Sah la baronet (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Iunie 2011, ora 17:12
9456 citiri
Sah la baronet (Opinii)

Daca reorganizarea adimistrativ teritoriala negociata acum in cadrul Coalitiei se va produce, printr-o minune, ea va fi una dintre cele mai grele lovituri posibile pentru neofeudalismul romanesc. Nu stiu daca va fi chiar una mortala, dar baronetul de toate culorile politice se va resimti din greu.

Caci aceasta reorganizare administrativ teritoriala presupune desfiintarea actualelor judete si toate autoritatile de la nivelul lor, incepand cu Consiliile Judetene si continuand cu celebrele deconcentrate, si inlocuirea lor cu 9 sau 10 judete mari, regiuni de fapt.

Va dati seama ca cei mai multi dintre actualii baroni, instalati pe viata la Consiliile Judetene vor pierde obiectul muncii. Adica vor ramane cam un sfert dintre ei. Va dati seama cate functii negociabile, numai bune de impartit clientelei, se vor pierde in haurile acestei reorganizari. Groaznic! Nici nu vreau sa ma gandesc ce nenorocire paste clasa politica romaneasca. Si de aceea sunt covinsa ca baronetul va lupta transpartinic, ca la Rovine, sa-si apere nevoile si neamul si Consiliul Judetean si deconcentrata din batatura.

Despre reorganizarea aceasta s-a tot vorbit, Traian Basescu a atins de cateva ori subiectul, insa el a fost uitat rapid. Si nici acum nu s-ar fi intamplat nimic daca n-ar fi intervenit Comisia Europeana si nu ar fi pus piciorul in prag: daca nu schimbati ceva, din 2013 taiem fondurile europene.

"Ne pare rau, dar noi nu dam bani catre Romania neconditionat, avem niste criterii, acestea sunt criteriile, asta e situatia", acestia ar fi fost termenii in care Comisia Europeana a pus problema potrivit deputatului PDL Sulfina Barbu.

"Nu a fost o negociere proasta, ci a fost o decizie a Comisiei Europene. Banii sunt de la membrii din UE, au si dumnealor criterii. Era important ca orasele cu sub 10.000 de locuitori care nu intra in programele regionale sa poata fi sprijinite. Nu au putut fi sprijinite din acest motiv. Vom avea dificultati mai mari din 2013 daca nu gandim inteligent primul pas din reorganizarea administrativ-teritoriala, in interesul Romaniei", a explicat d-na Barbu.

Cu alte cuvinte, CE a descoperit ca actuala organizare adminitrativ teritoriala a Romaniei, valabila de pe vremea comunismului (din 1968) si raspunzand nevoilor acestuia, este o sursa inepuizabila de coruptie si o premisa perfecta pentru risipa de fonduri. UE vrea sa finanteze proiecte regionale in care sunt incluse si asezarile mici, nu si mici proiectele locale din care nimeni in afara clientelei nu intelege si nu beneficiaza nimic.

De voie de nevoie, BPN al PDL a inghitit deocamdata galusca. Insa de la decizia politica la adoptarea actului normativ e cale lunga prin comisii, cu cvorum sau fara, cu degete in sus in sau in jos si alte asemenea capcane in care reforma administrativa se poate impotmoli la fel ca restructurarea MAI, de exemplu, sau ca avizul pentru arestarea lui Pasat, ori ca avizul pentru perchezitia informatica in cazul Ridzi.

Si daca totusi minunea se intampla, se vezi batalii pe viata pe moarte ce vor incepe intre baronii din toate partidele in primul rand pe candidaturi. Caci numarul prazilor va fi mai mic, dar fiecare dintre ele va fi de 10 ori mai consistenta.

In orice caz, masina de agitatie lucreaza deja de ceva vreme, atacand cu arma consacrata inca din vremea comunismului: reorganizarea ar fi dorita de maghiari pentu a crea regiunea ungureasca in inima tarii - Har-Covul, ma-ntelegi. Chiar sa se intample asta, desi ma indoiesc sincer ca va fi posibila o regiune exclusiv maghiara, care e problema in mod real? O sa vina premierul Ungariei, o s-o bage in buzunar ca pe o bucatica de zahar si o s-o care peste granita lasand acolo un vid, un punct negru pe harta. Hai sa fim seriosi si sa speram ca inca o data UE va reusi sa faca ceea ce noi nu suntem in stare prin propria vointa, adica reforma.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#reorganizarea teritoriala Romania, #PDL reorganizare teritorial administrativa , #guvern