezbatere pe fond a cauzei, ceea ce nu nicidecum rolul puterii legiuitoare.

Cat despre presedinte, de la inceputul primul mandat incearca sa fie cu cel putin un picior in Palatul Victoria, ceea ce, desi este parte a puterii executive, nu e in ordine, chiar daca a avut mereu parte de guverne foarte slabe si premieri cam nevolnici, desemnati insa tot de domnia sa.

Ansamblul este ami mult decat o cacofonie generalizata. Este imaginea unui stat disfunctional al carui mers este precum al carutei cu roti patrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#guvern asumare raspundere, #Emil Boc Guvern asumare , #guvern
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! e mai frumos sa fie o caruta cu roti patrate decat cu roti rotunde ! noua ne plac mult zdruncinaturile ! caruta sa ramana in continuare asa cum e !
Poza costelus2011
costelus2011
rank 5
Da, prin politicile duse acesi guvernanti vor intra in istorie ca cei din PNT-CD