Scandaloasele implicatii ale neimpozitarii pacanelelor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 19:24
3725 citiri
Scandaloasele implicatii ale neimpozitarii pacanelelor (Opinii)

Intentia guvernului de a renunta prin ordonanta de urgenta la impozitarea castigurilor obtinute din jocurile de noroc pare o reglementare cu dedicatie. O dedicatie nerusinata, dar nu numai atat.

Mediafax a dat publicitatii proiectul care propune eliminarea impozitului pe veniturile obtinute de catre persoane fizice din jocuri de noroc tip slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice cazinourilor si cluburilor de poker.

Se stie ca recent compania austriaca Novomatic a incheiat un contract avantajos cu Loteria Romana. Contractul a fost prima consecinta de proportii a modificarii legislatiei in domeniul achizitiilor publice. Fara licitatie, pe criterii numai de ea stiute, conducerea loteriei a selectat Novomatic pentru un parteneriat pe 15 ani, tocmai in domeniul videoloteriei, zona care ar urma sa fie scoasa acum de sub impozitare.

Poate ca a fost un contract profitabil pentru loterie, dar nu avem nicio sansa sa aflam asta cat timp potrivit noii legislatii ANRMAP nu il mai poate contesta in instanta, pe motiv de lipsa a licitatiei. Asadar, daca prea frumoasa prietenie a inceput cu semnarea contractului, de ce nu ar continua cu o la fel de frumoasa facilitate fiscala?

Dar dincolo de aspectul acesta al dedicatiei, exista si alte componente, mai mult decat suspecte, de-a dreptul scandaloase.

Motivarea acestei eliminari a impozitului este ca "Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a identificat o serie de neajunsuri in aplicarea prevederilor fiscale in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat ca este dificila determinarea venitului obtinut de participant, de la acelasi platitor sau organizator de jocuri de noroc, pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker. Avand in vedere dificultatile intampinate in aplicarea reglementarilor actuale, se propune eliminarea din sfera impozabila a veniturilor realizate din tipurile de jocuri mai sus mentionate".

Adica Guvernul isi afirma practic neputinta, cu subiect si predicat. In loc sa lucreze pentru evidentierea corecta a acestor venituri, sa imbunatateasca legislatia, renunta cu totul la aceste impozite.

In schimb ce face? Mareste acciza la carburanti, introduce impozite stupide pe constructii speciale, mentine povara fiscala pe forta de munca la un nivel urias. Este o ineptie scandaloasa care va provoca multa frustrare.

De ce isi asuma Guvernul acest urias deficit de imagine? Eu suspectez ca nu se reduce totul la eventuala dedicatie pentru Novomatic.

Un exemplu: zona aceasta a pacanelelor este recunoscuta ca necontrolabila si necontrolata. Si daca maine in declaratia de avere a unor politicieni, a unor demnitari vor aparea venituri obtinute la pacanele? Nu are omul voie sa joace? Este norocul ilegal? Ce-o sa mai zica ANI? Nu exista nicio parghie de verificare a acestor venituri, decat declaratia jucatorului. Nu are de platit impozit, nu trebuie sa faca niciun demers. Norocul chior la pacanele sau la pariuri sportive, de exemplu, va acoperi absolut orice spaga. Un vis.

Apoi, va ganditi cati bani se pot spala astfel fara niciun efort, din orice domeniu, inclusiv cel politic, poate chiar si bani pentru campania electorala?

Deocamdata Victor Ponta pretinde ca nu stie nimic despre acest proiect de ordonanta. Poate ca nu stie. Sa-i acordam prezumtia de nevinovatie. Poate ca este doar o afacere a aripii finantistilor liberali. Ne vom convinge foarte usor in functie de viitorul acestui proiect.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#impozit jocuri de noroc, #neimpozitare pacanele, #acciza combustibil , #guvern