Secrete ascunse tin coalitia la guvernare, chiar si fara voia ei

Sambata, 24 August 2019, ora 22:37
10428 citiri

Ne-am blocat: pe de o parte, romanii s-au saturat de coalitie si de guvernarea ei, pe de alta parte, politicienii nu dau semne ca ar vrea s-o vada cu adevarat plecata. Recenta impacare in stil "pupat piata Independentei", dupa ultimatumul ritos al ALDE catre PSD o dovedeste cu prisosinta.

Oricat de ciudat ar parea, nimeni nu lasa impresia ca ar fi interesat in schimbarea Guvernului. Sau, mai exact, nimeni nu jinduieste scaunul de la Palatul Victoria. Parca si-ar zice fiecare in gand ca e rau cu rau, dar mai rau e fara rau. Cel putin, pentru moment.

Cel mai mare partid, trecut de pe mana unui escroc pe mana unui diletant

PSD simte cum se apropie de o prabusire infailibila si tot ce-l mai tine in picioare este guvernarea. Liderul de pana acum este la zdup, noul lider nu prea intelege pe ce lume se afla, majoritatea, desi legitimata demult prin vot, a ajuns o metafora, oameni grei pleaca unul cate unul, un fost premier ii baga numai cuie strambe celui actual si doar guvernarea dovedeste ca partidul inca mai exista. Ce ar fi PSD fara guvernare? Ca un fel de ALDE urias, dar sub 5%.

De aceea, doamna Dancila trebuie sa tina cu dintii de guvernare, PSD sa tina cu dintii de Dancila, iar noua camarila, care se formeaza vazand cu ochii in jurul domniei sale, sa tina cu dintii de ce a mai ramas din faimoasa majoritate.

Vorbind la rece, interesul PSD ar trebui sa fie plecarea imediata de la guvernare, ca sa vina oricare altii, sa se compromita la randul lor neputand repara dezastrul pricinuit de regimul lui Dragnea si al guvernelor lui, sa li se para romanilor ca tot mai bine era inainte!

Dar liderii PSD sunt prea hulpavi ca sa observe ca este mai de folos sa privesti cum nu reusesc altii sa descurce ce ai incurcat tu, decat sa tai singur nodul gordian, sa te retragi strategic in ceasul al 12-lea si sa te arati din nou, tot strategic, ca salvator, dupa ce ceilalti isi vor fi erodat si ei guvernarea.

PSD n-a plecat niciodata de buna voie de la blidul cu ciolane, totdeauna a ros pana la ultimul oscior si nu s-a lasat decat gonit cu maturoiul, ca dupa #Colectiv. Liderii actuali nu vor sa accepte ca singura lor salvare este retragerea strategica si trecerea la hibernare. Ei nu pleaca de buna voie, de data asta PSD isi continua dezastrul pana la capat.

ALDE sau cainele care latra nu musca, daca n-are dinti

Nimeni nu e mai interesat sa ramana la guvernare, decat ALDE, cel care ameninta tot timpul cu iesirea de la guvernare.

Niciodata acest partidulet n-a fost mai cu fundul in doua luntrii, ca acum. Este, cum zice romanul, nici in caruta, nici in teleguta. Ambitiile sunt mari, vanitatea uriasa, orgoliul incomensurabil. Intr-un moment cand nu-si mai incapea in piele de atata fudulie, ALDE i-a dat chiar un ultimatum doamnei Viorica, dar n-a inteles ca si dansa are propria vanitate, propriul orgoliou si ambitii din belsug.

A fost mai mult decat penibil sa-l vedem luni pe domnul Tariceanu cum o asteapta degeaba pe Vio la sedinta, iar dansa nu vine. Trebuie sa se fi simtit mai ofensat decat acea domnisoara care asteapta degeaba la ceasul de la Universiatate, cand domnisorul ei nu vine, intrucat mai are si alte domnite in agenda.

Dupa ce a jucat lectia ca la carte si cu siguranta in aplauzele pesedistilor din teritoriu, doamna Dancila s-a induplecat, acceptand o noua intalnire miercuri, exact a doua zi dupa expirarea ultimatumului, ca sa fie clar ca nu de ultimatum se sperie PSD.

