Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Schimbarea ratata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 06:47
6702 citiri
Schimbarea ratata

Punctul culminant al anului de care ne vom desparti in curand a fost, cred ca nu se indoieste nimeni, "binomul lebedelor negre" care au schimbat fundamental cursul unei politici care se scurgea plat spre alegerile din 2016.

Si ma refer la nenorocirea de la Colectiv, precedata de moartea politistului Bogdan Gigina.

Ele au fost insa doar declansatorul unei tensiuni acumultate in timp. Evolutia evenimentelor a aratat ca nu s-a iesit in strada numai pentru mortii celor doua tragedii, ci si pentru frustrarea acumulta de ani de ciocoism tot mai agresiv, ani de incompetenta si sfidare.

Dar oare dincolo de acest efect, de acesta masura de igienizare a actului de guvernare din Romania, se intampla ceva in profuzimea fenomenelor care au creat premisele tragediilor respective? Nu mi se pare.

Pana la urma, ambele cred ca nu au facut decat sa functioneze ca un turnesol pentru lipsuri si dezechilibre profunde ale societatii romanesti. De la coruptia endemica si incompenta crasa, la faraonismul sfidator al noii nomenclaturi, la problemele deloc noi ale sistemului sanitar.

Nimic din ceea ce ne-au aratat cele doua tragedii nu ar fi trebuit sa ne surprinda cu adevarat, pentru ca nimic nu era de nevazut cu ochiul liber doar uitandu-te bine in jur.

Si daca bolile cronice care au provocat cele doua pusee acute nu vor fi tratate, ma tem ca ceea ce ar fi trebuit sa fie revolutia Colectiv - Gigina se va dovedi pana la urma un foc de paie cu efecte extrem de limitate.

Eu, una, nu vad motive de optimism. Si va dau doua exemple simbolice, chiar simptomatice.

Exista un membru al fostului guvern de care se leaga suspiciuni si responsabilitati majore pentru tragedia Colectiv, atat sub aspectul mecanismelor care au provocat-o, cat si al reactiei. Numele lui este Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Dl Arafat avea in subordine ISU, institutie care daca isi facea datoria cum trebuie incendiul nu ar fi izbucnit pentru ca nu ar fi avut unde, Colectiv ar fi fost inchis. A fost mintit, n-a fost mintit, a stiut sau n-a stiut, esecul managerial este, cred, indubitabil, iar raspunderea politica inevitabila.

Pentru ceea ce s-a intamplat dupa, dl Arafat admite practic ca a refuzat accesul la locul tragediei al ambulantelor private si este acuzat ca ar fi refuzat ofertele de ajutor din partea spitalelor private.

Nu stiu daca o conduita diferita ar fi redus numarul victimelor, dar cred ca ar fi facut viata ranitilor si a medicilor mai usoara prin reducerea presiunii pe spitalele publice.

A plecat un guvern intreg. Noul ministru de Interne a schimbat toti secretarii de stat. Cu o exceptie. Aceea a omului cel mai legat de esecurile ante si post Colectiv, mai implicat in acest caz decat mai toti ministrii Guvernului Ponta care au plecat acasa.

Alt exemplu este chiar ministrul Toba. Am scapat de un premier plagiator si ne-am ales cu un ministru de Interne acuzat de un plagiat grosier, cu tuse de-a dreptul ridicole.

Pentru ca Victor Ponta sa fie salvat a fost inlocuita peste noapte o comisie si schimbata o legislatie. Pentru ca ministrul Toba sa castige timp, in opinia mea, a fost generat un vid legislativ tot cu o zi inainte de verdict si in acest moment nu mai are cine sa se pronunte.

Gabriel Oprea a plecat in huiduielile si furia multimii pentru ca politistul care ii deschidea in mare viteza drumul catre casa a murit. Dar cine era seful institutiei care impartea coloanele pentru toti doritorii si toate "urgentele"? Nu cumva seful Politiei Romane pe numele lui Petre Toba?

Si privind acest tablou ma intreb ce s-a schimbat de fapt, cat timp bolile sunt aceleasi, polii de putere aceiasi? Vitrina rearanjata si stearsa de praf mi se pare derizoriu de putin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#incendiu Coelctiv Arafat victime, #Petre Toba plagiat, #guvern Ponta demisie , #guvern