Face toti banii sa auzi ce au hotarat liderii coalitiei la intalnirea de miercuri: sa se intalneasca iarasi lunea viitoare, ca sa hotarasca ceea ce trebuia hotarat, dar a ramas in coada de peste. Doamna Dancila joaca tare: neconflictuala cum este, nu se pune de-a curmezisul, dar o lungeste in baza stramosescului principiu: boala lunga, moarte sigura.

Iar domnul Tariceanu, parca nici n-ar sesiza ca sentinta e deja data. Adica, adio sprijin la prezidentiale, adio intrarea ProRomania in coalitie sau la guvernare, adio restructurarea Guvernului. Pe scurt, 1-0 pentru Dancila.

Atunci, pentru ce mai este nevoie de alta intalnire saptamana viitoare? Pentru ca neconflictuala doamna din fruntea PSD nu se lasa pana nu-si vede copilotul de coalitie rapus de tot, cazut de pe cal si gata sa nu mai participe la candidatura, recomandand simpatizantilor s-o voteze si ei pe prietena Vio.

Frumoasa lovitura. Fara ALDE, Viorica Dancila era cotata cu vreo 7-8% din optiunile electoratului. Cu ALDE, ar putea urca la 11-12%. Tot nu va intra in turul doi, dar oricum este un pas inainte, nu inapoi.

Iar domnul Tariceanu nu are incotro si trebuie sa inghita galusca, asa cum a inghitit-o si pe asta cu negocierile non stop, care nu duc la nimic, dar va fi mai util sa se afle in teritoriu ca inca se mai duc negocieri serioase, decat sa mearga stirea ca s-a spart coalitia. S-ar risipi ca potarnichile membrii si simpatizantii formatiunii.

Iar doamna Vio, asa neconflictuala cum o stim, n-ar pregeta sa vacanteze imediat postul de presedinte al Senatului. S-ar repezi ca uliii amatori de asa ceva din PSD.

De altfel, cred ca domnul Tariceanu nu se teme de doamna Viorica in masura in care il apuca tremuriciul cand aude de DNA, care fara indoiala pandeste de dupa colt momentul sa redeschida dosarul cu prejudicii de 800.000 euro, de care dansul s-a ascuns pe dupa fusta imunitatii parlamentare.

Una peste alta, gandesc ca dosarul, imunitatea, prejudiciul si scaunul de la Senat sunt motive mult mai sigure pentru stabilitatea coalitiei, decat ultimatumul cu pretentia de prezidentiabil, cu restructurarea Guvernului sau reabilitarea repudiatului Ponta.

Opozitia n-are rabdare sa astepte, desi timpul lucreaza in favoarea ei

Paradoxal, Opozitia ar trebui sa fie cea mai interesata dintre toti in ramanerea PSD la guvernare pana la alegerile din 2020. Viorica Dancila este sortita sa plateasca toate pacatele lui Dragnea, cele din vremea Grindeanu si perioada Tudose, plus ale ei personale.

Cu cat trece timpul, cu atat un PSD aflat la guvernare apare in fata publicului mai umilit, mai hidos, infect, odios, abominabil. Iesind de la putere, PSD incepe sa apara victimizat, iar evenimentele nefericite - de la inundatii si incendii la violuri si coruptii - se pun pe seama noii administratii, incapabila sa repare pe loc ceea ce coalitia a stricat in trei ani.

De aceea, mi se pare hazardata nerabdarea cu care domnul Orban si-a exprimat de mai multe ori disponibilitatea sa intre la guvernre "chiar acum". In opinia mea, a vorbit sub impuls emotional, nu pragmatic.

Ma intreb retoric: este oare pregatit domnul Orban sa preia "chiar acum" o guvernare liberala? Daca era asa, trebuia sa fie inundat internetul cu programele sale de guvernare, cu listele persoanelor competente prevazute sa ocupe functii si cu conceptul liberal, capabil sa schimbe mentalitati cu care autoritatile pesediste n-au clarificat nici dupa o luna daca victima rapita si violata este moarta sau se afla in viata, in timp ce autoritatile spaniole tocmai au insfacat in sase ore rapitorul unei romance de acolo.

Nu zic ca domnul Orban nu si-ar dori guvernarea, dar mi-e teama ca atunci cand si-o doreste "chiar acum", ca sa se dea zmeu, isi zice in gand: "da, Doamne, sa nu".

Mult mai realista mi de pare pozitia liderilor Aliantei 2020, care declara clar ca intentioneaza sa ajunga la carma tarii, dar numai in urma unor alegeri, care sa le asigure majoritatea confortabila in Parlament.

Mi se pare corect. O guvernare fara majoritate stabila poate insemna haos si poate da actualilor guvernanti motive sa scoata capul din nou la lumina si sa ne spuna de la obraz: era mai bine cu noi!

Presedintele Klaus Iohannis si noua majoritate

Presedintele este pe cai mari. A fost ales in 2016 cu o majoritate zdrobitoare, isi mentine in sondaje o cota ridicata, este foarte bine apreciat pe plan extern, la Casa Alba a fost primit de doua ori in timpul mandatului, reuseste sa puna in umbra reprezentantii PSD+ALDE in toate cancelariile europene si are un discurs sobru, apreciat de cei satui sa tot asculte palavrageala altora.

Autoritatea presedintelui este respectata peste tot in tara - in afara cercurilor direct interesate, din PSD si ALDE.

Domnul Iohannis s-a exprimat clar si fara echivoc: ar fi dorit o noua majoritate si un nou Guvern, imediat dupa alegerile prezidentiale, pe care conteaza ca le va castiga.

Ar fi dorit. Dar este oare posibil asa ceva? Constitutia ii ofera foarte putin spatiu de manevra in aceasta directie. Presedintele nu poate actiona direct ca sa faca jocurile politice. Dar poate transmite mesaje, iar dorinta sa de a forma o noua majoritate constituie fara indoiala un asemenea mesaj. Dar ce mesaj transmite dansul si cui i se adreseaza?

Fara indoiala se adreseaza clasei politice, indeosebi celei care a castigat alegerile europarlamentare si care reprezinta optiunile romanilor, actualizate in anul 2019. Continui mesajul sa il percep ca si cum ar spune: "Le-am spus politicienilor ca guvernrea PSD+ALDE a esuat, acum este randul lor sa faca ceva si vor avea sprijinul meu".

Presedintele isi ofera sprijinul pentru o noua majoritate, dar calea trebuie s-o gaseaca politicienii. Cine isi inchipuie insa ca aceasta inseamna o motiune de cenzura isi face iluzii degeaba. PSD stapaneste inca destul de puternic (si foarte nedemocratic) masinaria de vot in Parlament.

Si, chiar daca ar trece o motiune de cenzura, faptul nu se poate intampla decat la limita, ceea ce inseamna ca noua majoritate ar fi una fragila de tot. In plus, o noua majoritate formata prin migrarea actualei majoritati spre actuala Opozitie este un fel de basmul cu cocosu' rosu: niciunul dintre castigatorii de la 26 mai n-ar primi migranti din detestata coalitie PSD si ALDE.

Nici intr-un vis urat nu vad un Iordache primit la PNL, un Nicolicea la USR, un Tariceanu la PLUS sau o Olguta Vasilescu la UDMR.

Ar ramane varianta alegerilor anticipate, dar poti declansa asa ceva intr-un an electoral? De aceea gandesc ca singurul mod rezonabil de a ajunge la o noua majoritate este totusi cel al alegerilor la termen.

Pana atunci, Viorica Dancila este sortita sa-si continue mandatul, spre exasperarea tuturor, dar si cu acceptul tacit al multora, dovedind inca o data ca sunt cazuri cand ursitoarele, chiar daca nu-ti pun in scaldatoare prea multa intelpciune, nici iscusinta, agerime sau pricepere, iti pot arunca acolo atata noroc, incat sa compenseze tot restul.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Viorica Dancila preseinte PSD, #ALDE ultimatum, #Viorica Dancila prezidentiabil, #Dan Barna prezidentiabil, #ALDE iesire de la guvernare, #Dacian Ciolos presedinte PLUS , #guvern